Κυριακή 19.05.2024
More

    Οφθαλμική εξέταση συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού

    Λειτουργεί επικουρικά με την κλινική διάγνωση και εστιάζει στην κίνηση των ματιών

    Ένα τεστ παρακολούθησης των ματιών με ένα νέο ειδικό εργαλείο μπορεί να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να διαγνώσουν αν παιδιά ηλικίας 16 μηνών και άνω βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

    «Δεν πρόκειται όμως για ένα εργαλείο που θα αντικαταστήσει τους ειδικούς κλινικούς γιατρούς», δήλωσε ο Warren Jones, διευθυντής έρευνας στο Marcus Autism Center του Children’s Healthcare της Ατλάντα και στην Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή του Emory, ο οποίος ήταν συγγραφέας και στις δύο μελέτες που ερευνούν το φάσμα του αυτισμού σε μικρές ηλικίες.

    Αντίθετα, είπε, η ελπίδα με αυτήν την τεχνολογία παρακολούθησης ματιών είναι ότι «παρέχοντας αντικειμενικές μετρήσεις που υπολογίζουν το ίδιο πράγμα σε κάθε παιδί», μπορεί να βοηθήσει τη διαγνωστική διαδικασία με ακρίβεια και πιο γρήγορα.

    Το εργαλείο με το οποίο γίνεται το τεστ, ονομάζεται EarliPoint Evaluation και έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ώστε να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να διαγνώσουν και να αξιολογήσουν το φάσμα του αυτισμού σύμφωνα με τους ερευνητές των δύο μελετών.

    Παραδοσιακά, τα παιδιά διαγιγνώσκονται με το φάσμα του αυτισμού με βάση την εκτίμηση του κλινικού ιατρού για το αναπτυξιακό τους ιστορικό, τις συμπεριφορές τους και τις πληροφορίες, που λαμβάνουν από τους γονείς. Οι αξιολογήσεις μπορεί να διαρκέσουν ώρες και ορισμένες ανεπαίσθητες συμπεριφορές που σχετίζονται με το φάσμα του αυτισμού μπορεί να χαθούν, ειδικά σε μικρότερες ηλικίες.

    «Συνήθως, ο τρόπος με τον οποίο διαγιγνώσκουμε το φάσμα του αυτισμού είναι με το να αξιολογούμε τις παρατηρήσεις μας», δήλωσε η Whitney Guthrie, κλινική ψυχολόγος και επιστήμονας στο Κέντρο Έρευνας για τον Αυτισμό στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας, η οποία ωστόσο δεν συμμετείχε στις νέες μελέτες. Ωστόσο, η έρευνά της επικεντρώνεται στην έγκαιρη διάγνωση του φάσματος του αυτισμού.

    Τόνισε δε, ότι θα είναι πάντα σημαντικό σε τέτοιες διαγνώσεις να λαμβάνεται υπόψη αυτό που παρατηρεί η οικογένεια και ο ειδικός στο παιδί.  «Ορισμένες από αυτές τις νέες τεχνολογίες είναι πιο αντικειμενικές. Δεν βασίζονται σε ανθρώπους που είναι ατελείς από τη φύση τους», είπε.

    Πώς μπορεί να βοηθήσει η παρακολούθηση των ματιών στη διάγνωση του φάσματος του αυτισμού

    Η συγκεκριμένη τεχνολογία λειτουργεί παρακολουθώντας τις κινήσεις των ματιών των παιδιών καθώς εκείνα βλέπουν βίντεο από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις άλλων παιδιών.

    Ένα παιδί που δεν βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού μπορεί να εστιάσει την προσοχή του στις χειρονομίες ενός παιδιού στο βίντεο, το οποίο δείχνει προς κάτι που πρέπει να δει ένα άλλο παιδί στο βίντεο.

    Αυτό το παιδί μπορεί επίσης να κοιτάξει το πρόσωπο ενός άλλου παιδιού που φαίνεται λυπημένο ή χαμογελαστό. Αλλά ένα παιδί που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού δεν δίνει καθόλου προσοχή στις χειρονομίες ή τις εκφράσεις του προσώπου και αυτό μπορεί να εντοπιστεί στις κινήσεις των ματιών του.

    «Χρησιμοποιούμε τέτοια πλάνα για να ελέγξουμε εάν τα παιδιά προσέχουν ή όχι τις πληροφορίες που περιμένουμε να λάβουν παιδιά της ίδιας ηλικίας», λένε οι ερευνητές.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σχέση μόνο με την κλινική διάγνωση των ειδικών, οι μετρήσεις της παρακολούθησης των ματιών των παιδιών στα βίντεο έδειξαν ευαισθησία 71%, που σημαίνει ότι βοήθησαν στην ακριβή διάγνωση του αυτισμού στο 71% των περιπτώσεων.

    Μεταξύ των παιδιών αυτών τα 335 είχαν διαγνωστεί ότι βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και οι γιατροί ήταν «βέβαιοι» γι’ αυτό χωρίς να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο παρακολούθησης ματιών. Όταν το εργαλείο παρακολούθησης ματιών χρησιμοποιήθηκε μόνο για αυτήν την ομάδα παιδιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο εργαλείο έδειξε ευαισθησία σε ποσοστό 78% των περιπτώσεων που ήταν στο φάσμα του αυτισμού.

    Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η χρήση μετρήσεων για το πώς τα παιδιά βλέπουν και μαθαίνουν από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις στα βίντεο μπορεί να προσφέρει ένα πολύ σημαντικό δείγμα, βοηθώντας στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για τη διάγνωση και στην επιτάχυνση της θεραπείας του παιδιού.

    «Για πρώτη φορά, έχουμε ένα αντικειμενικό εργαλείο που βασίζεται σε βιοδείκτες, που μπορούν να συμβάλλουν στην διάγνωση» λένε οι ερευνητές.

    «Ο σκοπός της χρήσης του τεστ οφθαλμικής παρακολούθησης είναι να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να κάνουν διάγνωση για το φάσμα του αυτισμού σε μικρά παιδιά, τα οποία έχουν παραπεμφθεί σε ειδική κλινική για αξιολόγηση. Με την ενσωμάτωση πολλαπλών πηγών πληροφοριών – συμπεριλαμβανομένου του τεστ παρακολούθησης ματιών, των παρατηρήσεων των γονιών και της αξιολόγησης των ειδικών κλινικών γιατρών- η ακρίβεια, η βεβαιότητα και η αποτελεσματικότητα της διαγνωστικής αξιολόγησης του φάσματος του αυτισμού θα μπορούσαν ενδεχομένως να βελτιωθούν».

     

    Με πληροφορίες του CNN

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ