Τρίτη 26.01.2021
More

  Αποχρώσεις- Τα όρια του χώρου

  Η απομόνωση στο σπίτι σου προσφέρει μία αίσθηση αυτάρκειας και ασφάλειας. Ή έστω την ψευδαίσθησή τους. Βέβαια, ακριβώς αυτός είναι ο ρόλος της, να μείνεις ασφαλής, απέχοντας της επαφής με κάποιον άλλο. Στα παλιότερα χρόνια, όταν υπήρχε περισσότερος χώρος, οι άνθρωποι για να αποφύγουν την πανούκλα ή και τους επιδρομής μεταφέρονταν στο εσωτερικό, σε απομακρυσμένα σημεία της ενδοχώρας.

  Στις μέρες μας όμως δεν υπάρχουν έρημοι τόποι να απομονωθούμε κι αν υπάρχει ακόμα και κάποιο χωριό, που κάμποσοι προτίμησαν φέτος, είτε δεν είναι και τόσο απομονωμένο όσο νομίζουμε, είτε δεν μας κάνει αν έχουμε δουλειές και υποχρεώσεις στην πόλη.

  Αλλά και η ίδια η ψευδαίσθηση της αυτάρκειας έχει τη δική της αξία, γιατί σου δημιουργεί ένα κουκούλι ιδιωτικής πια ασφάλειας, δίνοντάς σου την εικόνα ενός χώρου γύρω σου που όχι μόνο σε προστατεύει, αλλά και μπορείς να τον ελέγξεις, να τον κάνεις δημιουργικό. Γι’ αυτό και πολλοί νιώσαν μία κάποια ανακούφιση την πρώτη φορά και έψαχναν δημιουργικούς τρόπους να καλύψουν τον κενό χρόνο. Ένιωθες την άνοιξη ότι μπορείς να ελέγξεις το χώρο σου και να είσαι ενεργό κομμάτι του.

  Για πόσο όμως μπορείς να μένεις ασφαλής μέσα σε ένα σπίτι ακόμα κι αν έχεις εξασφαλίσει όλα τα πιθανά προβλήματα βιοπορισμού, που δεν είναι κι εύκολο. Από ένα σημείο και πέρα, ο χώρος θα βαρύνει, θα δείξει τα όριά του. Αντιλαμβάνεσαι ότι σου τελειώνουν τα αποθέματα. Γιατί οι άνθρωποι αντέχουμε πολλά, αλλά θέλουμε να μπορούμε να ξεπερνάμε τα όρια μας για να νιώθουμε ικανοποιημένοι. Ή έστω να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ξεπερνάμε τα όρια.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ