Πέμπτη 23.09.2021
More

  Η Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άνοιας -Με νευρολογικά, ψυχολογικά προβλήματα 1 στους 3

  Τι δείχνει μια νέα μελέτη

  Άτομα που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό που προκαλεί την Covid-19 αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμa προβλήματα ψυχικής υγείας ή νευρολογικά συμπτώματα, όπως ανακάλυψαν ερευνητές.

  Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet Psychiatry, το 34% των ατόμων που ανέρωσαν από την Covid-19 διαγνώστηκαν μέσα σ’ ένα εξάμηνο από τη μόλυνσή τους με νευρολογικές ή ψυχολογικές καταστάσεις, αλλά όσοι νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο ή ΜΕΘ αντιμετώπιζαν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο, πράγμα που πιθανότατα οφείλεται στις συνέπειες του άγχους και μιας άμεσης επίπτωσης του κορωνοϊού στον εγκέφαλο.

  Βρετανοί επιστήμονες μελέτησαν τα ηλεκτρονικά ιατρικά δεδομένα πάνω από μισό εκατομμύριο ασθενών της Covid-19 στις ΗΠΑ και τις πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια από τις 14 συνήθεις ψυχολογικές ή νευρολογικές καταστάσεις περιλαμβανομένων των: εγκεφαλικής αιμορραγίας, εγκεφαλικού επεισοδίου, Πάρκισον, συνδρόμου Guillain-Barre, άνοιας, ψύχωσης, συναισθηματικών διαταραχών, αγχώδους διαταραχής.

  Κι όπως διαπίστωσαν η αγχώδης διαταραχή κι οι συναισθηματικές διαταραχές ήταν η συνηθέστερη διάγνωση σε άτομα με Covid-19 που αποδίδεται πιθανότατα στο άγχος της εμπειρείας από τη βαριά νόσο ή τη διακομιδή στο νοσοκομείο. Άλλα προβλήματα, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια και η άνοια πιθανότατα οφείλονται στις βιολογικές επιπτώσεις του ίδιου του κορωνοϊού ή της αντίδρασης του οργανισμού στη λοίμωξη γενικώς. Η Covid-19, ωστόσο, δεν συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Πάρκισον ή του συνδρόμου Guillain-Barre.

  Η Covid-19 ως «εγκεφαλικό νόσημα»

  Συγκρίνοντας μια ομάδα ατόμων με Covid-19 με άλλες δύο ομάδες – με γρίπη κι άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού – οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συμπέραναν ότι η Covid-19 συνδέεται με περισσότερες επακόλουθες εγκεφαλικές καταστάσεις απ’ ό,τι άλλες ασθένειες του αναπνευστικού. Όπως διαπίστωσαν όσοι ανέρρωσαν από τη νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχολογική ή νευρολογική διαταραχή μετά την ανάρρωσή της απ’ ό,τι μετά από άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού και 44% περισσότερες πιθανότητες σε σύγκριση με άτομα που ανέρρωσαν από γρίπη. Πέραν τούτου, όσο πιο βαριά νόσησαν οι ασθενείς της Covid-19 τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες είχαν να διαγνωστούν στη συνέχεια με ψυχολογικές ή εγκεφαλικές διαταραχές.

  Οι συναισθηματικές, αγχώδεις ή ψυχωτικές διαταραχές επηρέασαν το 24% όλων των ασθενών της Covid-19, το 25% εκείνων που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο, το 28% εκείνων που κατέληξαν σε ΜΕΘ και το 36% εκείνων που είχαν παραλήρημα όσο ήταν άρρωστοι. Εγκεφαλικά επεισόδια επηρέασαν το 2% όλων των ασθενών της Covid-19, το 7% εκείνων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και το 9% εκείνων που είχαν παραλήρημα, ενώ άνοια διαγνώστηκε στο 0,7% όλων των ασθενών της Covid-19, ποσοστό που ανέβηκε στο 5% όσων είχαν παραλήρημα. «Προηγούμενες μελέτες υπογράμμισαν ότι άτομα με άνοια διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά από την Covid-19 εφόσον μολυνθούν από τον κορωνοϊό κι η νέα αυτή μελέτη ερευνά κατά πόσον αυτή η σχέση ισχύει και αντιστρόφως. Δεν εστιάζει στη αιτία αυτής της σχέσης κι είναι σημαντικό οι ερευνητές να αναλύσουν εξονυχιστικά τα ευρήματα», τόνισε η δρ Σάρα Ιμαρίζιο, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος του Alzheimer’s Research UK. Όπως εξήγησε ο καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Μασούντ Χουσάιν, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός εισβάλλει στον εγκέφαλο και προκαλεί άμεση βλάβη, ενώ μπορεί να έχει και έμμεσες επιπτώσεις επί παραδείγματι επηρεάζοντας τη δημιουργία θρόμβων αίματος που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικά επεισόδια. Ενώ και η γενική φλεγμονή, που συμβαίνει στον οργανισμό καθώς αντιδρά στη λοίμωξη, μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο.

  «Η μελέτη επιβεβαιώνει τις υποψίες μας ότι μια διάγνωση με Covid-19 δεν συνδέεται μόνον με αναπνευστικά συμπτώματα, αλλά και με ψυχιατρικά και νευρολογικά προβλήματα», λέει η καθηγήτρια Τιλ Γουάικς του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King’s College του Λονδίνου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ