Τετάρτη 27.03.2024
More

    Αποχρώσεις- Τα ερωτήματα για το μέλλον της χώρας ζητούν άμεσες απαντήσεις

    Με τον έναν  ή τον άλλο τρόπο το Μέτσοβο, έπαιξε το ρόλο του στις πολιτικές εξελίξεις των ημερών.

    Πρώτο θέμα για τους δημοσιογράφους που συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό ήταν αν αποφάσισε «στο βουνό» το ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κι ο Κ. Μητσοτάκης δεν απέφυγε την απάντηση, αντίθετα πρόσθεσε και ποια βιβλία διάβασε και συνέχισε την κουβέντα για τις αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει μετά το ταξίδι στην Αμερική την άλλη εβδομάδα.

    Οι προκλήσεις για τη χώρα πάντως με τη νέα χρονιά είναι όντως σημαντικές. Το καταλαβαίνουμε άλλωστε όλοι μας, ότι υπάρχουν και κίνδυνοι κυρίως με την Τουρκία και την επιθετικότητα που δείχνει, αλλά και με τα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας και της ανάπτυξης. Κι αν φύγουμε λίγο από την επιφάνεια των εξελίξεων, θα δούμε ότι πιο κάτω, στο βάθος, τα διλήμματα για την κυβέρνηση και τα μέτωπα που έχει ανοιχτά, είναι πολύ σοβαρά.

    Στο τραπέζι υπάρχει πλέον και το ερώτημα της εθνικής συνεννόησης. Τίθεται από όλες τις πλευρές, αλλά όχι ταυτόχρονα αφού κανείς δεν θα κάνει το χατίρι να διευκολύνει τον αντίπαλό του χωρίς ανταλλάγματα. Το ένα για την κυβέρνηση είναι να μπορέσει να αντιστρέψει την κατάσταση στην οικονομία τόσο ώστε να εκμεταλλευτεί τα καλά αποτελέσματα της τελευταίας διετίας και να μπορέσει να φέρει τις φοροαπαλλαγές και τις ελαφρύνσεις που έχει υποσχεθεί στην αγορά και τη μεσαία τάξη. Ο προϋπολογισμός έδειξε ότι θα συνεχιστεί η θετική πορεία, αλλά δεν φάνηκε να δίνει περιθώρια για ριζικές ελαφρύνσεις.

    Στα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός άνοιξε το ζήτημα του διαλόγου μέσω της Χάγης με την Τουρκία, σε ένα πεδίο που η Ελλάδα έχει και δίκαιο και πλεονεκτήματα και κινείται με ελιγμούς ώστε να αποσυμπιεστεί η παρούσα κατάσταση. Ένας τέτοιος ελιγμός είναι και η υπογραφή μεθαύριο του αγωγού East Med. Σε αυτό το ζήτημα θα μπορούσε η κυβέρνηση να βρει στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι το κόμμα της αντιπολίτευσης που έχει και την πολιτική δύναμη να το στηρίξει αλλά και την αντίληψη του διαλόγου και της καλής γειτονίας στην εξωτερική πολιτική. Αν όμως η κυβέρνηση επιχειρήσει να απομονώσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του εκλογικού νόμου, πώς θα μπορέσει στη συνέχεια να του ζητήσει τη συμβολή σε ένα μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής όπως ο διάλογος με την Τουρκία;

    Να που ακόμα δεν μπήκαμε στο νέο έτος και ξέρουμε ότι η κατάσταση έγινε πολύπλοκη. Θα γίνει η νέα χρονιά αφετηρία για λύσεις και διεξόδους; Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ερώτημα σήμερα που κλείνει η χρονιά.

    Να που ακόμα δεν μπήκαμε στο νέο έτος και ξέρουμε ότι η κατάσταση έγινε πολύπλοκη. Θα γίνει η νέα χρονιά αφετηρία για λύσεις και διεξόδους; Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ερώτημα σήμερα που κλείνει η χρονιά.

    + Χειμώνας. Αν κάποιος ήθελε να κάνει πρωτοχρονιά στα Γιάννενα, αλλά έβλεπε τον καιρό στην Αττική ας πούμε αλλά και τον τρόπο που τον παρουσιάζουν κάποια μέσα ενημέρωσης, τότε ίσως να ανέβαλλε το ταξίδι. Όμως στην Ήπειρο μπορεί να κάνει πολύ κρύο, αλλά τα προβλήματα από τον καιρό είναι ελάχιστα, και αντιμετωπίζονται, αντίθετα, με αυτόν ακριβώς τον καιρό βιώνει κανείς ιδανικά τη χειμωνιάτικη εκδοχή της περιοχής. Καλό είναι να παρουσιάζονται όλες οι όψεις.

    – Αντιπαράθεση. Ήταν λάθος της ΝΔ να εγείρει συνεχώς ζητήματα «κανονικότητας» για τη λειτουργία της κρατικής μηχανής όσο ήταν στην αντιπολίτευση. Είναι κι αυτό μία μορφή λαϊκισμού. Γιατί τώρα ίσως να αδικείται ο κρατικός μηχανισμός για τη διακοπή κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης λόγω του χιονιού χτες το βράδυ, με το νέο κύμα κριτικής από τους νέους αντιπολιτευόμενους αυτή τη φορά. Ως πότε θα συνεχίζεται μία τέτοιου είδους αντιπαράθεση για ζητήματα λιγότερο πολιτικά και περισσότερο διαχειριστικά;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ