Τρίτη 07.07.2020
More

  Για μία νέα, ενισχυμένη πολιτική επανένταξης και πρόληψης κατά των ναρκωτικών

  Τι έχει αλλάξει μέσα στα χρόνια στη χώρα μας, στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών, την πρόληψη και την αποτοξίνωση; Έχουν ενισχυθεί δύο παραδοχές.

  Πρώτον, ότι δεν μπορεί να γίνει αποτοξίνωση, χωρίς ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και ένταξη του ανθρώπου, πρώην χρήστη στο κοινωνικό του περιβάλλον, χωρίς υποστήριξή του ώστε να μπορεί να ζήσει με αυτονομία ως πολίτης.

  Δεύτερον, ότι οι πολιτικές κατά των ναρκωτικών κοστίζουν σε χρήματα, χρειάζονται πόρους.

  Θα μπορούσε να προστεθεί και ότι η διάδοση των ναρκωτικών σε διεθνές επίπεδο δεν μειώνεται. Αλλάζει μορφές, αλλά είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο μεγάλων διαστάσεων. Οπότε συμπεραίνουμε ότι οι «πόλεμοι κατά των ναρκωτικών» που εξαγγέλθηκαν κατά καιρούς δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Και μόνο το γεγονός ότι η τεχνολογία επιτρέπει πλέον τη μαζική παραγωγή νέων, χημικών τοξικών ουσιών, χωρίς μεγάλες εγκαταστάσεις και εντός του αστικού ιστού, δείχνει πόσο δύσκολο είναι πλέον να καταπολεμήσεις τα εγκληματικά δίκτυα που οργανώνουν την παραγωγή και διακίνηση εξαρτησιογόνων ουσιών.

  Προφανώς και η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος πρέπει να συνεχιστεί αδιάκοπα, απαιτείται όμως μία καίρια μέριμνα για την πρόληψη και την επανένταξη των πρώην χρηστών στις κοινωνίες.

  Πρόκειται για σοβαρές, αλλά αναγκαίες πολιτικές επιλογές που πρέπει να γίνουν, όχι μόνο γιατί απαιτούν μεγάλους οικονομικούς πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά γιατί συνιστούν και μία συνολική μεταβολή και ενίσχυση των διοικητικών μηχανισμών και των φορέων που έχουν την εμπειρία και τη γνώση. Θέλει ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας και ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των οργανισμών που έχουν αποδεδειγμένα αποτελεσματική παρέμβαση- στην περιοχή μας είναι η Σχεδία και το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, σε συνεργασία με τις δομές Υγείας.

  Αν υπήρχε κάτι ως αιχμή που θα μπορούσε να γίνει αύριο, θα διαλέγαμε την ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση σε χρήστες που έχουν παραβεί τον νόμο ώστε να κατευθύνονται αντί της φυλακής στα θεραπευτικά προγράμματα. Η ενίσχυση αυτής της κατεύθυνσης, θα ήταν ένα βήμα που θα έδειχνε και την κρατική βούληση για ακόμα μεγαλύτερες παρεμβάσεις υπέρ της πρόληψης και της επανένταξης.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Υποτονική κίνηση σε μεταβαλλόμενο σκηνικό

  Υποτονική, όπως αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό, είναι η τουριστική κίνηση στα ηπειρωτικά παράλια, πλησιάζοντας το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και με τα δεδομένα να μεταβάλλονται διαρκώς. 

  Στη Γέφυρα Πλάκας το Σάββατο ο πρωθυπουργός

  Στην Ήπειρο αναμένεται να βρεθεί το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Ζητήματα υδροκλοπής εξετάζει η ΔΕΥΑΙ

  Άσκησε αντιπολίτευση σκληρή για την ΔΕΥΑΙ όταν βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης του δήμου.

  Την Παρασκευή 10 Ιουλίου τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών

  Την προσεχή Παρασκευή, 10 Ιουλίου, θα αναρτηθούν στα σχολεία οι βαθμοί των Πανελληνίων 2020, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

  Τα Γιάννενα μία από τις 100 «έξυπνες πόλεις»

  Μέλος της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «100 Intelligent Cities Challenge» αποτελεί πλέον ο Δήμος Ιωαννιτών.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.