Τετάρτη 21.10.2020
More

  Αποχρώσεις- Τα πατίνια σημαίνει αλλαγή τρόπου σκέψης

  Ένα κανονιστικό πλαίσιο έρχεται σύντομα από το Υπουργείο Υποδομών για την κυκλοφορία στην πόλη με πατίνια και κάθε άλλο μέσο πλην του αυτοκινήτου. Από μόνη της η είδηση αυτή δείχνει και το επίπεδο αλλαγών που συμβαίνουν στις πόλεις. Όταν ακόμα και στα Γιάννενα ενήλικες σε προσπερνούν στο δρόμο με όχι και μικρή ταχύτητα, πάνω σε ένα ηλεκτρικό πατίνι, σημαίνει ότι κάτι έχει αλλάξει. Και καλώς έχει αλλάξει. Για δύο λόγους: Για την ελευθερία των επιλογών των ανθρώπων, αλλά και για το δικαίωμα στην πόλη, για το δικαίωμα που έχουν οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν την πόλη, να ζουν άνετα, με ευχαρίστηση και λειτουργικότητα.

  Οι κανόνες είναι προφανές γιατί πρέπει να μπουν. Γιατί εκεί που περπατάς αμέριμνος στο πεζοδρόμιο μπορεί να πέσει πάνω σου ένα μικροσκοπικό όχημα σαν σανίδα, γιατί έχει σημασία η οδική ασφάλεια και το ποιος έχει ευθύνη και πού, ακριβώς όπως έχει παγιωθεί στις μεγάλες πόλεις, και στις λιγότερο μεγάλες της Ευρώπης να έχουν προτεραιότητα τα ποδήλατα στα διασταυρώσεις- κάτι αδιανόητο για τις ελληνικές πόλεις που δεν διαθέτουν άλλωστε ποδηλατοδρόμους υψηλής κυκλοφορίας.

  Το πόσο κοινωνικά αναγκαίο είναι ένα διαφορετικό βλέμμα στην αστική κινητικότητα ήρθε να μας το θυμίσει με δραματικό τρόπο η πανδημία. Όταν φάνηκε ότι η μετάδοση μπορεί να είναι ισχυρή στα μέσα μεταφοράς, αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές. Μάσκες, περισσότερα δρομολόγια αν γίνεται, το ΙΧ με έναν επιβάτη… και το ποδήλατο, η πιο φυσική και ελεύθερη επιλογή για τήρηση αποστάσεων.

  Από εκεί και πέρα είναι θέμα εκσυγχρονισμού. Όταν θα δούμε στην πόλη μας ένα αυτοκίνητο σε μία πρίζα κάτω από την πλατεία που θα μπορούσαμε να το νοικιάσουμε με ένα αυτόματο μηχάνημα και να το αφήσουμε όταν τελειώσει η δουλειά μας, τότε θα έχουμε αλλάξει επίπεδο. Και όταν παντού γύρω μας θα βλέπουμε πεζούς, πατίνια, ποδήλατα και τραμ και λίγα αυτοκίνητα, ναι τότε θα έχουμε επιτύχει κάτι.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Κρίσιμη ημέρα για τη λήψη και νέων μέτρων

  Κρίσιμη ημέρα η σημερινή αφού θα κριθεί αν θα επιβληθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα σε περιοχές της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και τα Ιωάννινα

  Ενίσχυση με μέσα καθαριότητας στα σχολεία

  Έχουν τη δυνατότητα προμηθειών σύμφωνα με τη σχολική επιτροπή

  Με συνεργασία η καθαριότητα στην παραλίμνια ζώνη

  Με συνεργασία θα γίνεται ο καθαρισμός της παραλίμνιας ζώνης

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.