Τρίτη 06.06.2023
More

  Προσαρμογή στα λίγα και τα λειψά

  Διαστάσεις παίρνει η δήλωση του πρωθυπουργού για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου μέσω της δυτικής σιδηροδρομικής Εγνατίας και της Ηγουμενίτσας. Στην ουσία προανήγγειλε το τέλος του τρένου για την Ήπειρο σε ορατό χρόνο.

  Εντύπωση προκαλεί ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε αυτή τη δήλωση στις ετήσιες επίσημες ή ανεπίσημες επισκέψεις του στην περιοχή και τα βουνά της, αλλά στο περιθώριο μίας τηλεοπτικής συνέντευξης που είχε το βράδυ της Τρίτης για την τραγωδία των Τεμπών και την επικαιρότητα.

  Τι εμπόδιζε τόσα χρόνια τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό να διασαφηνίσουν τις προθέσεις τους; Πότε ανακάλυψαν ότι είναι θέμα «επιστημονικής φαντασίας»; Μήπως θα ήταν πολύ καλύτερα και πολύ ορθότερα θεσμικά, να είχε προηγηθεί μία σύσκεψη και η δημοσιοποίηση τεχνοκρατικών και οικονομικών συμπερασμάτων; Ή τελικά μήπως είναι απλώς ένα επικοινωνιακό θέμα διαχείρισης του πολιτικού κόστους; Το ότι χτες, η τοπική ΝΔ, οι βουλευτές της και οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σιώπησαν σημαίνει ότι μάλλον το τελευταίο συμβαίνει.

  Προφανώς το θέμα δεν είναι κομματικό.Το ΠΑΣΟΚ που διαχειρίστηκε πολλούς ευρωπαϊκούς πόρους από τη δεκαετία του 2000 που είχε ανοίξει το θέμα του τρένου, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που έκανε και τη δική του θητεία από το 2015, δεν έκαναν κάτι ουσιαστικό για το τρένο. Παλιότερα δε, το τοπικό πολιτικό σύστημα έδειχνε για ευθύνες προς την Αθήνα και τους εκεί ιθύνοντες. Αλλά πέρασαν πολλές δεκαετίες πια ώστε να ψάχνουμε «ενόχους».

  Ξέρουμε ως εχέφρονες ότι κανείς δεν θα δώσει στην Ήπειρο μερικά δισεκατομμύρια για να φτιάξει ράγες. Εδώ δεν βρίσκαν μερικές χιλιάδες ευρώ για το σύστημα τηλεδιοίκησης εκεί που είχε ράγες. Και η ΕΕ ρίχνει τους πόρους της εκεί που υπάρχει ανταγωνισμός όπως στην Κεντρική Ευρώπη. Εδώ στη μεθοριακή Ευρώπη, μένει ό,τι μένει και η πρόταση είναι να προσαρμοζόμαστε και να είμαστε ρεαλιστές. Άντε το πολύ πολύ κανάν κόμβο μπορούμε να ονειρευόμαστε, στο δρόμο για το χωριό.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ