Πέμπτη 28.03.2024
More

    Γονείς: Το συχνότερο λάθος που κάνουν όταν το παιδί έχει πυρετό

    Αντιμέτωποι βρεθήκαμε αυτό τον χειμώνα με μια «τριδημία» κορωνοϊού, ιώσεων και γρίπης, δοκιμάζοντας ιδιαίτερα και την υγεία των μικρών παιδιών.

    Κοινό σύμπτωμα και των τριών θα μπορούσε να είναι και ο πυρετός. Λόγω και της έξαρσης του φαινομένου, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία είχε δώσει ειδικές οδηγίες για την ενημέρωση των γονέων σχετικά με την αντιμετώπισή του.

    Μήπως όμως οι γονείς επεμβαίνουν λανθασμένα, ρίχνοντας τον πυρετό; Αν και οι περισσότεροι γονείς αναγνωρίζουν ότι ο χαμηλός πυρετός βοηθά τον οργανισμό του παιδιού να καταπολεμήσει τη λοίμωξη, ένας στους τρεις γονείς θα έδινε φάρμακα για να πέσει ο πυρετός, ακόμα κι αν δεν είχε ξεπεράσει τους 38°C.

    Αυτό ήταν το συμπέρασμα από την Εθνική δημοσκόπηση του Νοσοκομείου Παίδων C.S. Mott για την υγεία των παιδιών από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν των ΗΠΑ. Στα ερωτήματα των ερευνητών απάντησαν 1.376 γονείς παιδιών ηλικίας 12 ετών και κάτω που ερωτήθηκαν μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2022.

    Το 50% των γονέων θα χρησιμοποιούσε αντιπυρετικά, εάν ο πυρετός κυμαινόταν μεταξύ 38.0 °C και 38.8 °C, ενώ το ένα τέταρτο των γονέων θα έδιναν πιθανώς ακόμα μια δόση για να αποτρέψουν την επανεμφάνιση του πυρετού.

    «Ορισμένοι γονείς μπορεί να σπεύσουν αμέσως να δώσουν στα παιδιά τους φάρμακα, ωστόσο τις περισσότερες φορές είναι προτιμότερο να αφήσουν τον πυρετό να δράσει. Διότι εάν ρίξουμε αμέσως τον πυρετό, αυτό δεν βοηθά στην ταχύτερη θεραπεία της ασθένειας. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να δοθεί υπερβολική ποσότητα φαρμάκου όταν δεν χρειάζεται, προκαλώντας παρενέργειες» εξηγεί η παιδίατρος του Νοσοκομείου Παίδων Mott, δρ. Susan Woolford.

    Δύο στους τρεις γονείς που ερωτήθηκαν δήλωσαν αρκετά σίγουροι ότι γνωρίζουν πότε το παιδί τους χρειάζεται φάρμακα για να μειωθεί ο πυρετός. Παρόλα αυτά, μόλις οι μισοί είναι σίγουροι ότι κατανοούν ότι οι μετρήσεις της θερμοκρασίας μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται, καθώς επηρεάζεται η ακρίβεια της μέτρησης.

    Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι γονείς μετρούσαν τη θερμοκρασία του παιδιού με σάρωση του μετώπου ή από το στόμα, ενώ λιγότερο από το ένα έκτο χρησιμοποιεί μεθόδους για το αυτί, τη μασχάλη ή το ορθό.

    «Ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιείτε, είναι σημαντικό οι γονείς να εξετάζουν τις οδηγίες για να διασφαλίσουν ότι η μέθοδος είναι κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού και ότι η συσκευή τοποθετείται σωστά κατά τη μέτρηση της θερμοκρασίας» επισημαίνει η δρ. Susan Woolford.

    Ακόμα, τα δύο τρίτα των γονέων προτιμούν να δοκιμάζουν εναλλακτικές μεθόδους για τον πυρετό, όπως ένα δροσερό πανάκι, πριν χρησιμοποιήσουν αντιπυρετικά φάρμακα. Οι περισσότεροι γονείς λένε επίσης ότι πάντα ή συνήθως καταγράφουν την ώρα της κάθε δόσης και ξαναμετρούν τη θερμοκρασία του παιδιού τους πριν την επόμενη δόση.

    Τέλος, η δρ. Susan Woolford δίνει επίσης πολύτιμες συμβουλές για τη διαχείριση του πυρετού:

    • Εάν χρησιμοποιήσετε φάρμακα, μην το παρακάνετε με τη χρήση τους και κρατήστε ημερολόγιο με με τις μετρήσεις της θερμοκρασίας.
    • Δοκιμάστε εναλλακτικές λύσεις για την ανακούφιση της δυσφορίας του παιδιού, όπως διατηρώντας το δωμάτιο δροσερό και αποτρέποντας με υγρά την αφυδάτωση.
    • Αναγνωρίστε πότε θα πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρο, ειδικότερα εάν πρόκειται για βρέφη και νεογέννητα έως και τριών μηνών.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ