Πέμπτη 28.05.2020
More

  Αποχρώσεις- Σχεδιάζουν ένα σκοτεινό μέλλον

  Η παγκόσμια οικονομία δέχεται εδώ κι ένα μήνα ένα μεγάλο πλήγμα και αναμένεται να συνεχιστεί για ακόμα έναν μήνα τουλάχιστον. Η ανησυχία είναι πολύ μεγάλη. Γιατί όμως υπάρχει τόσος φόβος για τις μελλοντικές επιπτώσεις;

  Θεωρητικά, η πανδημία θα καμφθεί και αμέσως μετά, υπάρχει δυνατότητα για αύξηση της παραγωγής σε όλα τα επίπεδα με προοπτικές αναπλήρωσης της «μαύρης τρύπας».

  Στην πράξη, το πρόβλημα μεγεθύνεται λόγω της αλληλοπλεκόμενης οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Το εργοστάσιο υφασμάτων στην Ιταλία δεν στέλνει ύφασμα στην Κίνα που μειώνει την παραγωγή ιατρικού εξοπλισμού, να ένα παράδειγμα. Ο φόβος της νόσησης μειώνει τη ζήτηση των καταναλωτών και αναβάλλει ταξίδια για το καλοκαίρι, να ένα δεύτερο παράδειγμα.

  Πάνω σε αυτό, τα κράτη και οι οικονομικοί παράγοντες θα έπρεπε να δείχνουν μεγαλύτερο σθένος, να επιδεικνύουν συνεργασία και αλληλεγγύη και να έχουν ήδη προχωρήσει σε αναπτυξιακά σχέδια. Δεν τα βλέπουμε όμως όλα αυτά να προχωράνε, αντίθετα είδαμε στη σύνοδο κορυφής, τεράστιες δυνάμεις όπως η Γερμανία και οι «σύμμαχοί» της ενώ περιμέναμε ότι μιλούσαν τουλάχιστον για ένα «ευρωομόλογο», να αναβάλλουν τις αποφάσεις και να δείχνουν απρόθυμοι στη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας με πραγματικό χρήμα.

  Αν δεν υπάρξει το επόμενο διάστημα αληθινό κύμα επενδύσεων στην οικονομία, μέτρα όπως αυτά που λαμβάνει η Ελλάδα με φοροαπαλλαγές κλπ θα αποδειχτούν ελάχιστα. Φαίνεται όμως υπάρχουν και βαθύτερα προβλήματα. Από τη μία είναι οι τακτικές αντιπαλότητας των μεγάλων κρατών που δείχνουν να περιμένουν την ήττα των οικονομικών ανταγωνιστών τους, κάτι που σίγουρα διακρίνεται στη στάση των ΗΠΑ προς τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά μάλλον αφορά και ενδοευρωπαϊκές συγκρούσεις.

  Επιπλέον, καταγράφεται μία απροσδόκητα μεγάλη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων με πρωτοφανή διάλυση των όποιων συμφωνιών είχαν επιβιώσει μετά την οικονομική κρίση και αυτό αφορά και την Ελλάδα που έδειξε ένα απρόσμενα γρήγορο αντανακλαστικό στη διακοπή των συμβάσεων εργασίας και της μείωσης συνολικά των εργασιακών δικαιωμάτων.

  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το μέλλον δεν μοιάζει ευοίωνο, αντίθετα δείχνει να κινείται προς ένα σκοτεινό τούνελ από το οποίο αναρωτιέσαι αν υπάρχουν κάποιοι ισχυροί που νομίζουν ότι θα βρουν μόνοι τους τη φωτεινή έξοδο.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  Μένουμε Σπίτι

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Παράταση οικοδομικών αδειών μέχρι και το 2022

  Παράταση οικοδομικών αδειών μέχρι και το 2022 σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

  Χρειάζονται περισσότερα μέτρα στήριξης στην εστίαση

  Για την αποκατάσταση μίας αδικίας σε βάρος πολλών επιχειρήσεων εστίασης στην πόλη, που δεν εκμισθώνουν τα ακίνητα από τον δήμο Ιωαννιτών, έκανε λόγο σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπαρ Εστίασης Ιωαννίνων Χρ. Τάτσης

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων σήμερα Πέμπτη 28 Μαΐου.

  Τα νοσοκομεία της Ηπείρου στη νέα 3η ΥΠΕ με έδρα τα Ιωάννινα- “Σπάει” η 6η ΥΠΕ

  Ιδρύεται νέα Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία θα υπάγονται πλέον τα νοσοκομεία της Ηπείρου, τα οποία μέχρι σήμερα ανήκαν στην 6η ΥΠΕ με έδρα την Πάτρα.

  Πρόεδρος της ΕΤΑΔ ΑΕ ο Αντώνης Μπέζας

  Πρόεδρος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. αναλαμβάνει ο Αντώνης Μπέζας, πρώην βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.