Τρίτη 14.07.2020
More

  Αποχρώσεις- Θετικό μήνυμα, αλλά θέλει προσοχή

  Το Ταμείο Ανάκαμψης που προωθεί η ΕΕ για την απάντηση στην κρίση ανάπτυξης που δημιουργεί η πανδημία, δεν μπορεί να θεωρηθεί αρνητικό. Αντίθετα, μπορεί σαφώς να προσεγγισθεί θετικά. Κι αυτό όχι μόνο γιατί κινητοποιεί πόρους 750 δισ. ευρώ, ποσό πολύ μεγάλο, παγκόσμιας απήχησης. Αλλά και γιατί είναι πολύ κοντά σε μία συναντίληψη των χωρών της Ευρώπης για κοινή δράση, κοντά στην ιδέα του «ευρωομολόγου» που λέγαμε παλιότερα.

  Προφανώς και όλα αυτά θα φανούν στην πράξη και θα κρατήσουμε όλες τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχει κάθε λογικός άνθρωπος στους καιρούς που ζούμε. Όμως έχει σημασία το θετικό μήνυμα που δίνεται γιατί η οικονομία είναι ψυχολογία και για τους επενδυτές και για τους καταναλωτές.

  Τι είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη φάση; Ο χρόνος. Να μη χαθεί ο χρόνος και βρεθούμε μπροστά σε μαύρες τρύπες στην οικονομία. Γιατί αν καταστραφεί ένα κομμάτι της οικονομίας και της αγοράς αποδείχτηκε ότι πολύ δύσκολα ανασυγκροτείται. Αυτό είναι ένα δίδαγμα από τη μεγάλη κρίση. Κι ο φόβος ότι μπορεί να χαθούν μεγάλα κομμάτια του τουρισμού ή της εστίασης στην Ελλάδα είναι υπαρκτός. Αυτός ο κόσμος, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, δεν θα αντέξουν ως το 2021 για να τρέξει το μεγάλο πρόγραμμα.

  Από εκεί και πέρα, παράγονται ήδη και πολιτικά αποτελέσματα. Η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της τα επόμενα χρόνια 32 δις. επιπλέον πόρους, ποσό πολύ μεγάλο, ικανό για να αναπτύξει το πρόγραμμά της. Κατά συνέπεια οι πρόωρες εκλογές μοιάζουν αχρείαστες. Τι πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση; Να μην πέσει στην παγίδα των «ημέτερων» και των «διαμεσολαβητών» που είχαν πέσει παλιότερες κυβερνήσεις όταν κλήθηκαν να διαχειριστούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Δεν θέλουμε πια απορρόφηση για την απορρόφηση στη διαχείριση των κονδυλίων, Θέλουμε ανοιχτή οικονομία που να προωθεί τις ίσες ευκαιρίες για όλους. Και αυτό είναι το δεύτερο σημείο που θέλει προσοχή: Αν είναι να χάσει πάλι ο κόσμος της εργασίας, όπως στη μεγάλη κρίση, δεν έχει νόημα το ύψος των κονδυλίων. Ανάπτυξη με μισούς μισθούς και τετράωρα δεν θα έρθει ποτέ.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Η θανατηφόρος ασθένεια των πλατάνων στην παραλίμνια οδό

  Θέμα χρόνου είναι να ξηρανθεί και να χαθεί για πάντα η εμβληματική δεντροστοιχία που περιβάλλει το κάστρο Ιωαννίνων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

  Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επέστρεψε στα σύνορα της Αλβανίας

  Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες ώρες για να επιστρέψει το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στα σύνορα της Αλβανίας και συγκεκριμένα στην Κακαβιά.

  Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αλλάξει την απόφαση για την Αγία Σοφία

  Για «ευρύτατη συναίνεση για κυρώσεις στην Τουρκία εάν προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

  Δικαιωμένος ο Δήμος Μετσόβου για τα μεγάλα αιολικά

  Για μία προσέγγιση που δικαιώνει και τους ισχυρισμούς και τη θέση του δήμου Μετσόβου, για την προοπτική εγκατάστασης και λειτουργίας μεγάλων αιολικών πάρκων στην οροσειρά του Περιστερίου, έκανε λόγο ο Κων. Τζαφέας

  Φωτοβολταϊκό σύστημα προσφέρει «Ενέργεια για Ζωή»

  Στη δωρεά  ενός  σύγχρονου Φωτοβολταϊκού συστήματος Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας προς το ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΑΠΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, προχώρησε ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.