Σάββατο 11.07.2020
More

  Αποχρώσεις- Τα «μικρά» δεν μας πάνε μακριά

  Τα τελευταία πολλά χρόνια, αναπτύσσεται μία μεγάλη συζήτηση για το αν θέλουμε να ασχολείται ο Δήμος με την καθημερινότητα της πόλης ή όχι. Κάπως σαν να θεωρούμε ότι πρέπει να ασχολείται με τα «μικρά» πράγματα που απασχολούν τον κόσμο και όχι κατ’ ανάγκη για τα μεγάλα και τα σπουδαία. Προφανώς δεν υπάρχουν μικρά και μεγάλα θέματα, ούτε τέτοια διλήμματα. Ούτε όμως είναι και στο κενό αυτή η συζήτηση. Από κάπου προκύπτει.

  Και προκύπτει από την πτώση της πολιτικής και των μεγάλων ιδεών που χαρακτήρισαν την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης και όλον τον κόσμο. Αλλά και από τη φθορά των κομμάτων που εξέφρασαν σε μία μεγάλη περίοδο αυτές τις σημαντικές και εμβληματικές όπως τις λέμε σήμερα πολιτικές διαφορές. Η σύγκρουση Δεξιάς και Αριστεράς, ή η σύγκρουση προόδου και συντήρησης επηρέασαν και τις δημοτικές μας εκλογές ως τα τέλη του ’90. Και βέβαια έφθιναν στο βαθμό που στον νέο αιώνα δεν παρήγαγαν πια αποτελέσματα και με την κοινωνική βάση να αλλάζει συνέχεια στις πόλεις, αλλάζοντας και αυτό που λέμε «ατζέντα» των θεμάτων.

  Στην πράξη είναι απόδειξη φθοράς και αποτυχίας, η πεποίθηση ότι οι πόλεις έχουν πια μόνο «μικρά» θέματα που καλούνται να τα διαχειριστούν οι δήμαρχοι. Είναι όμως πια φθαρμένη και η πολιτική και δεν προσελκύει δυναμικό από τα πιο προχωρημένα στρώματα της τοπικής κοινωνίας. Παγκόσμιο κι αυτό το πρόβλημα. Κι είναι τέλος και η φθορά της δημοκρατίας, με την κυριαρχία όλο και περισσότερο εκείνων που είναι έτοιμοι μόνο για το αποτέλεσμα που τις περισσότερες φορές δεν είναι παρά η ικανοποίηση σε ένα συντεχνιακό αίτημα και τίποτα παραπάνω.

  Μέσα σε αυτό το κλίμα τα Γιάννενα προφανώς και έχουν πολλά προβλήματα καθημερινότητας. Η πόλη έχει «παλιώσει» κι έχει βαλτώσει όπως μόλις προχθές γράφαμε. Αλλά της λείπει πλέον και το όραμα, η ανάγκη και η πεποίθηση για αλλαγές και τομές, η ρήξη με το φθαρμένο παρελθόν και η αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

  Τις περισσότερες φορές έχουμε την αίσθηση ότι ζούμε μέσα σε ένα χλιαρό χυλό συντηρητισμού με πολλές μαύρες και κακοφορμισμένες κηλίδες και ελάχιστες φωτεινές εστίες που να μπορούν να ανασάνουν έξω από νερό. Η πόλη του καλού μοιάζει να μην θέλει και να μην ενδιαφέρεται πια για τα κοινά και δεν βρίσκει και αφορμές να ασχοληθεί και να εμπνευστεί. Έτσι θα πάμε άραγε και αυτήν την τετραετία;

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Ξεκινούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην Κακαβιά- 1.000 δείγματα το τριήμερο

  Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο τελωνείο της Κακαβιάς ξεκινά από σήμερα ελέγχους για κορωνοϊό.

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων του σαββατοκύριακου 11-12 Ιουλίου

  Κ. Μητσοτάκης από Γέφυρα Πλάκας- Σύμβολο ενότητας με βάση το έργο

  Τη Γέφυρα Πλάκας επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

  Τρία θετικά κρούσματα σε Ήπειρο και Ιόνια νησιά

  Τα πρώτα "εισαγόμενα" θετικά κρούσματα κορωνοϊού έκαναν την εμφάνισή τους και σε περιοχές της Ηπείρου και των Ιονίων νήσων. 

  Ανάπτυξη με βάση τον σεβασμό στο περιβάλλον

  Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η διασύνδεση των ορεινών όγκων με την πρωτογενή παραγωγή.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.