Προβληματισμό προκαλεί η εκτεταμένη ανάπτυξη αιολικών και υδροηλεκτρικών έργων
Παρά το γεγονός ότι η Ήπειρος εξακολουθεί να καταγράφει σχετικά μικρό ποσοστό έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε εθνικό επίπεδο, εντείνεται ο δημόσιος διάλογος γύρω από τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εκτεταμένη ανάπτυξή τους στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, στην Ήπειρο βρίσκεται σε εξέλιξη σημαντική αύξηση έργων ΑΠΕ, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε τοπικούς φορείς και κατοίκους σχετικά με τη μορφή και την ένταση των παρεμβάσεων στο τοπίο.
Το ζήτημα τέθηκε στο επίκεντρο ανοιχτής ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα με τίτλο «Η Ήπειρος σε κίνδυνο – Οι επιπτώσεις των βιομηχανικών έργων ΑΠΕ». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν στοιχεία για την υφιστάμενη και σχεδιαζόμενη ανάπτυξη ενεργειακών έργων στην περιοχή, με αναφορές σε αυξημένη ενεργειακή αξιοποίηση της Ηπείρου.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, έως τον Μάρτιο του 2026 τα έργα ΑΠΕ με άδεια παραγωγής στην Ήπειρο κατανέμονται ως εξής:
- Μικρά υδροηλεκτρικά: 145,65 MW
- Αιολικά πάρκα: 1.085,7 MW
- Φωτοβολταϊκά: 867,33 MW
- Βιομάζα: 23,2 MW
- Βιοαέριο: 1,5 MW
Η συνολική προβλεπόμενη ισχύς ανέρχεται σε 2.123,38 MW. Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι δεν αναμένεται να υλοποιηθούν όλα τα έργα, καθώς ορισμένες άδειες έχουν ήδη ανακληθεί ύστερα από προσφυγές και αντιδράσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις περιοχές όπου σχεδιάζονται μεγάλης κλίμακας αιολικά έργα. Μεταξύ αυτών είναι το Ξηροβούνι στα Τζουμέρκα, όπου βρίσκονται σε στάδιο αδειοδότησης ή διαβούλευσης τρία μεγάλα αιολικά πάρκα, καθώς και η περιοχή της Πάργας, όπου ένα έργο έχει ήδη αδειοδοτηθεί και άλλα δύο εξετάζονται.
Παράλληλα, στον Κασιδιάρη, μεταξύ των δήμων Πωγωνίου και Ζίτσας, προγραμματίζεται η εγκατάσταση επιπλέον ανεμογεννητριών σε υφιστάμενο αιολικό πάρκο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε ακόμη ότι η πραγματική απόδοση των αιολικών πάρκων διαμορφώνεται περίπου στο 25% της εγκατεστημένης ισχύος, ενώ για την ανάπτυξή τους απαιτούνται εκτεταμένα συνοδευτικά έργα, όπως διανοίξεις δρόμων, δίκτυα μεταφοράς, υποσταθμοί και εκσκαφές.
Στην εκδήλωση έγινε επίσης αναφορά στη δημόσια διαβούλευση για το νέο χωροταξικό πλαίσιο των ΑΠΕ, η οποία παραμένει ανοιχτή έως τις 24 Ιουνίου, καθώς και στη συνολικότερη ενεργειακή πολιτική της χώρας.
Όπως υποστηρίχθηκε από ομιλητές, η απομάκρυνση από τον λιγνίτη συνοδεύτηκε από αυξημένη χρήση φυσικού αερίου, γεγονός που διατηρεί υψηλό τον βαθμό ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδας από εισαγόμενες πηγές ενέργειας και επηρεάζει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καλοχωρίου, οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Ιωαννίνων, Κόνιτσας και Πρέβεζας, η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων, η ΚΟΙΝΣΕΠ Οικοτοπία, το Παρατηρητήριο Τζουμέρκων και ο Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσπρωτικού.








