Κυριακή 04.12.2022
More

  Αποχρώσεις – Ξεχωριστά τη ζωή κάθε ανθρώπου

  Κομβικό σημείο η προσπάθεια πλειστηριασμού τη Δευτέρα το πρωί στην κατοικία συνταξιούχου. Γιατί αλλάζει επίπεδο στην αντιμετώπιση των πολιτών. Στις μέρες μας, μέρες βαθιάς κρίσης, δεν είναι λύση να σπάνε οι πόρτες του σπιτιού που μπαίνει σε πλειστηριασμό. Υπάρχουν άλλες λύσεις, άλλοι δρόμοι που πρέπει να ακολουθηθούν.

  Γιατί η βάση κάθε νόμου είναι και πρέπει να είναι η απόδοση δικαιοσύνης και η ισονομία. Ο πολίτης που μένει μόνος απέναντι στον νόμο, πρέπει αν μη τι άλλο να νιώθει ότι ζει μέσα σε ένα πλαίσιο δικαιοσύνης. Πριν από το χάσει το σπίτι του, εξαντλήθηκαν όλοι οι ουσιαστικοί τρόποι για την αποπληρωμή των δανείων του; Αυτό θα έπρεπε να μας νοιάζει από την κοινωνική σκοπιά, πέραν του τυπικού της εφαρμογής του νόμου.

  Το κοινωνικό ζήτημα για να φύγουμε από τη συγκεκριμένη περίπτωση και να δούμε με μεγαλύτερο εύρος τα πράγματα, έρχεται στο επίκεντρο των εξελίξεων σήμερα. Και είναι η δεύτερη φορά που το βλέπουμε αυτό, βλέπουμε τη σημασία του κοινωνικού, μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2010-2012. Και κοινωνικό ζήτημα σημαίνει ότι ανεξάρτητα των πολιτικών ή νομικών εξελίξεων, ανεξάρτητα των μέτρων που λαμβάνονται ή των πολιτικών που εφαρμόζονται, έχει απόλυτη σημασία να δούμε και τι γίνεται στην πραγματικότητα. Έχουν ένα σπίτι οι άνθρωποι να μένουν; Έχουν να φάνε; Τα παιδιά πάνε σχολείο; Υπάρχει Υγεία, πρόνοια, ασφάλεια; Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα.

  Οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν τη δική τους εικόνα και δεν τους παραβλέπουμε. Και η πολιτική έχει τις δικές της προτεραιότητες. Είναι απόλυτα σημαντικό όμως να δούμε και ξεχωριστά τη ζωή κάθε ανθρώπου. Γιατί κοινωνία σημαίνει άνθρωπος. Κι αυτός πρέπει τελικά να είναι στο επίκεντρο όλων. Ας το δούμε και από αυτή τη σκοπιά ώστε να δούμε κι αν μπορούν να γίνουν αλλαγές στην οικονομία ή την πολιτική.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ