Δευτέρα 26.10.2020
More

  Αποχρώσεις- Βαθύ το αποτύπωμα της πανδημίας στο κοινωνικό σώμα

  Οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία και την καραντίνα δεν έχουν φανεί ακόμα σε όλο το εύρος τους. Κι αυτό οφείλεται σε μία σειρά από λόγους όπως είναι το γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι διατηρούν το  εισόδημά τους, οπότε υπάρχει μία καταναλωτική ζήτηση, ενώ και οι ρυθμοί στο εσωτερικό της χώρας που δεν επηρεάζεται από τον τουρισμό δεν έχουν αλλάξει ριζικά, οπότε μία αίσθηση κανονικότητας. Παρ’ όλα αυτά το πλήγμα στον τουρισμό είναι μεγάλο, όπως και η επίπτωση που έχει πάνω σε άλλα επαγγέλματα και επιχειρήσεις που βρίσκονται στον ευρύτερο κύκλο του, στους οποίους πρέπει να συμπεριλάβουμε και την εστίαση.

  Στην πράξη αυτό που ήδη χάνεται είναι ένας περίγυρος της οικονομίας πέραν του σκληρού πυρήνα της μισθωτής εργασίας, εκεί που κινείται και η άτυπη εργασία από την οποία τροφοδοτείται ένα ευρύ δίκτυο απασχολούμενων, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους.

  Ο κίνδυνος εδώ δεν είναι μόνο η οικονομική ζημιά στο κύριο μέρος της επιχειρηματικότητας, αλλά και οι επιπτώσεις πάνω στους ανθρώπους και τη ζωή τους που συνδέεται με τη μόρφωση και την κατάρτισή τους, την κοινωνική ένταξη και κινητικότητα.

  Όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, λιγοστεύουν οι επιλογές για εκπαίδευση, ψυχαγωγία, πολιτισμό. Και επιπλέον στενεύει ο ορίζοντας αφού ειδικά ο νέος άνθρωπος παραμένει εξαρτημένος από τα οικογενειακά δίκτυα- όταν υπάρχουν κι αυτά- δεν διαμορφώνει με ανεξαρτησία την προσωπικότητά του και μπλοκάρεται η διαδρομή του. Στη συνάντηση με τους μεγαλύτερους που υφίστανται αντίστοιχες ρήξεις στον τρόπο ζωής τους, δημιουργούνται πολύ ευρείες ζώνες μέσα στο κοινωνικό σώμα με ανισότητες, οπισθοχωρήσεις, αναδιαρθρώσεις που σπάνε τη συνοχή και εμποδίζουν την πρόοδο.

  Αν προσθέσουμε και τις βαριές συνέπειες της δεκαετούς κρίσης που έχουν εμπεδώσει αντίστοιχες καταστάσεις, κατανοούμε ότι το αποτύπωμα της πανδημίας δεν θα είναι μόνο στο ΑΕΠ της χώρας και τον ρυθμό ανάπτυξης, αλλά βαθιά μέσα στο κοινωνικό σώμα. Για την προστασία του οποίου μοιάζει να μην ενδιαφέρεται κανείς.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Με βροχές η 28η Οκτωβρίου- Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

  Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία  

  Στα Γιάννενα η υφυπουργός Υγείας, Ζ. Ράπτη

  Επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωννίνων, θα πραγματοποιήσει αύριο η Υφυπουργός Υγείας σε θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη

  Κατέληξε 84χρονος από κορωνοϊό

  Ένας 84χρονος κατέληξε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου και προσκομίσθηκε μετά από επιπλοκές της νόσου, καθώς βρισκόταν σε κατ'οίκον απομόνωση

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.