Κυριακή 03.07.2022
More

  Αποχρώσεις – Ξανασυνθέτοντας την πόλη

  Φοιτητές και φοιτήτριες από τρία ελληνικά πανεπιστήμια –Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Μακεδονίας, μαζί με τους καθηγητές τους, άνδρες και γυναίκες συμμετείχαν επί ένα τριήμερο στις δράσεις ενός φοιτητικού δικτύου που έχει συγκροτηθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Decolonize Hellas».

  Όλες οι δράσεις είχαν συμμετοχή και ζωντάνια. Δύο εξ αυτών το Σάββατο, πρωί και απόγευμα αποτέλεσαν στην ουσία περιηγήσεις στο ιστορικό υπόβαθρο της πόλης, από τα μουσουλμανικά και εβραϊκά νεκροταφεία της πόλης ως τα μνημεία της. Κάποια εξ αυτών υπάρχουν μπροστά μας, αλλά είναι κρυμμένα και πρέπει να τα ανακαλύψεις και άλλα είναι μόνο σε βιβλιογραφικές αναφορές ή θρύλους.

  Στην περιήγηση που κάναμε το απόγευμα του Σαββάτου, είχε ενδιαφέρον όχι μόνο η παρουσίαση ενός μνημείου μέσα από τις επιστημονικές αναφορές, όπως πχ για το πιο γνωστό σε όλους μας, Ρολόι της πλατείας. Είχε και ενδιαφέρον ότι διαφορετικοί άνθρωποι εστίαζαν και σε διαφορετικές πτυχές της ιστορίας του μνημείου. Άλλοι σε ζητήματα τέχνης και αισθητικής, άλλοι στα αρχιτεκτονικά, άλλοι σε κοινωνικά ή ιδεολογικά ζητήματα.

  Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Πολλοί άνθρωποι μαζί, σε κοινή διαδρομή, αλλά με διαφορετικές προελεύσεις, αντιλήψεις, σκέψεις. Η πρόκληση εδώ είναι αφού «σπάσεις» τα περιβλήματα που εμποδίζουν την αυθεντική εμπειρία όπως την εκλαμβάνει ξεχωριστά ο καθένας και η καθεμιά, να μπορέσεις να συμμετέχεις ξανά και σε μία διαδικασία επανα-σύνθεσης. Γιατί η πόλη στηρίζεται ακριβώς πάνω σε συνθέσεις, δεν είναι απλώς μία πρόσθεση ατομικοτήτων και ξεχωριστών μονάδων. Και κάπως έτσι, με τη ζωντάνια της ανακάλυψης τρόπων να βλέπουμε και να ακούμε την πόλη (όπως τις δεκαοχτούρες στον Κουραμπά), χαρήκαμε αυτή την ωραία πρωτοβουλία των φοιτητών και των πανεπιστημίων.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ