Κυριακή 22.05.2022
More

  Άσθμα: Πότε η θεραπεία του συνιστά απειλή για το βάρος

  Σε ποιες περιπτώσεις η θεραπεία με κορτικοστεροειδή για την αντιμετώπιση του άσθματος συσχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας

  Πιθανή σύνδεση μεταξύ της φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση του άσθματος και της παχυσαρκίας αποκάλυψε νέα έρευνα που διεξήχθη στον Καναδά και δημοσιεύθηκε στο Thorax.. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα κορτικοστεροειδή που συχνά χρειάζεται να παίρνουν οι ενήλικες που υποφέρουν από άσθμα έχουν μία ανεπιθύμητη παράπλευρη επίδραση: Αυξάνουν τον κίνδυνο για παχυσαρκία. Μάλιστα, οι πιθανότητες ενισχύονται όταν η φαρμακευτική αγωγή λαμβάνεται από το στόμα σε μορφή χαπιών.

  «Τα κορτικοστεροειδή που λαμβάνονται διά του στόματος χορηγούνται συχνά σε ασθενείς με άσθμα και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις ασθενών που έχουν χρόνιο ιστορικό άσθματος. Αυτά τα φάρμακα έχουν συνδεθεί άμεσα με την ανάπτυξη της παχυσαρκίας», δήλωσε ο Subhabrata Moitra, επικεφαλής της έρευνας και μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, στο Έντμοντον του Καναδά. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή δεν συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης παχυσαρκίας.

  Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ