Παρέμβαση Στύλιου για την ευρωπαϊκή αλιευτική πολιτική

Έμφαση στον εκσυγχρονισμό του στόλου και τη στήριξη των αλιέων

Στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής μίλησε ως εισηγητής ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ, Γιώργος Στύλιος, με αντικείμενο την ενημέρωση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αλιείας και Ωκεανών, Κώστα Καδή, για το νέο «Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τους Ωκεανούς» και το μέλλον της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αλιείας, υπογραμμίζοντας τη σημασία του για την οικονομική και κοινωνική συνοχή των παράκτιων περιοχών.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη γήρανση του αλιευτικού στόλου και του ανθρώπινου δυναμικού, ζητώντας μεγαλύτερη ευελιξία στο ευρωπαϊκό πλαίσιο ώστε να καταστεί δυνατός ο εκσυγχρονισμός των σκαφών, με έμφαση στην ασφάλεια, την υγιεινή και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των ελέγχων για την αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας από σκάφη τρίτων χωρών στη Μεσόγειο, καθώς και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών εργαλείων για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νομοθεσίας.

Ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε επίσης στα γραφειοκρατικά βάρη που, όπως σημείωσε, επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους μικρούς αλιείς, ζητώντας ρεαλιστικότερη προσέγγιση που να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αλιείας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και στις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, τονίζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ενίσχυση των επενδύσεων στον κλάδο.

Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για τη μείωση των ευρωπαϊκών πόρων για την αλιεία στο νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει αρνητικά τη βιωσιμότητα του τομέα. Κλείνοντας την ομιλία του, έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Η βιώσιμη αλιεία δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε θεωρητικές προσεγγίσεις. Πρέπει να είναι εφαρμόσιμη και κοινωνικά δίκαιη. Γιατί χωρίς βιώσιμους αλιείς, δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη αλιεία».

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ