Στήριξη στα πανηγύρια και τις δράσεις των πολιτιστικών συλλόγων

Τη στήριξη του Δήμου Ιωαννιτών στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα παραδοσιακά πανηγύρια και τη δραστηριότητα των τοπικών συλλόγων εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Χρήστος Τάτσης, ο οποίος συμμετείχε στην κινητοποίηση συμπαράστασης προς την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Καλλιθέα», έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων.

Με την παρουσία του, ο αντιδήμαρχος επανέλαβε τη θέση που έχει διατυπώσει δημόσια η δημοτική αρχή, σύμφωνα με την οποία οι δράσεις των πολιτιστικών συλλόγων, τα πανηγύρια και οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις αποτελούν σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της περιοχής και θα πρέπει να πραγματοποιούνται μέσα σε ένα ξεκάθαρο και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο.

Ο Δήμος Ιωαννιτών διευκρινίζει ότι δεν παρεμβαίνει στην κρίση της Δικαιοσύνης για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζει την ανάγκη να μην αντιμετωπίζουν οι εθελοντές που οργανώνουν τις συγκεκριμένες δράσεις αβεβαιότητα ως προς τους κανόνες και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.

Όπως επισημαίνεται, οι άνθρωποι που διαθέτουν προσωπικό χρόνο και εργασία για τη διατήρηση των τοπικών εθίμων και της πολιτιστικής παράδοσης συμβάλλουν ουσιαστικά στη ζωή των γειτονιών και των χωριών και χρειάζονται ένα σαφές πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούν να οργανώνουν τις εκδηλώσεις.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί, σύμφωνα με τον Δήμο, η ρητή πρόβλεψη του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ν. 5314/2026), βάσει της οποίας τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων έχουν αρμοδιότητα να αποφασίζουν για την παράταση του ωραρίου λειτουργίας μουσικής.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, όπως αναφέρει η δημοτική αρχή, αποσαφηνίζει το θεσμικό πλαίσιο που διαθέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιτρέπει στα σχετικά αιτήματα να εξετάζονται εγκαίρως και από τα αρμόδια όργανα. Στόχος είναι να περιοριστούν φαινόμενα αβεβαιότητας για τους διοργανωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Για τον Δήμο Ιωαννιτών, η ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί μέσα από σαφές ωράριο, υπεύθυνη διοργάνωση και σεβασμό προς τους κατοίκους και τους κανόνες κοινής ησυχίας, χωρίς παράλληλα να περιορίζεται η δυνατότητα των πολιτιστικών συλλόγων να πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις τους.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας υπογράμμισε ότι τα πανηγύρια, οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και οι δράσεις των πολιτιστικών συλλόγων δεν αποτελούν μόνο μορφές ψυχαγωγίας, αλλά συνδέονται με τη συλλογική μνήμη και την πολιτιστική ταυτότητα της Ηπείρου.

Όπως σημείωσε, οι συγκεκριμένες δράσεις συμβάλλουν στη διατήρηση των δεσμών μεταξύ των γενεών και στη ζωντανή παρουσία των τοπικών κοινοτήτων, τονίζοντας την ανάγκη η παράδοση να προστατεύεται μέσα από κανόνες και σεβασμό προς όλους, «όχι να ποινικοποιείται».

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ