Παρασκευή 18.10.2024
More

    «Η Θάλασσα και ο Γέρος» στο θέατρο της ΕΗΜ

    «Ο γέρος και η θάλασσα» είναι ένα διαχρονικό αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και σίγουρα ένας από τους λόγους που εκατομμύρια αναγνώστες λάτρεψαν το βιβλίο και μαζί με αυτό τη λογοτεχνία.

    Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ απέσπασε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το εν λόγω αριστούργημα που παρομοιάζεται στο διάβα των δεκαετιών ως ένα νέο, ομηρικό έπος, μία σύγχρονη Οδύσσεια… Η πρόκληση λοιπόν για κάποιον άνθρωπο του θεάτρου είτε πρόκειται για ηθοποιό είτε για σκηνοθέτη να αντιμετωπίσει στο θεατρικό σανίδι αυτό το αριστούργημα είναι τεράστια και από μόνη της λειτουργεί σαν κάτι το πρωτοποριακό, το αφύσικο ή ως μεταφυσικό. Η επιλογή της θεατρικής παραγωγής του Δημήτρη Φωτόπουλου να επενδύσει στη διασκευή και τη σκηνοθεσία της Μαρλέν Καμίνσκι με το έργο «Η Θάλασσα και ο Γέρος» με πρωταγωνιστή τον Τάσο Νούσια συνιστά ένα από τα μεγάλα καλλιτεχνικά – θεατρικά, αλλά και εμπορικά στοιχήματα των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, με τις πρώτες αναφορές και εντυπώσεις όμως, να είναι άκρως εντυπωσιακές.

    «Η Θάλασσα και ο Γέρος» παρουσιάζεται το φετινό καλοκαίρι σε επιλεγμένα θέατρα ανά την Ελλάδα και ένα από αυτά είναι το θέατρο της ΕΗΜ όπου ανεβαίνει σήμερα Παρασκευή 19 Ιουλίου στις 21.30 με τον πρωταγωνιστή Τάσο Νούσια στο ρόλο του ψαρά Σαντιάγο να «επιστρέφει» στον τόπο καταγωγής του για μία ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια.

    Η ιστορία

    Το έργο περιγράφει το ταξίδι του Σαντιάγο στην ανεξερεύνητη και απέραντη θάλασσα. Την επική συνάντησή του με ένα υπέροχο μπλε μάρλιν, το οποίο ο ήρωας κατάφερε να ψαρέψει μετά από 84 ημέρες χωρίς ψαριά. Το ψάρι είναι πολύ δυνατό, ο Σαντιάγο δεν καταφέρνει να το σκοτώσει και εκείνο αγκιστρωμένο από την πετονιά του, τραβάει αυτόν και τη μικρή του βάρκα όλο και πιο βαθιά στη θάλασσα για τρεις μέρες και τρεις νύχτες. Ο Σαντιάγο τελικά καταφέρνει να σκοτώσει το ψάρι αλλά επειδή είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει στη βάρκα το δένει στο πλάι της. Στο δρόμο της επιστροφής καρχαρίες του επιτίθενται και τρώνε όλη τη σάρκα του πελώριου ψαριού. Κάτω από αυτή την απλή ιστορία, κρύβεται ένας κόσμος πλούσιος σε συμβολισμούς και μεταφορές για την αναζήτηση του σκοπού, την αντοχή του ανθρώπινου πνεύματος και τη συγκρουσιακή σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.

    Ο Μανολίνο, τον οποίο υποδύεται ο Βασίλης Μηλιώνης, είναι ο αφοσιωμένος νεαρός μαθητευόμενος του Σαντιάγο. Καθώς ο πατέρας του δεν του επιτρέπει πια να βγαίνει για ψάρεμα με τον Σαντιάγο, ο Μανολίνο μπορεί να τον επισκέπτεται μόνο στις ονειροπολήσεις και τα νυχτερινά του όνειρα στη θάλασσα και έτσι πραγματοποιείται η σύνδεση μεταξύ μνήμης, παρόντος και μέλλοντος. Με αφορμή τον τίτλο, προστέθηκε η φιγούρα της Θάλασσας που θα ερμηνεύσει η χορεύτρια Φαίδρα Σούτου και με τη φωνή της η Evelyn Assouad.

    Η ταυτότητα της παράστασης

    Ιδέα, Διασκευή, Δραματουργία: Μαρλέν Καμίνκσι

    Μετάφραση διασκευής, βοηθός δραματουργίας: Νατάσα Πετροπούλου Σκηνοθεσία: Μαρλέν Καμίνκσι Σχεδιασμός 3d Animation / Video mapping: Γιάννης Ντουσιόπουλος

    Μουσική: Σταύρος Τσουμάνης

    Φωτιστικός σχεδιασμός: Αλίκη Δανέζη Knutsen

    Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Αγγελίνα Παπαχατζάκη, Μαρλέν Καμίνκσι

    Βοηθός Σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου

    Κατασκευή Μαριονέτας: Μυρτώ Κοσμοπούλου

    Trailer: Αλέξης Φάλαντας

    Φωτογραφίες promotion: Φανή Μαρία Χατζή

    Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού

    Οργάνωση Παραγωγής: Ευθύμης Χρήστου

    Οργάνωση περιοδείας:

    THEATER ART COMPANY EE-Σάκης και Φώτης Μανάφης

    Παραγωγή: Θεατρικές Παραγωγές Δημήτρης Φωτόπουλος ΙΚΕ

    Διανομή

    Σαντιάγο: Τάσος Νούσιας

    Μανολίνο: Βασίλης Μηλιώνης

    Θάλασσα: Φαίδρα Σούτου

    Ακούγεται η φωνή της Evelyn Assouad

    Πληροφορίες

    Ώρα έναρξης: 9.30 μ.μ. Διάρκεια: 75’

    Τιμές εισιτηρίων:17€ (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, ατέλειες ηθοποιών) 20€ (γενική είσοδος) EARLY BIRD (για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων): 15€

    Προπώληση: more.com και στο

    ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ ΚΑΡΑΙΣΚΆΚΗ 54 ,

    Τηλ.2431 038610,

    ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, Καποδιστρίου 6, ( Πλησίον Πλατ. Παλαιού Δεσποτικού ), Τηλ. 2431070420.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ