Κυριακή 04.06.2023
More

  Δεν είμαστε και ξεχωριστή περίπτωση

  Καμιά φορά με τις εκλογές διαχέεται η πεποίθηση ότι όλα αυτά αφορούν μόνο εμάς και ότι μόνο στην Ελλάδα γίνονται. Είναι βέβαια και αυτή η αίσθηση που θέλουμε να έχουμε, ότι είμαστε ξεχωριστοί, μοναδικοί και μπορούμε να κάνουμε τα πάντα με ένα ιδιαίτερο ελληνικό τρόπο που δεν τον ξέρουν «έξω».

  Λογικά πάντως όλο και περισσότεροι θα έχουν καταλάβει πια ότι και σε άλλες χώρες έχουν ανάλογα προβλήματα και ότι και στις εκλογές οι λύσεις που παρουσιάζονται από τα κόμματα, δεν έχουν πέσει από τον ελληνικό ουρανό, αλλά προέρχονται από μία κοινή ευρωπαϊκή και όχι μόνο εμπειρία.

  Ακόμα και αυτό το κλισέ ότι η απλή αναλογική «δεν ταιριάζει» με την ελληνική κοινωνία, δεν στέκει όταν ακούς για κυβερνήσεις σε πολλές χώρες πια να προέρχονται από τη συμμαχία μικρών κομμάτων που βγαίνουν μέσα από αναλογικά συστήματα. Ακόμα και το 30% στις κάλπες που για την Ελλάδα μοιάζει λίγο, σε πολλές χώρες είναι υψηλό ποσοστό για ισχυρά κόμματα.

  Μοιάζει να αλλάζουν οι συνήθειές μας και οι νοοτροπίες μας όσο κατανοούμε ότι είμαστε κομμάτι μιας διεθνούς πια κατάστασης. Κι αυτό είναι μάλλον καλό.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ