Σάββατο 27.02.2021
More

  Τι μουσεία θέλουμε

  Τα αρχαιολογικά μουσεία στην Ελλάδα δεν είναι ούτε γκαλερί αρχαίων, ούτε πωλητήρια, ούτε βιτρίνες για τουρίστες, όπως συμβαίνει σε μεγάλες μητροπόλεις του κόσμου που δεν έχουν παρά συλλογές έργων άλλων πολιτισμών.

  Τα ελληνικά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, είναι η πρώτη γραμμή της τεράστιας εργασίας που κάνει η αρχαιολογική υπηρεσία και η επιστήμη της ιστορίας, 150 χρόνια τώρα για να διασώσει και να προωθήσει τις ταυτότητες του τόπου, την πολιτιστική του κληρονομιά.

  Γι’ αυτό και δεν μπορούν να μετατραπούν σε εταιρίες ή start up ή ό,τι άλλο νομικό πρόσωπο νομίζει η εκάστοτε εξουσία ότι βολεύει στη συγκυρία για να τα πάρει από πάνω της και να αναθέσει την ευθύνη στην αγορά. Σε μία αγορά που δεν θα δώσει περισσότερα κέρδη στα ελληνικά μουσεία αν δεν τα συνδέει ο επισκέπτης με τις ταυτότητες του τόπου.

  Αν πάντως θέλουμε και τέτοια μουσεία, πιο εμπορικά πχ μητροπολιτικής ιστορίας ή ιστορίας των πόλεων ή σύγχρονης τέχνης μπορεί όντως το κράτος να τα φτιάξει σε συνεργασία με τους Δήμους και με σύγχρονες εταιρικές μορφές για να έχουν και πλούσια πωλητήρια. Κανένα πρόβλημα με αυτό.

  Αλλά είναι άλλο πράγμα τα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας που φτιάχτηκαν με τον κόπο χιλιάδων ανθρώπων και το χρήμα ημών των Ελλήνων. Δεν χρειάζεται μάνατζερ η ιστορία μας… Χρειάζεται πίστη στο όραμα ενός πολύμορφου και πλούσιου πολιτισμού που βιώνεται διαρκώς επί αιώνες σε αυτόν τον τόπο, μέρος του οποίου βλέπουμε στα μουσεία μας.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ