Τρίτη 14.07.2020
More

  Αποχρώσεις- Σαν να μην περάσαμε καραντίνα, σαν να μην ξέρουμε πού πάμε

  Είναι γενικευμένη η αίσθηση πια ότι δύσκολα θα ξαναμπούμε σε γενική καραντίνα. Όχι ότι θα έχουμε εναλλακτική επιλογή αν – μακριά από μας- επανέλθει ένα δριμύ κύμα πανδημίας, αλλά αυτή τη στιγμή κανείς στη χώρα δεν μοιάζει έτοιμος να ξανακλειστεί σπίτι. Ούτε το θέλει κι ίσως και ούτε να το μπορεί πια. Γιατί το κόστος ήταν βαρύ σε όλα τα επίπεδα, προσωπικά, κοινωνικά, οικονομικά. Ευτυχώς όμως, τα κέρδος, ο περιορισμός των θυμάτων και των κρουσμάτων, μοιάζει να ανοίγει έναν δρόμο αισιοδοξίας.

  Αν αφήσουμε όμως τελείως στην άκρη την πιθανότητα νέες έξαρσης της πανδημίας, θα δούμε ότι το πεδίο δεν είναι ανοιχτό και ο δρόμος αισιοδοξίας δεν είναι στρωμένος με άνθη. Το αντίθετο. Στην πράξη μόνο τώρα αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε την πολύπλοκη και δυσοίωνη κατάσταση που δημιουργεί η οικονομική κατάρρευση.

  Κι εδώ μοιάζει να υπάρχει μία αντίφαση. Από τη μία ο περισσότερος κόσμος αισθάνεται ότι βγαίνει από το σκοτεινό τούνελ και αρχίζει να λειτουργεί σχεδόν σαν μην υπάρχει νόσος.

  Από την άλλη, αυτή η αίσθηση δεν μετατρέπεται ακόμα σε κάτι ζωντανό και δημιουργικό. Γιατί φαίνεται ότι λείπει το σχέδιο ανάκαμψης. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν μπορεί να γίνει σαν μην υπήρξε καν η περίοδος της καραντίνας και του φόβου που περάσαμε. Δεν θα τα βρούμε όπως τα αφήσαμε όλα τον Φλεβάρη. Και μεταξύ μας, δεν τα είχαμε αφήσει και σε τόσο καλή κατάσταση ώστε να τα θυμόμαστε με νοσταλγία.

  Αλλά δεν βλέπουμε και ένα ασφαλές σχέδιο επιστροφής, ένα πρόγραμμα με μέλλον.

  Μερεμέτια βλέπουμε με περικοπές μισθών, ψιλοδάνεια και ένα ατελείωτο ευχολόγιο για επικοινωνιακούς σκοπούς. Πάλι καλά που υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι από την ΕΕ πια. Έχουμε την πείρα από το παρελθόν… να τους καταναλώνουμε. Αλλά είχαμε πει να μην ξαναγυρίσουμε στα κακά του παρελθόντος.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

   

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επέστρεψε στα σύνορα της Αλβανίας

  Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες ώρες για να επιστρέψει το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στα σύνορα της Αλβανίας και συγκεκριμένα στην Κακαβιά.

  Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αλλάξει την απόφαση για την Αγία Σοφία

  Για «ευρύτατη συναίνεση για κυρώσεις στην Τουρκία εάν προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

  Δικαιωμένος ο Δήμος Μετσόβου για τα μεγάλα αιολικά

  Για μία προσέγγιση που δικαιώνει και τους ισχυρισμούς και τη θέση του δήμου Μετσόβου, για την προοπτική εγκατάστασης και λειτουργίας μεγάλων αιολικών πάρκων στην οροσειρά του Περιστερίου, έκανε λόγο ο Κων. Τζαφέας

  Φωτοβολταϊκό σύστημα προσφέρει «Ενέργεια για Ζωή»

  Στη δωρεά  ενός  σύγχρονου Φωτοβολταϊκού συστήματος Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας προς το ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΑΠΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, προχώρησε ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων σήμερα Τρίτη 14 Ιουλίου.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.