Κυριακή 23.06.2024
More

  Η άσκηση που ρίχνει τη χοληστερόλη, δυναμώνει το μυαλό και βελτιώνει τον ύπνο

  Εάν η καραντίνα δεν σας έκανε να βάλετε το περπάτημα στη ζωή σας, τότε ίσως τα παρακάτω επιχειρήματα σας πείσουν

  Περπατάμε για όλη μας σχεδόν τη ζωή και μας είναι τόσο εύκολο όσο το να αναπνέουμε. Ακόμα όμως κι αν πολλές φορές επιδιώκουμε να το αποφεύγουμε, όπως όταν χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας για μια κοντινή απόσταση, στην πραγματικότητα εμποδίζουμε τον εαυτό μας από το να ζήσει καλύτερα.

  Πλήθος μελετών και επιστημόνων συμφωνούν πλέον ότι απλά και μόνο με λίγο περπάτημα κάθε μέρα, μπορούμε να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα στη σωματική σας κατάσταση αλλά και την υγεία μας.

  Ελπίζουμε οι παρακάτω λόγοι να σας παρακινήσουν να βάλετε τα πιο άνετα παπούτσια σας και να εξερευνήσετε γειτονιές και μέρη που δεν έχετε ξαναεπισκεφτεί με μόνο… όχημα τα πόδια σας.

  Βελτιώνει την κατάσταση της υγείας σας

  Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, η απώλεια βάρους και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη και καρκίνου είναι μόλις μερικά από τα οφέλη του καθημερινού βαδίσματος στην υγεία μας.

  Τα ερευνητικά στοιχεία άλλωστε είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, καθώς σύμφωνα με μια ειδική έκθεση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ με τίτλο «Walking for Health», το περπάτημα είναι πιο ευεργετικό στην καταπολέμηση διάφορων ασθενειών ή την αποφυγή διάφορων αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο. Για παράδειγμα, περπατώντας μόλις 2,5 ώρες τη βδομάδα ή περίπου 22 λεπτά την ημέρα, μειώνεται ο κίδυνος εμφάνισης διάφορων καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 30%.

  Βελτιώνει τη μνήμη και τη γνωστική ικανότητα

  Δεν είναι λίγες και οι έρευνες που υποστηρίζουν ότι το περπάτημα ενισχύει την λειτουργία του εγκεφάλου. Ερευνητικά στοιχεία από το 2010 του περιοδικού Neurology επιβεβαίωσαν τη σύνδεση του περπατήματος και της αυξημένης ποσότητας φαιάς ουσίας του εγκεφάλου. Μια άλλη έρευνα από το Πανεπιστημίο της Βιρτζίνια στο Charlottesville ανέδειξε ότι το περπάτημα μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ σε ηλικιωμένους άνδρες.

  Διαχειρίζεστε καλύτερα το άγχος

  Η κίνηση του σώματος και μόνο αποτελεί μια αγχολυτική διαδικασία, όμως το καθημερινό περπάτημα θεωρείται το καλύτερο φυσικό «φάρμακο» για το στρες αλλά και το καλύτερο ενισχυτικό της διάθεσης. Τα οφέλη μάλιστα είναι πολλαπλά εάν επιλέξετε να περπατήσετε στη φύση.

  Όσον αφορά τα σωματικά οφέλη, με το περπάτημα πετυχαίνετε χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια την ενδυνάμωση των μυών, των αρθρώσεων αλλά και των οστών, ενώ παράληλα γυμνάζετε τα πόδια και την περιοχή της κοιλιάς αλλά και τα χέρια σας, σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε μπατόν πεζοπορίας. Επιπλέον, μέσω της κίνησης, το σώμα σας πλημμυρίζει από θρεπτικά συστατικά στους χόνδρους των αρθρώσεων μέσω της πρόσληψης του οξυγόνου.

  Κοιμάστε καλύτερα

  Εφόσον βελτιώσετε τα καθημερινά επίπεδα του άγχους, ο ύπνος θα γίνει παιχνιδάκι. Μάλιστα, σύμφωνα με άλλα ερευνητικά ευρήματα, οι γυναίκες ηλικίας 50 έως 75 ετών που περπατούσαν για μία ώρα κάθε πρωί είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν αϋπνία σε σύγκριση με εκείνες που δεν περπατούσαν σύμφωνα με το Arthritis Foundation.

  Είναι ασφαλές ακόμα και για τους αρχάριους

  Για όσους δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την άσκηση, το περπάτημα μπορεί να αποβεί σωτήριο, μιας και σύμφωνα με τον Evan Matthews, αναπληρωτή καθηγητή της Επιστήμης της Άσκησης και Φυσικής Αγωγής στο κρατικό πανεπιστήμιο Montclair του New Jersey, είναι η πιο ταιριαστή καρδιοαναπνευστική άσκηση γι’ αυτούς τους ανθρώπους: «Αυτό ισχύει διότι το περπάτημα μας είναι οικείο και δεν προκαλεί αντίστοιχα τον φόβο που μπορεί να νιώθουν αρκετοί για κάποια καινούρια προπόνηση όταν ξεκινάνε» σημειώνει. Επιπλέον, το περπάτημα θεωρείται μια από τις ασφαλέστερες μορφές άσκησης διατηρώντας ορισμένα από τα χαμηλότερα ποσοστά τραυματισμών σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Υγείας.

  Έαν βέβαια ορισμένοι δυσκολευτούν ακόμα και στα 30 λεπτά του περπατήματος, ο Evan Matthews προτείνει να χωρίσουν αυτό το χρόνο σε μικρότερα κομμάτια, όπως για παράδειγμα περπατώντας αρχικά δέκα λεπτά μέχρι την εργασία τους.

  Αυξήστε την ένταση του βαδίσματος

  Εάν βρίσκεστε σε πιο προχωρημένο επίπεδο και θέλετε να βάλετε μια πρόκληση στον εαυτό σας, μπορείτε να αυξήσετε την ένταση και τη δυσκολία του βαδίσματος. Δοκιμάστε να εναλλάξετε το αργό περπάτημα με περιόδους γρηγορότερου βαδίσματος ή ακόμα και να περπατήσετε φορώντας βαράκια άκρων στα χέρια και στα πόδια, προσέχοντας όμως το βάρος να είναι υποφερτό. Μια άλλη επιλογή είναι να περπατήσετε με ένα γεμάτο σακίδιο πλάτης. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε να ανεβοκατεβείτε με έντονο βάδισμα μια ανηφόρα και μετά να κατεβείτε, επαναλαμβάνοντας την κίνηση για αρκετές φορές.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ