Παρασκευή 11.10.2024
More

    «Χαμηλές πτήσεις» για το πετρέλαιο θέρμανσης

    Πιο κάτω από πέρυσι και με τιμή εκκίνησης που είναι αν όχι η χαμηλότερη, μία από τις χαμηλότερες των τελευταίων ετών, αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στους πολίτες.

    Με τις εκτιμήσεις των πρατηριούχων με βάση τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών πετρελαίου να είναι ασφαλείς σε μεγάλο βαθμό, η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει από το 1,15 ευρώ το λίτρο όπως ανέφερε ο Αθαν. Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Ιωαννίνων και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

    Η τιμή είναι ελκυστική καθώς πέρυσι η τιμή έναρξης ης διάθεσης ήταν 1,40 ευρώ ενώ η περίοδος διάθεσης ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου με τιμή 1,30-1,35 ευρώ το λίτρο. Προς το παρόν βέβαια δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους καταναλωτές, καθώς οι θερμοκρασίες είναι ακόμη πάνω από τα μέσα επίπεδα για την εποχή, ενώ και εκεί που χρειάστηκε να ανάψουν τη θέρμανση όπως στα ορεινά των Ιωαννίνων, οι καταναλωτές είχαν γεμίσει τις δεξαμενές στο τέλος της περσινής περιόδου διάθεσης.

    Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πάντως πως το σημαντικό είναι να αντιληφθεί και η Πολιτεία, ότι πρέπει να μπει τέλος στον τρόπο της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης και πως τα χρήματα που δίνονται κάθε χρόνο να πιστώνονται στην τιμή του πετρελαίου στην αντλία. «Όταν η τιμή διάθεσης του πετρελαίου είναι χαμηλή όπως διαμορφώνεται σήμερα, τότε όλοι έχουν όφελος. Και ο καταναλωτής που μπορεί να προμηθευτεί τις ποσότητες που έχει ανάγκη και μπορεί να καλύψει οικονομικά και ο πρατηριούχος που μπορεί να προμηθευτεί πετρέλαιο σε μειωμένες τιμές από τις εταιρείες. Διαφορετικά, αυτό που γίνεται δεν ευνοεί κανέναν και πλήττει την αγορά», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Εκτιμήσεις πάντως για την οριστική διαμόρφωση των τιμών δε μπορούν να γίνουν πέρα από την τιμή για χρονικό ορίζοντα λίγων ημερών, καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες σε καθημερινό επίπεδο στις χώρες – παραγωγούς του πετρελαίου και οι διεθνείς τιμές αλλάζουν καθημερινά. Μόλις χθες η τιμή του πετρελαίου ήταν 73,5 δολάρια το βαρέλι ενώ την Τρίτη είχε φτάσει τα 78 δολάρια.

    Επιπτώσεις από αντλίες θερμότητας και φυσικό αέριο

    Ο κλάδος των βενζινοπωλών στο μεταξύ παρακολουθεί με ενδιαφέρον αλλά και με ανησυχία τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά που σχετίζονται με τη διαμόρφωση ευνοϊκών όρων και συνθηκών για την εγκατάσταση εναλλακτικών συστημάτων θέρμανσης στις κατοικίες όπως είναι οι αντλίες θερμότητας ή το φυσικό αέριο, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει επιπτώσεις στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης.

    «Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στον κλάδο μας αλλά δε μπορούμε να σταματήσουμε την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό. Θα πρέπει να δούμε όμως και τη διαμόρφωση των τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας γιατί μέχρι σήμερα αποδεικνύεται, ότι η οικονομικά πιο συμφέρουσα επιλογή παραμένει το πετρέλαιο», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Ζητούν να καταργηθεί ο «Ήφαιστος»

    Τέλος, οι πρατηριούχοι ζητούν από την Πολιτεία να προχωρήσει στην κατάργηση του συστήματος «Ήφαιστος» που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα όχι μόνο για τις αιτήσεις επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και για τις καθημερινές δηλώσεις των πωλήσεων καυσίμων από τους πρατηριούχους. «Πλέον δεν υφίσταται καμία απολύτως ανάγκη να χρησιμοποιούμε το πρόγραμμα «Ήφαιστος» γιατί όλα τα τιμολόγια είναι ηλεκτρονικά και ανεβαίνουν αυτόματα στο my data της ΑΑΔΕ, επομένως ο καθένας έχει πρόσβαση όποια στιγμή επιθυμεί για να διενεργήσει τον έλεγχο. Είναι μία διαδικασία μη λειτουργική και απαραίτητη πλέον για την οποία διαθέτουμε άπειρες εργατοώρες του προσωπικού μας ενώ θα μπορούσαμε να τις αξιοποιήσουμε διαφορετικά», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ