Παρασκευή 23.10.2020
More

  Αποχρώσεις- Πολιτικές με προοπτική

  Η διαχείριση της κρίσης της πανδημίας, εμπλέκεται και με το προσφυγικό αφού υπάρχουν στη χώρα πολλές χιλιάδες προσφύγων που ζουν σε έκτακτες καταστάσεις, σε κέντρα
  φιλοξενίας, εκτός κέντρων όπως στη Μόρια κλπ.

  Η κυβέρνηση με αφορμή και την εκδήλωση της νόσου σε πρόσφυγες, επιλέγει μία πολιτική γενικευμένης καραντίνας για τη δομή στην οποία ζουν οι νοσούντες. Από όσα γνωρίζουμε, ανάλογη είναι και η πολιτική και άλλων κρατών που αντιμετωπίζουν αυτήν την πρόκληση.

  Για τις ανησυχίες που εκφράζονται από διαφορετικές πλευρές, περισσότερο ή λιγότερο φιλικές προς τους πρόσφυγες, ας σημειώσουμε ότι σε γενικές γραμμές και με εικόνα από όλη τη χώρα, δεν υπήρξαν σοβαρά υγειονομικά προβλήματα στα κέντρα φιλοξενίας από το 2016 και ως τις μέρες μας και όσα προέκυψαν, αντιμετωπίστηκαν.

  Αυτό που δεν άλλαξε σε αυτά τα χρόνια, είναι η πολιτική της «έκτακτης κατάστασης». Όλα κινούνται γύρω από τη λογική ότι το προσφυγικό κάποια στιγμή δεν θα υπάρχει ως θέμα, οπότε δεν χρειάζονται και μονιμότερες λύσεις.

  Η εμπειρία από τη μετανάστευση μετά το ’90 έδειξε ότι ένα μέρος των μεταναστών μένει τελικά στη χώρα. Αυτό γίνεται και με τους πρόσφυγες, ανεξάρτητα αν μένουν τελικά σε
  πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης. Η κατεύθυνση θα πρέπει να είναι το κλείσιμο των δομών ή η λειτουργία τους για όσους έρχονται, τους πρώτες μήνες. Οι πρόσφυγες θα πρέπει να
  στηριχθούν στα πρώτα βήματά τους (διαμονή σε σπίτια, επιμόρφωση κλπ) και στη συνέχεια με τα δικαιώματά τους ως πολίτες θα μπορούν να εντάσσονται στην κοινωνία. Που
  σημαίνει αυτόματα ότι ως ενεργοί πολίτες θα έχουν και την πρόσβαση στην Υγεία. Αν το δούμε από αυτή τη σκοπιά, μπορούμε να οικοδομήσουμε πολιτικές γόνιμες για το μέλλον.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  «Η πανδημία δεν σταματά τον καρκίνο, ο καρκίνος σταματά μόνο με την πρόληψη»

  «Η πανδημία δεν σταματά τον καρκίνο, ο καρκίνος σταματά μόνο με την πρόληψη», λέει ο Χ. Χαρίσης

  Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τα έγγραφα και οι εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις μετά τις 00:30

  Η απαγόρευση κυκλοφορίας τα ξημερώματα τίθεται από το Σάββατο σε ισχύ για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο πορτοκαλί και κόκκινο επίπεδο κινδύνου   

  Θετικά και αρνητικά νέα από τις αναλύσεις στα λύματα

  Ανίχνευση κορωνοϊού μεν, αλλά και χωρίς ίχνη περιοχές που είχαν δώσει θετικό σήμα παλιότερα

  Στο επίκεντρο το «κοκκίνισμα» των Ιωαννίνων

  Συζήτηση εφ' όλης της ύλης στο περιφερειακό συμβούλιο

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.