Πέμπτη 19.09.2024
More

    Μακρύς ο δρόμος για τη σύνδεση Ιόνιας-Πρέβεζας

    Ο δρόμος για την ωρίμανση των μελετών μετά την αβελτηρία πολλών ετών με ευθύνη των συναρμόδιων υπουργείων, για τη σύνδεση της Ιόνιας οδού με την Πρέβεζα είναι ακόμη μακρύς και δύσκολος παρά τις καλές προθέσεις και την προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφέρεια Ηπείρου.

    Σε αυτό το πλαίσιο της προσπάθειας άλλωστε υλοποιούνται έργα όπως η παράκαμψη της αρχαίας Νικόπολης, υλοποιήθηκαν δεκάδες κυκλικοί κόμβοι για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, ενώ παράλληλα η Περιφέρεια αναλαμβάνει την ευθύνη εκπόνησης υποέργων για την ωρίμανση των μελετών.

    Ένα από αυτά είναι και το υποέργο με τίτλο «Τοπογραφικές εργασίες αποτύπωσης οριστικής θέσης στο τμήμα Γέφυρα Καλογήρου – Στεφάνη» που εγκρίθηκε χθες από την Περιφερειακή Επιτροπή στη συνεδρίασή της. Η απόφαση αφορά σε ανάθεση μέσω διαπραγμάτευσης με τον προϋπολογισμό του υποέργου ύστερα από εκπτώσεις να διαμορφώνεται σε 74.400 ευρώ.

    Της σχετικής απόφασης προηγήθηκε προέγκριση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

    Αποδοχή του έργου για το Κολυμβητήριο

    Η Περιφερειακή Επιτροπή ενέκρινε επίσης στη χθεσινή της συνεδρίαση το έργο αντικατάστασης της στέγης του Κολυμβητηρίου του ΠΕΑΚΙ στα Γιάννενα με τη δαπάνη να βαρύνει πάντως τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Περιφέρεια Ηπείρου να εμπλέκεται με τη διαδικασία ως συντονιστής σε τεχνικό επίπεδο για να μη χαθεί χρόνος κάτι που θα έχει σοβαρή επίπτωση στην ομαλή χρήση της υποδομής από σωματεία και αθλητές αντίστοιχα. Υπάρχει πάντως κι ένας αστερίσκος που προκαλεί ανησυχία που είναι η τυχόν διαπίστωση και άλλων, πέραν των ήδη γνωστών προβλημάτων, στην οροφή του Κολυμβητηρίου που θα απαιτήσει και επιπλέον εργασίες αλλά κυρίως που ενδέχεται να απαιτηθεί πολύς περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση των εργασιών, επομένως οι αθλητές των σωματείων θα χρειαστεί να μετακινούνται αλλού για τις προπονήσεις τους.

    Στο τελικό στάδιο η Ενεργειακή Κοινότητα

    Στο τελικό της στάδιο βρίσκεται η συγκρότηση της Περιφερειακής Ενεργειακής Κοινότητας Ηπείρου και μάλιστα όπως είπε χθες στην Περιφερειακή Επιτροπή ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης  ίσως είναι από τις πρώτες στη χώρα που θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Ήδη μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή όλοι οι δήμοι, πολλοί ΤΟΕΒ και οι ΔΕΥΑ. Σημειώνεται ότι με άλλη απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής έχει παραχωρηθεί γραφείο στο διοικητήριο της Περιφέρειας για τη λειτουργία της Περιφερειακής Ενεργειακής Κοινότητας.

    Ένταση με το «καλημέρα»

    Η συνεδρίαση πάντως χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερη ένταση με την έναρξή της καθώς η Λαϊκή Συσπείρωση αμφισβήτησε με έγγραφο του επικεφαλής της κ. Πρέντζα και διά της κας Ζέκα που ήταν παρούσα, την επικύρωση των πρακτικών της προηγούμενης συνεδρίασης της 3ης Σεπτεμβρίου, κάνοντας γνωστό πως η παράταξη θα προσφύγει κατά της νομιμότητας λήψης των αποφάσεων αυτών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

    Η παρέμβαση της κας Ζέκα πάντως προκάλεσε την αντίδραση όχι τόσο της Περιφερειακής Αρχής που σε κάθε περίπτωση υπερασπίστηκε τη νομιμότητα των αποφάσεων και της διαδικασίας, όσο των κ.κ Στέφου και Ζούμπα αντίστοιχα που στάθηκαν απέναντι στη λογική και τακτική των συνεχών συγκρούσεων στην Περιφ. Επιτροπή, επικρίνοντας την ΛΑ.ΣΥ για αυτό.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ