Πέμπτη 28.03.2024
More

    Αποχρώσεις- Στο ζύγι το πολιτιστικό έργο

    Πόσο εμπόρευμα μπορεί να γίνει ένα πολιτιστικό αγαθό; Την απάντηση την δίνει συνήθως μόνη της η αγορά, η οποία αφήνεται ελεύθερη να διαχειρίζεται κάθε διακίνηση προϊόντων καθώς και το σύνολο των οικονομικών συναλλαγών. Δεν είναι όμως αναγκαίο όλη η οικονομία να περνάει από τις ατραπούς της αγοράς. Μπορεί να υπάρχει και κρατική παρέμβαση και θεσμική ρύθμιση.

    Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για παράδειγμα μπορεί να είναι μία ευκαιρία για επενδύσεις πάνω στον πολιτισμό. Και λέμε πολιτισμό όχι μόνο από τη μεριά της παραγωγής εκδηλώσεων και παραστάσεων, αλλά και από την εκπαιδευτική πλευρά της πολιτιστικής παραγωγής ή από το περιεχόμενο το οποίο δεν είναι ούτε οφείλει να είναι «ανταγωνιστικό». Ένας πίνακας ζωγραφικής δεν παράγει παρά συγκίνηση- κι ας υπάρχει μία παράλληλη αγορά πώλησης έργων.

    Πόσο κοστολογείται το περιεχόμενο ενός έργου και πώς ισορροπεί στη σχέση κόστους/κέρδους; Είναι δύσκολο θέμα και δεν αρκούν γενικόλογες απαντήσεις ή μόνο επίκληση γενικών αρχών. Το ζήτημα συνεπώς είναι να ιεραρχήσουμε και τελικά να «μετρήσουμε» την άυλη αξία που εμπεριέχει ένα πολιτιστικό έργο και να επενδύσουμε σε αυτό.

    Αν και είναι μία διαδικασία που γίνεται από τα αρχαία χρόνια, σήμερα μας βαραίνει πολύ και τη φοβόμαστε. Ίσως γιατί έχουμε αλλοτριωθεί από τους «κανόνες της αγοράς» και τη συνεχή μέτρηση του εμπορικού κόστους- κέρδους.

     

     

    ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

    Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ