Τετάρτη 02.12.2020
More

  Αποχρώσεις- Υπάρχουν δυνατότητες στη νέα ψηφιακή φάση

  Η ψηφιακή τεχνολογία διασύνδεσης και επικοινωνίας δίνει τεράστιες δυνατότητες στον άνθρωπο ώστε να εργάζεται και να διαχειρίζεται την καθημερινότητά του με πρωτοφανή ευκολία και αποτελεσματικότητα. Αυτό αποδείχθηκε όταν προέκυψε η ανάγκη, όπως συχνά γίνεται στην υποδοχή και ενσωμάτωση στην κανονικότητα, πρωτόγνωρων διαδικασιών. Και αυτή η ανάγκη ήταν η περίοδος της καραντίνας. Η προηγούμενη για όσους το θυμούνται ήταν οι περιορισμοί στις τράπεζες μετά το 2015 όταν το ηλεκτρονικό χρήμα έδινε μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων.

  Ας δούμε δύο παραδείγματα για να φανεί και πόσο επιδρά κάθε αλλαγή στη ζωή μας. Το πρώτο είναι η παραγγελία φαγητού από απόσταση. Οι πλατφόρμες έχουν εξελιχτεί πολύ και με μία σύνδεση έρχεται το φαγητό στο σπίτι σου σε λίγη  ώρα ανέπαφα. Έχει προβλεφθεί και η ηλεκτρονική καταβολή φιλοδωρήματος με την ελπίδα βέβαια ότι οι εταιρίες το καταβάλλουν όντως στον διανομέα. Η ευκολία όμως μία εξ αποστάσεως παραγγελίας επιταχύνει την αγορά του γρήγορου φαγητού, αλλά και κάθε άλλη δραστηριότητα ηλεκτρονικού εμπορίου και ανοίγει και τη δυνατότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να έχουν εικόνα κάθε επιχείρησης στα λογιστικά της ή στις υποχρεώσεις της προς τους εργαζομένους ακριβώς μέσα από το ηλεκτρονικό αποτύπωμα των συναλλαγών τους.

  Το άλλο παράδειγμα είναι οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Με το που απαγορεύτηκαν οι διά ζώσης συναυλίες και τα θέατρα, οι μεγάλοι παίχτες του πολιτισμού απάντησαν με διαδικτυακές εκδηλώσεις άλλοτε σε αρχείο κι άλλοτε ζωντανά. Γρήγορα συμμετείχαν και μικρότεροι φορείς. Αντιδράσεις υπήρξαν γιατί τίποτα δεν υποκαθιστά τις ερμηνείες πάνω σε μία σκηνή που έχει άμεση επαφή με το κοινό και δημιουργεί νέες εμπειρίες. Όμως και η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να δώσει νέες εμπειρίες, πολύ πιο πλούσιες από μία απλή τηλεοπτική κάλυψη μίας παραδοσιακής παράστασης. Και ανοίγει τη δυνατότητα και για νέου τύπου σχέσεις με τους καλλιτέχνες που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν πρωτότυπο έργο και να αμείβονται για αυτό. Γιατί ένας Δήμος να μην παραγγείλει μερικά ψηφιακά καλλιτεχνικά έργα για τους δημότες του με όρους επαγγελματικούς που να καλύπτουν τόσο την ποιότητα της παραγωγής όσο και την εργασία των καλλιτεχνών;

  Οι δυνατότητες της τεχνολογίας είναι υπαρκτές και δεδομένες. Μπορεί να γίνει κακή χρήση μπορεί να γίνει και καλή χρήση. Και όλοι όσοι συμμετέχουν στον κοινό βίο μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες με θετικό πρόσημο. Έχουμε εισέλθει σε μία εποχή, αναγκαστικά ίσως λόγω της πανδημίας, που θα αποκτήσει μονιμότερα χαρακτηριστικά η διασύνδεση και η εκ του μακρόθεν επικοινωνία και σύνδεση. Και πρέπει να το δούμε και ως ευκαιρία.

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Πέτσας για παράταση lockdown: «Θέλουμε περισσότερο χρόνο»

  Παράταση του lockdown προανήγγειλε ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με σημερινές δηλώσεις του

  Σειρά πήραν τα πλατάνια στην Βορ. Ηπείρου

  Μετά τα πλατάνια που κόπηκαν στο παραλίμνιο και στο Κάστρο, σειρά πήραν τρία ακόμη μεγαλύτερα σε ηλικία και μέγεθος δένδρα, στη νησίδα της Βορ. Ηπείρου

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου

  «Λυγίζουν» από τα βάρη οι επιχειρήσεις

  Παρέμβαση από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.