Τετάρτη 10.08.2022
More

  Αποχρώσεις- Πλήρης ενημέρωση του πολίτη για τη διαχείριση των απορριμμάτων

  Διάλογος έχει ανοίξει για το πώς θα πληρωθεί το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών, όμως κατά βάση αυτό που πρέπει να γίνει πρώτα από όλα είναι η πλήρης ενημέρωση των πολιτών.

  Γιατί το γενικό σχήμα με τα έξοδα και ποιοι μπορούν να συνδράμουν, όπως π.χ. κάνει παγίως η Περιφέρεια, είναι λίγο πολύ γνωστό. Και αρμόδιοι είναι οι δήμοι μέσω και του φορέα που συγκροτούν.

  Το κρίσιμο όμως είναι να ενημερωθεί καλά ο πολίτης. Και λέμε καλά, γιατί έχει κι αυτός ευθύνες αφού παράγει το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών στην πόλη. Η κατάσταση του συμπολίτη που πάει μέχρι τον κάδο με το αυτοκίνητο και συχνά χωρίς καν να σταματήσει πετάει τη σακούλα του σε έναν πράσινο κάδο, δεν συνάδει πια ούτε με τις ανάγκες ούτε με τα πρότυπα διαχείρισης που εφαρμόζονται και μπορούν να εφαρμοστούν. Η εποχή που θάβαμε σκουπίδια και δεν μας ένοιαζε τίποτα πέρασε και πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας.

  Το κόστος από την άλλη πλευρά δεν είναι ασήμαντη υπόθεση. Κι όταν δεις αυξημένα τα ανταποδοτικά τέλη το πρώτο που θα σκεφθείς είναι πώς θα τα βγάλεις πέρα, σε μία περίοδο που όλα αυξάνουν και τίποτα δεν μειώνεται εκτός από τους μισθούς και τα έσοδα των νοικοκυριών.

  Γι’ αυτό και χρειάζεται πλήρης και κατατοπιστική ενημέρωση από τους δήμους στους δημότες. Δήμοι που δεν πρέπει να σκεφθούν το συγκυριακό πολιτικό κόστος, αλλά το μακροπρόθεσμο όφελος αν οικοδομήσουν ένα σύγχρονο σύστημα αποκομιδής και ανακύκλωσης που θα σέβεται την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον. Τότε η αναγνώριση που θα έχουν θα είναι πολύ μεγάλη. Ας το σκεφτούν οι δήμοι…

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ