Πέμπτη 24.09.2020
More

  O κορωνοϊός παραμένει στον οργανισμό για πάνω από ένα μήνα

  O κορωνοϊός παραμένει στον οργανισμό του ασθενούς για πάνω από ένα μήνα μετά το πρώτο θετικό τεστ

  Ίχνη του νέου κορωνοϊού για πάνω από έναν μήνα μετά τη μόλυνσή τους φέρουν στους οργανισμούς τους οι ασθενείς σύμφωνα με μια νέα μελέτη, λόγος για τον οποίο συνιστάται επανεξέταση σε τέσσερις εβδομάδες προτού κριθούν «καθαροί» από την Covid-19.

  H έρευνα, που διεξήχθη σε πάνω από 1.100 άτομα σε σφοδρά πληγείσα από τον κορωνοϊό περιοχή της Ιταλίας, αποκάλυψε ότι το μέσο διάστημα για να κριθεί κανείς «καθαρός» είναι 31 ημέρες.

  Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι, ακόμη και αν κάποιος φαίνεται ότι έχει αναρρώσει ή είναι ασυμπτωματικός, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να έχει τον ιό ή μικροποσότητές του στο κυκλοφορικό του σύστημα και ίσως να μπορεί να τον μεταδώσει σε άλλα πρόσωπα. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πόσο διάστημα χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για να ξεφορτωθεί τον κορωνοϊό και πολλά άτομα αναφέρουν ότι εξακολουθούν μήνες μετά την μόλυνσή τους να υποφέρουν, ενώ άλλοι νιώθουν άρρωστοι για λίγα 24ωρα.

  Οι ερευνητές του τμήματος Υγείας και Πρόνοιας της Ρέτζια Εμίλια στη βόρεια Ιταλία μελέτησαν τα αποτελέσματα εξετάσεων κατοίκων της περιοχής. Αρχικά εξέτασαν τα αποτελέσματα 1,259 ασθενών που είχαν διαγνωστεί αρχικά θετικοί και στη συνέχεια αρνητικοί στον κοροωνοϊό και όπως διεπίστωσαν οι ασθενείς αυτοί κρίθηκαν κατά μέσον όρο «καθαροί» από την Covid-19 μετά από 31 ημέρες.

  Μια άλλη υπο-ομάδα 1.162 ασθενών υποβάλλονταν σε τακτικές εξετάσεις μετά την πρώτη θετική διάγνωση με τα τεστ να επαναλαμβάνονται μετά από 15 μέρες μετά το πρώτο θετικό, στη συνέχεια μετά από 14 ημέρες μετά από δεύτερο θετικό και μετά σε εννέα μέρες μετά από τρίτο θετικό.

  Κι όπως αποδείχθηκε συνέχισαν να έχουν τον ιό στον οργανισμό τους επί εβδομάδες μετά την πρώτη θετική διάγνωση. Μεταξύ αυτών οι 704 (ποσοστό 60,5%) κρίθηκαν «καθαροί» από την Covid-19 κάποια στιγμή εντός του πλαισίου των 38 ημερών, αλλά μόνον το 79% εξ’ αυτών διαγνώστηκαν αρνητικοί για δεύτερη φορά, πράγμα που σημαίνει ότι το ένα πέμπτο των αρνητικών αποτελεσμάτων ήταν εσφαλμένα.

  Ειδικοί συνιστούν επανεξέταση σε τέσσερις εβδομάδες μετά το πρώτο θετικό τεστ

  Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στη βρετανική επιθεώρηση British Medical Journal Open επισημαίνονται ότι αν γίνει γρήγορα μια επανεξέταση για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει ξεφορτωθεί τον κορωνοϊό θα βγάλει εσφαλμένα αποτελέσματα γι’ αυτό και συνιστάται να περιμένουν οι ασθενείς τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες για να διαπιστώσουν με νέο τεστ αν είναι πλέον «καθαροί».

  Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές αν κάποιος υποβληθεί πολύ γρήγορα σε τεστ και του πουν ότι είναι «καθαρός» κινδυνεύει να διασπείρει τον κορωνοϊό σε άλλα άτομα. «Για να αποφευχθούν δευτερογενή κρούσματα θα πρέπει είτε να παραταθεί η περίοδος καραντίνας στις 30 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων είτε τουλάχιστον να ακολουθήσει μια επαναληπτική εξέταση προτού σταματήσει η απομόνωση», σημειώνουν ο δρ Φραντσέσκο Βεντουρέλι κι οι συνάδελφοί του.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Απορρίμματα στην Ήπειρο; Λίγα και μόνον από Κέρκυρα

  «Παγώνει» το ενδεχόμενο μεταφοράς απορριμμάτων από άλλες περιοχές στην Ήπειρο

  Πρώτη συνεδρίαση για το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών

  Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Ιωαννιτών

  Προχωρά η νέα γέφυρα στην Πλάκα

  Αποφάσεις για έργα άνω των 11.5 εκ. ευρώ έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου

  «Λουκέτο» σε ΔΕΥΑ βάζει το υπ. Περιβάλλοντος!

  118 ΔΕΥΑ αναμένεται να κλείσουν πανελλαδικά

  Κονδύλια 118 εκ. ευρώ για προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού στα σχολεία

  Δύο διατάξεις για την ενίσχυση των σχολείων κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.