Παρασκευή 02.06.2023
More

  Μητέρα των μαχών η 21η Μαΐου

  Χωρίς ιδιαίτερο θόρυβο και μάλλον με μία αίσθηση λύτρωσης από την πολιτικολογία των τελευταίων μηνών, ήρθε η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό των εκλογών για τις 21 Μαΐου.

  Ήδη, από τις αρχές του χρόνου είχε διαφανεί ότι στην κυβέρνηση συζητούσαν ημερομηνίες. Δεν είναι παράλογο προφανώς, αφού είμαστε στο τέλος της τετραετίας, από την άλλη, δεν ήρθαν και όλα ομαλά αφού είναι φανερό ότι η κυβέρνηση λειτουργεί υπό πίεση, προφανώς λόγω του αποτυπώματος που αφήνει στην κοινωνία και την πολιτική σκηνή η τραγωδία των Τεμπών, αλλά και γιατί η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται από τις πολλαπλές κρίσεις, με την ακρίβεια και την απαισιοδοξία για το μέλλον να λυγίζουν τα νοικοκυριά.

  Και μόνο αυτή η περιγραφή του κλίματος που έχει δημιουργηθεί, αρκεί για να δείξει πόσο σημαντικό είναι το μήνυμα που θα στείλουν αυτές οι εκλογές. Και το πόσο πολιτικές θα είναι αυτές οι εκλογές, όσο κι αν αυτό μοιάζει αυτονόητο. Περισσότερο σημαίνει ότι η ψήφος καθενός και καθεμιάς, αποκτά και ένα ειδικό βάρος. Για αυτό άλλωστε και τα κόμματα θα δώσουν τη μάχη ψήφο με ψήφο, προσπαθώντας να πείσουν το κοινό το οποίο ως σήμερα έδειχνε να παίρνει αποστάσεις από τις πολιτικές εξελίξεις, να φτάσει και ως την κάλπη.

  Ας μην υποτιμήσουμε και το διεθνές κλίμα που δημιουργείται με τις τεράστιες αντιδράσεις στη Γαλλία- αλλά και στο Ισραήλ-, αλλά τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

  Τα τρία μεγάλα κόμματα έχουν αποσαφηνίσει τους στόχους τους: Η ΝΔ θα επιζητήσει την αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ την πρωτιά και το ΠΑΣΟΚ τον ισχυρό ρυθμιστικό ρόλο. Το αν θα έχουμε και κυβέρνηση τον Μάιο θα κριθεί ακριβώς από το ποια κόμματα θα πετύχουν τους στόχους τους. Για αυτό και δεν είναι αδιάφορη η κάλπη της 21ης Μαΐου. Αντιθέτως, μοιάζει να είναι η μητέρα των μαχών.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ