Πέμπτη 11.04.2024
More

  5 καλοί λόγοι για να ξεκινάμε την μέρα μας με περπάτημα

  Μικρά βήματα που θα μας φέρουν πιο κοντά στην ευεξία.

  «Ενας πρωινός περίπατος είναι ευλογία για όλη την υπόλοιπη ημέρα» έχει πει ο Αμερικανός συγγραφέας Χένρι Ντέιβιντ Θορό κι αν το σκεφτεί κανείς καλύτερα, το περπάτημα είναι μία από πιο απλές, αλλά και πιο ωφέλιμες μορφές άσκησης. Αποδεδειγμένα πια, υπάρχουν πολλά οφέλη από μια πρωινή βόλτα, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν ασθένειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

  Το περπάτημα είναι αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης που διατηρεί την υγεία των αρθρώσεων, κατάλληλη για άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων. Στα οφέλη, ακόμα κι αν πρόκειται για έναν σύντομο περίπατο 10-15 λεπτών, περιλαμβάνονται η ενέργεια, η χαλάρωση και η έμπνευση για μία γεμάτη και δημιουργική ημέρα και προφανώς ο καλύτερος έλεγχος βάρους, η ρύθμιση της πίεσης, η μυική ενδυνάμωση, η μείωση του στρες. Ενα μικρό δείγμα της αξίας της πρωινής κίνησης φανέρωσε μελέτη που κατέληξε ότι 10 λεπτά περπάτημα με ανάβαση σε σκάλες ήταν πιο ισχυρή, για τις 18 γυναίκες που συμμετείχαν, ακόμα από ένα φλιτζάνι καφέ.

  1. Δεν υπάρχει η δικαιολογία «θα το κάνω αργότερα»

  Ενα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε πολλοί από εμάς με την άσκηση γενικά είναι η αναβλητικότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αποφυγή της άσκησης. Το πρωινό περπάτημα δημιουργεί μια ρουτίνα ή μια υγιεινή συνήθεια που θα αρχίσουμε κατευθείαν, χωρίς να χρειαστεί να το αναλύσουμε και να περάσουμε από την ατελείωτη διαδικασία να αναρωτιόμαστε αν θέλουμε ή όχι να αθληθούμε, κάτι που συμβαίνει κάθε απόγευμα μετά από 10 ώρες δουλειάς. Περπατώντας το πρωί, βγάζουμε την άσκηση από τη λίστα με τις εκκρεμότητες, χωρίς περιττή σκέψη. Δεν έχουμε χρόνο για αναβλητικότητα αν βγούμε από την πόρτα και κάνουμε το περπάτημα αμέσως αφού ξυπνήσουμε και πριν ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Extra όφελος: η απόλαυση τού να ξεκινάμε τη μέρα μας μείον μία σημαντική υποχρέωση αυτοφροντίδας.

  2. Αξιοποιούμε τον χρόνο και ξεκινάμε τη μέρα μας με ενημέρωση

  Αν και οι ειδικοί συνιστούν να περπατάμε χωρίς περισπασμούς, μία πρωινή βόλτα είναι η καλύτερη ευκαιρία να ακούσουμε μία αγαπημένη εκπομπή στο ραδιόφωνο, ένα ηχητικό βιβλίο ή τα podcasts που δεν προλαβαίνουμε. Το να έχουμε μια ώρα περίπου μέσα στην ημέρα που είναι μόνο για εμάς, όπου μπορούμε να ακούσουμε ό,τι θέλουμε με καθαρό μυαλό, μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη ρουτίνα αυτοφροντίδας μας.

  3. Αδυνατίζουμε και βάζουμε τις βάσεις για πιο υγιεινές επιλογές όλη την ημέρα

  Το περπάτημα το πρωί μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας για απώλεια βάρους. Υπάρχουν ισχυρά κίνητρα: το περπάτημα με μέτριο ρυθμό για 30 λεπτά μπορεί να κάψει έως και 150 θερμίδες. Ο συνδυασμός μίας υγιεινής διατροφής και προπόνηση ενδυνάμωσης είναι ιδανικός για να δούμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Η συνήθεια της πρωινής βόλτας θα μας δώσει ενέργεια κι όταν γύρω στο μεσημέρι νιώσουμε κουρασμένοι, θα αποφύγουμε τα σνακ ή ενισχυτικά ενέργειας, συνήθως επεξεργασμένα τρόφιμα και γλυκά. Το περπάτημα θα μας βάλει σε μία πιο υγιεινή στάση ζωής και θα μας εμπνεύσει να επιλέξουμε ένα υγιεινό γεύμα εκείνη τη δύσκολη ώρα.

  4. Συνδεόμαστε με τη Φύση

  Οι πρωινοί περίπατοι προσφέρουν την ευκαιρία να εκτιμήσουμε το μεγαλείο της Φύσης. Θα απολαύσουμε τον καθαρό αέρα, θα ακούσουμε τα πουλιά και θα παρακολουθήσουμε τον κόσμο να ξυπνά. Νιώθουμε πιο γειωμένοι και πιο χαρούμενοι όταν βρισκόμαστε στη φύση και δεν υπάρχει πιο πολύτιμο συναίσθημα από αυτό της ευγνωμοσύνης για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας.

  5. Ξεκινάμε με καθαρό κεφάλι και γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί

  Για τους περισσότερους από εμάς, πόσες ιδέες δεν μας έχουν έρθει σε μία βόλτα στην παραλία ή στο πάρκο και πόσες λύσεις δεν έχουμε σκεφτεί πάνω σε έναν διάδρομο γυμναστικής; Η απάντηση είναι πολλές. Το περπάτημα είναι γνωστό ότι διεγείρει τη δημιουργική σκέψη και μας φέρνει πιο κοντά στην επίλυση προβλημάτων. Το περπάτημα το πρωί μπορεί να αυξήσει τη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα και τη γνωστική απόδοση. Είναι η ιδανική προσέγγιση για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με καθαρό κεφάλι και νέα ματιά στα πράγματα. Μία νέα ιδέα ή η απάντηση σε έναν προβληματισμό μπορεί πολύ εύκολα να έρθει στο μυαλό μας εκεί που δεν το περιμένουμε, απλά και μόνο επειδή βάλαμε τα αθλητικά μας, αδειάσαμε το μυαλό μας και πήραμε μερικές βαθιές αναπνοές.

  Είναι σημαντικό να βρίσκουμε χρόνο για τον εαυτό μας και να αναπτύσσουμε καλές συνήθειες παρά τη ρουτίνα που βιώνουμε όλοι καθημερινά. Την επόμενη φορά που θα χρειαστούμε ένα πρωινό boost ενέργειας ή θα αισθανθούμε κουρασμένοι αφού μόλις ξυπνήσαμε, ας δοκιμάσουμε μια σύντομη βόλτα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ