Παρασκευή 01.03.2024
More

  Είναι υποχρέωση η προστασία του πολιτισμού

  Μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία στην Αθήνα με μηνύματα για τον σύγχρονο πολιτισμό σε όλη τη χώρα. Την Κυριακή, τρία ιστορικά σινεμά του κέντρου της Αθήνας ανοίγουν τις πόρτες τους με δωρεάν προβολές και live για το κοινό, και απευθύνουν κάλεσμα στήριξης, για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, μπροστά στο φόβο λουκέτου και αλλαγής χρήσης των χώρων.

  Δύσκολο θέμα, αλλά όχι άγνωστο. Αντίθετα πολλά χρόνια τώρα βλέπουμε να αλλάζουν χρήσεις στα ιστορικά κέντρα των πόλεων κυρίως προς όφελος της ψυχαγωγίας, να κλείνουν ιστορικοί πολιτιστικοί χώροι για να γίνουν εμπορικά και ξενοδοχεία, να κατεδαφίζονται κτίρια που κρίνονται πολυέξοδα.

  Φυσιολογική εξέλιξη θα μπορούσε να πει κάποιος αν το δει από την πλευρά της ελεύθερης αγοράς. Αυτή είναι η μία όψη. Γιατί υπάρχει και η άλλη όψη που λέει ότι η Πολιτεία πρέπει να λειτουργεί ρυθμιστικά και να μην αφήνει τα πάντα στον «αυτόματο πιλότο» της αγοράς. Αλλιώς γιατί να υπάρχει και οργανωμένο κράτος άλλωστε.

  Το ζήτημα δεν είναι αν κάποιος ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να κλείνει ένα θέατρο για να ανοίξει πχ ένα σούπερ μάρκετ. Το έχει και συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Το κράτος όμως έχει υποχρέωση να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες για πολιτισμό των κατοίκων των πόλεων και να παρεμβαίνει ανάλογα. Ακόμα και αγοράζοντας έναν χώρο και ένα κτίριο αποδίδοντάς το στην κοινότητα αν είναι προς το συμφέρον αξιών και παραδόσεων με βάθος και προσφορά. Και το κράτος μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει.

  Κάποτε το κέντρο των πόλεων ήταν γεμάτο σινεμά. Σήμερα υπάρχουν πόλεις που δεν έχουν καν μία αίθουσα.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ