Τρίτη 07.07.2020
More

  Αποχρώσεις- Ψηφίδες από ένα σχέδιο για το μέλλον με πολλά κενά

  Μία ακόμα ανάπλαση βρίσκεται σε φάση χρηματοδότησης. Το παλιό Άσυλο Ανιάτων, μετατρέπεται σε Κέντρο για το Παιδί κι εφόσον ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, θα γίνει μία νέα σύγχρονη, υποδομή της πόλης.

  Υπάρχει ένα ερώτημα για τις αναπλάσεις και τις ανακατασκευές στην πόλη. Υπάρχει πίσω τους ένα ολοκληρωμένο σχέδιο; Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε στην πόλη τα επόμενα χρόνια;

  Η απάντησή μου είναι όχι, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο ή καταγγελτικό. Δεν είμαστε άλλωστε στην εποχή της καταγγελίας και των εύκολων λύσεων. Όποιος μένει αισθητικά και λειτουργικά στη φάση «αφήστε με να γίνω δήμαρχος για μία μέρα και θα δείτε» είναι καταδικασμένος να μείνει στην αφάνεια, όσο κι αν νομίζει ότι η φωνή του ηχεί περισσότερο λόγω των social media για παράδειγμα.

  Και μόνο το «Άσυλο» είναι ένα έργο με το οποίο ασχολήθηκαν και οι προηγούμενοι δήμαρχοι και «ωρίμασε» μέσα στη διάδοχη προσπάθεια για την ολοκλήρωση των μελετών και της αναζήτησης χρηματοδοτικών πόρων. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός στην πόλη. Υπάρχουν οι κυκλοφοριακές μελέτες, υπάρχει το πρόσφατο ΣΒΑΚ για τη βιώσιμη κινητικότητα, υπάρχει το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου που περιγράφει τους στόχους τους. Άλλωστε το ίδιο το περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ κάθε φορά είναι ένας κεντρικός σχεδιασμός για το πώς θα δομηθεί ένα πρόγραμμα έργων τα επόμενα χρόνια.

  Η έλλειψη σχεδιασμού που παρατηρείται αν αλλάξεις το βλέμμα σου, έγκειται στη σχέση ποιοτικών κοινωνικών δεικτών με τις προτεραιότητες της περιοχής και της πόλης. Εκεί δεν είμαστε ξεκάθαροι. Αν για παράδειγμα κεντρικός στόχος σου είναι να έχεις ισχυρή υγειονομική κάλυψη και αύξηση των θέσεων απασχόλησης τότε προσανατολίζεις αλλιώς τον προγραμματισμό σου. Αν θέλεις αύξηση της ψηφιακής τεχνολογίας φτιάχνεις άλλες προτεραιότητες. Και ούτε καθ’ εξής.

  Οι βασικές προτεραιότητες δεν είναι καθαρό ποιες είναι στην πόλη. Κι αυτό ίσως να σημαίνει μία έλλειψη πολιτικής και συνθέσεων σε πολιτικό επίπεδο, γιατί μόνο η πολιτική μπορεί να θέτει τέτοιους κεντρικούς στόχους για μία κοινωνία και να επιτυγχάνει συναινέσεις μέσα από τις δημοκρατικές λειτουργίες. Μπορεί να σημαίνει όμως και μία υποχώρηση των τοπικών διαδικασιών, της τοπικής πολιτικής έναντι των κεντρικών σχεδιασμών. Μήπως γυρνάμε στο παλιό «πού είναι το κράτος;» ως άλλοθι στην αδυναμία των τοπικών φορέων και του Δήμου να διατυπώσουν ένα σχέδιο για το μέλλον;

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Υποτονική κίνηση σε μεταβαλλόμενο σκηνικό

  Υποτονική, όπως αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό, είναι η τουριστική κίνηση στα ηπειρωτικά παράλια, πλησιάζοντας το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και με τα δεδομένα να μεταβάλλονται διαρκώς. 

  Στη Γέφυρα Πλάκας το Σάββατο ο πρωθυπουργός

  Στην Ήπειρο αναμένεται να βρεθεί το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Ζητήματα υδροκλοπής εξετάζει η ΔΕΥΑΙ

  Άσκησε αντιπολίτευση σκληρή για την ΔΕΥΑΙ όταν βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης του δήμου.

  Την Παρασκευή 10 Ιουλίου τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών

  Την προσεχή Παρασκευή, 10 Ιουλίου, θα αναρτηθούν στα σχολεία οι βαθμοί των Πανελληνίων 2020, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

  Τα Γιάννενα μία από τις 100 «έξυπνες πόλεις»

  Μέλος της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «100 Intelligent Cities Challenge» αποτελεί πλέον ο Δήμος Ιωαννιτών.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.