Κυριακή 22.05.2022
More

  Αποχρώσεις- Το αίσθημα της απομόνωσης 

  Ένα προβληματικό στοιχείο που είχε αυτός ο χιονιάς είναι ότι μας ανησύχησε πολύ και επί ημέρες, χωρίς όμως να φανεί στο τέλος ότι υπήρξε και κάποιο αποτέλεσμα από αυτήν την ανησυχία.

  Το ανησυχητικό κλίμα ήταν διάχυτο όλη την προηγούμενη εβδομάδα όσο γινόταν και πιο σίγουρες οι μετεωρολογικές προβλέψεις. Είδαμε όμως ότι τη δύσκολη ώρα, όταν και επιβεβαιώθηκε ότι ο καιρός θα ήταν πολύ βαρύς, πολύς κόσμος βρέθηκε εκτεθειμένος επί ώρες στα καιρικά φαινόμενα και ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν αντέδρασε άμεσα.

  Ίσως όμως αυτή να είναι και μία πηγή ανησυχίας, ότι φοβόμαστε δηλαδή, ότι θα μείνουμε στο τέλος εκτεθειμένη, ότι δεν θα μας προστατεύσουν οι κρατικοί θεσμοί που είναι αρμόδιοι για κάτι τέτοιο.

  Για να μειωθεί αυτή η ανησυχία, δεν αρκεί να γίνονται δηλώσεις εκ των προτέρων, για την ετοιμότητα του μηχανισμού. Χρειάζεται να είναι απλώς αποτελεσματικός. Και συχνά, δεν χρειάζονται παρά μόνο μερικές απλές κινήσεις. Για παράδειγμα, μπορεί ο καιρός να αγριέψει τόσο που να εγκλωβιστούν οδηγοί και να μην είναι εύκολο να απεγκλωβιστούν άμεσα τα οχήματα. Ένα νερό όμως και λίγη τροφή μπορεί να φτάσει άμεσα και σε αυτόν τον οδηγό.

  Ο κόσμος καταλαβαίνει πότε κι αν ένα φυσικό φαινόμενο υπερβαίνει τις ανθρώπινες προβλέψεις. Δεν καταλαβαίνει όμως γιατί πρέπει να είναι και να αισθάνεται μόνος και απομονωμένος, μερικά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ