Σάββατο 27.04.2024
More

    Ποιες είναι οι 9 υγιεινές τροφές που βλάπτουν σε μεγάλες ποσότητες και γιατί

    Για όλες τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων χρειάζεται ένα μέτρο ακόμα και σε αυτό που ονομάζουμε υγιεινές τροφές

    Για όλες τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων χρειάζεται ένα μέτρο ακόμα και σε αυτό που ονομάζουμε υγιεινές τροφές όπως τα σταυρανθή λαχανικά, τα ψάρια και τα αβοκάντο.

    Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από την αύξηση της πρόσληψης υγιεινών τροφών, είναι πιθανό να το παρακάνουν τρώγοντας ορισμένα τρόφιμα ξανά και ξανά, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

    Ακολουθούν εννέα υγιεινές τροφές που δεν πρέπει να υπερκαταναλώνετε και γιατί.

    Σταυρανθή λαχανικά

    Όλοι γνωρίζουν ότι θα πρέπει το μισό πιάτο του γεύματός τους να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά.

    Και σίγουρα, το λάχανο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και άλλα σταυρανθή λαχανικά είναι φορτωμένα με θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ και κάλιο.

    Αλλά είναι επίσης πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην υπερβολική παραγωγή αερίου, σημειώνει η Mayo Clinic. Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των λαχανικών, ειδικά σε ποσότητες που το σώμα σας δεν έχει συνηθίσει, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία.

    Επιπλέον, τα σταυρανθή λαχανικά μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ο θυρεοειδής σας χρησιμοποιεί το ιώδιο. Το ιώδιο βοηθά το σώμα σας να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες και παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των οστών και του εγκεφάλου των εμβρύων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της βρεφικής ηλικίας, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

    Το μαγείρεμα όμως, των σταυρανθών λαχανικών μειώνει την επίδραση στον θυρεοειδή.

    Επίσης, τα άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά αίματος θα πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση αυτών των λαχανικών και να συμβουλεύονται το γιατρό τους εάν αποφασίσουν να προσθέσουν περισσότερα από αυτά ή να τα μειώσουν ξαφνικά, επειδή το κάλιο μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

    Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά λιπαρά

    Τα αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λίπη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της χοληστερόλης σας και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).

    Τα τρόφιμα με υγιεινά λιπαρά είναι καλά για εσάς όταν καταναλώνονται με μέτρο, αλλά είναι γεμάτα με θερμίδες που συσσωρεύονται γρήγορα.

    Για παράδειγμα, ένα αβοκάντο περιέχει περίπου 322 θερμίδες, σύμφωνα με το USDA, και 1 φλιτζάνι ολόκληρα αμύγδαλα έχει 828 θερμίδες.

    Επιπλέον, οι συσκευασμένοι ξηροί καρποί «αλατίζονται με κοινό επιτραπέζιο αλάτι και μερικές φορές εμποτίζονται ακόμη και σε φυτικό λάδι», λέει η Shannon Henry, διαιτολόγος στο Σαν Φρανσίσκο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, επισημαίνει.

    Λεμονόνερο

    Το νερό με λεμόνι είναι ένας τρόπος να γίνει το νερό πιο νόστιμο. Αλλά το λεμόνι είναι όξινο και μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών και να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε τερηδόνα.

    Όταν πίνετε νερό με λεμόνι και άλλα όξινα ροφήματα, χρησιμοποιήστε ένα καλαμάκι και ξεπλύνετε το στόμα σας μετά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση τυχόν παρενεργειών.

    Γιαούρτι με γεύση

    Το γιαούρτι αποτελεί ένα σνακ εύκολα προσβάσιμο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αλλά ορισμένες μάρκες περιέχουν πολλή πρόσθετη ζάχαρη, λέει η Rachel McBryan, RD, η οποία εδρεύει στο Nanaim.

    Ένα δοχείο γιαουρτιού ροδάκινο με χαμηλά λιπαρά, για παράδειγμα, περιέχει συνήθως 10 γραμμάρια (g) πρόσθετης ζάχαρης, σημειώνει το USDA.

    Η McBryan προτείνει να επιλέξετε αντ ‘αυτού το απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και να προσθέσετε τα δικά σας θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα και ξηρούς καρπούς.

    Στιγμιαία βρώμη

    Η βρώμη περιέχει ευεργετικές φυτικές ίνες, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, σύμφωνα με το Harvard T.H. Ωστόσο, πολλές μάρκες στιγμιαίας βρώμης έχουν ζάχαρη, λέει ο McBryan.

    Ψάρια που περιέχουν υδράργυρο

    Τα ψάρια μπορούν να είναι μια καταπληκτική πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης Β12, ψευδαργύρου, ιωδίου και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

    Μια ανάλυση 20 μελετών στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μίας ή δύο μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις κατά 36%.

    Αλλά αν τρώτε μεγάλη ποσότητα από ορισμένα είδη, μπορεί να αυξήσετε τον κίνδυνο δηλητηρίασης από υδράργυρο.

    Σύμφωνα με τον FDA, οι καλύτερες επιλογές ψαριών περιλαμβάνουν το γατόψαρο, το καλκάνι, τον μπακαλιάρο, τον σολομό, τα χτένια και τα καλαμάρια.

    Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

    Οι απαραίτητες φυτικές ίνες στη διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές του USDA για τους Αμερικανούς. Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν σπόρους chia, μούρα, μαύρα ή ψημένα φασόλια και φακές, λέει η Mayo Clinic.

    Αλλά το να τα τρώτε πολύ γρήγορα μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, αέρια και φούσκωμα, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

    Για να το καταπολεμήσετε αυτό, αυξήστε αργά την ποσότητα φυτικών ινών που καταναλώνετε και πίνετε πολύ νερό.

    Μαύρη σοκολάτα

    Οι λάτρεις της μαύρης σοκολάτας αναζητούν τη μπάρα τους για βοήθεια με αντιοξειδωτικά, αλλά αυτή η πιο υγιεινή απόλαυση δεν είναι αθώα.

    Συγκεκριμένα, οι θερμίδες της μπορούν να προστεθούν γρήγορα: Περίπου 30 γραμμάρια, ή μια τυπική μπάρα μαύρης σοκολάτας 90 γραμμαρίων με 70 έως 85% κακάο περιέχει 170 θερμίδες, σημειώνει το USDA.

    Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα-καροτίνη

    Τα καρότα, το πεπόνι και οι γλυκοπατάτες είναι όλα πλούσια σε βήτα-καροτίνη.

    Το βήτα-καροτένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να συμβάλει στην ανοσία και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου και παίζει ρόλο στην υγεία των ματιών.

    Αλλά τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα-καροτίνη περιέχουν χρωστικές που μπορούν να κάνουν το δέρμα σας κίτρινο ή πορτοκαλί, μια κατάσταση που ονομάζεται καροτεναιμία.

    Ο αποχρωματισμός συμβαίνει συνήθως σε περιοχές του δέρματος, όπως οι παλάμες του χεριού και τα πέλματα των ποδιών, σύμφωνα με μια μελέτη.

    Η κατάσταση είναι «απίθανο να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες», αναφέρεται στην παραπάνω μελέτη.

    Αλλά οι συγγραφείς της σημείωσαν ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για την πάθηση, ώστε να μην συγχέεται με τον ίκτερο, μια πιο σοβαρή κατάσταση που προκαλεί το δέρμα και το λευκό των ματιών να κιτρινίζουν, όπως σημειώνουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων».

    Πηγή iatropedia.gr

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ