Τετάρτη 30.09.2020
More

  Αποχρώσεις- Πώς θα τα καταφέρουν οι Δήμοι

  Η κατάσταση στους Δήμους είναι ασφυκτική κι αν δεν φαίνεται έντονα είναι γιατί δεν είναι η πρώτη φορά.

  Αντίθετα μοιάζει να έχει παγιωθεί αυτή η κατάσταση αδιεξόδων ειδικά στα χρόνια της κρίσης. Τα σημάδια είναι πολλά και έχουν να κάνουν με την αδυναμία να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Προστίθενται και τα έκτακτα θέματα όπως η φροντίδα για τους πρόσφυγες που δεν είναι φυσικά έκτακτο σε περιοχές όπως των Ιωαννίνων αντίθετα έχει χαρακτηριστικά επίσης παγιωμένης κατάστασης.

  Το ενδιαφέρον είναι ότι οι Δήμοι αντέχουν. Κάνουν ότι μπορούν και τα καταφέρνουν. Κι αυτό σημαίνει ότι διαθέτουν κάτι που δεν το έχει η κεντρική εξουσία. Λογικά είναι η σύνδεση με την τοπική κοινωνία, η γείωση που έχουν τα στελέχη της. Εκεί που θα έπρεπε να επενδύσει και η ίδια η Πολιτεία αν θέλει να δει και τις πολιτικές της να εφαρμόζονται.

  Προφανώς το κεντρικό ζήτημα είναι για όλα η χρηματοδότηση. Είτε για τη διαχείριση των απορριμμάτων, είτε για πράσινες πολιτικές, είτε για κοινωνικές πολιτικές, είναι φανερό ότι χωρίς πόρους δεν γίνεται τίποτα. Από την άλλη και οι δήμοι πρέπει να αλλάξουν. Η εποχή που έπαιρναν τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, κάναν όσες προσλήψεις ήθελαν σε συμβασιούχους και ζητούσαν μόνο να υλοποιήσουν έργα, έργα έργα… πέρασε. Στις μέρες μας όμως με δεδομένη και την κρίση, απαιτείται διαχειριστική επάρκεια, περιορισμός σπατάλης, επένδυση στη γνώση και την καινοτομία και λογικές αλληλεγγύης προς την κοινωνία. Με ένα τέτοιο πλαίσιο, οι δήμοι θα μπορούσαν να είναι και αποτελεσματικοί και απόλυτα χρήσιμοι.

  Αλλά προέχει να τους δώσει τις δυνατότητες και τα εργαλεία το κεντρικό κράτος.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Οκτώ νέα κρούσματα στα Ιωάννινα και ένα στην Πρέβεζα

  Εννέα νέα κρούσματα καταγράφηκαν σήμερα στην Ήπειρο

  Έκρηξη κρουσμάτων: 416 το τελευταίο 24ωρο

  416 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

  Ποιοι θα πρέπει να κάνουν πρώτοι το αντιγριπικό εμβόλιο και πότε

  Το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας του την εγκύκλιο για τις κατηγορίες ατόμων που πρέπει να κάνουν κατά προτεραιότητα το εμβόλιο κατά της γρίπης

  Η προοπτική του Ταμείου Ανάκαμψης και η Ιόνια

  Πολλοί οι αστερίσκοι, σύμφωνα με τον Σταύρο Καλογιάννη

  Πώς μπορεί να αλλάξει η εικόνα της πόλης

  Κρίσιμα για το λεκανοπέδιο η παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου και η Τεχνόπολη Με μία γενική, αλλά και επιμέρους αναφορές σε ζητήματα μείζονος σημασίας για το...

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.