Κυριακή 05.12.2021
More

  Αποχρώσεις- Τρένα και τραμ φέρνουν το μέλλον πιο κοντά 

  Το τελευταίο διάστημα ανακινείται το θέμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου μέσα από την προώθηση των μελετών για τη γραμμή από τη Θεσσαλία. Το πιο λογικό σενάριο είναι το τρένο να έρθει από την Κοζάνη ή την Καλαμπάκα αφού νότια υπάρχει το πρόβλημα του περάσματος του στενού του Ρίου, αν και θα μπορούσε να γίνει ακόμα ακόμα και μία γραμμή ως τη Γέφυρα του Ρίου.

  Τέτοια σχέδια, την τελευταία δεκαετία θεωρήθηκαν στην Ήπειρο πολύ ουτοπικά και μπήκαν σε δεύτερη μοίρα. Η έλλειψη των μεγάλων οδικών συνδέσεων έβαζε σε προτεραιότητα την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων ενώ επιτακτικές ήταν οι ανάγκες και για άλλα μεγάλα έργα υποδομών, σε βαθμό που να μην περισσεύει τίποτα για το τρένο.

  Ποιο ήταν το λάθος της Πολιτείας; Ήταν ότι δεν ολοκλήρωσε πλήρως τις τεχνικές μελέτες ώστε να είναι έτοιμες για κάθε πιθανή ευκαιρία χρηματοδότησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον η Ευρώπη προωθεί τα έργα μετακίνησης σε σταθερή τροχιά ώστε να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τη χρήση των αυτοκινήτων και δίνει νέα κίνητρα για το τρένο. Η γεωγραφική θέση επίσης της Ηπείρου πάνω σε διευρωπαϊκούς άξονες που συνδέουν λιμάνια και φέρνουν πιο κοντά την Ανατολή και τα Βαλκάνια, είναι πλεονέκτημα για τις νέες συγκοινωνιακές συνδέσεις.

  Ήταν και λάθος των τοπικών Αρχών που δεν πίεσαν αποφασιστικά για την ολοκλήρωση των μελετών. Ίσως σήμερα να μπορούσε να μπει έστω το πρώτο μέτρο μίας γραμμής.
  Ας μην ξεχνάνε ότι και το ’70 συζητούσαμε για την Εγνατία κι ας μην υπήρχαν καν οι τεχνολογίες που γνωρίσαμε στις μέρες μας για την κατασκευή  αυτών των εντυπωσιακών δρόμων.

  Το κυριότερο όμως πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι το τέλος του αυτοκινήτου όπως το ξέραμε, αλλά και το ερωτηματικό που πρέπει να βάλουμε στο τι είναι ποιότητα ζωής σήμερα. Η μεταφορά όλης της τεχνολογίας προς την ηλεκτροκίνηση, αλλά και η επιβάρυνση των όρων της ζωής στις πόλεις, είναι αυτές που φέρνουν πιο κοντά τις ράγες. Το τρένο, το τραμ είναι λύσεις που αφορούν το μέλλον ακριβώς γιατί έχει βαρύ και δυσμενές το παρόν. Σε συνδυασμό με τη βιώσιμη και ήπια μετακίνηση όμως, μπορούν να φέρουν το μέλλον πιο κοντά μας. Θα είμαστε σε αυτό το ραντεβού;

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ