Κυριακή 20.06.2021
More

  «Ανάσα» για επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό: Χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ από την φορολογία του στοιχήματος

  Δίνει με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα χρηματοδότησης των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σωματείων

  Πολύ σημαντική οικονομική «ανάσα», σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία ο ελληνικός αθλητισμός ασφυκτιά εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, αποτελεί η έκδοση του ΦΕΚ που αλλάζει τον τρόπο φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών.

  Και πλέον δίνει με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα χρηματοδότησης των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σωματείων. Ειδικά το πάγιο αίτημα του ποδοσφαίρου για έσοδα των ομάδων από το στοίχημα παίρνει άμεσα σάρκα και οστά, καθώς η προκαταβολή όλων των ποσών για τη Super League θα γίνει στις 29 Μαρτίου.

  Είναι χαρακτηριστικό πως οι 14 ΠΑΕ, μαζί με τη διοργανώτρια αρχή, θα μοιραστούν ισόποσα συνολικά 22 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν περίπου σε 1,47 εκατ. ευρώ σε κάθε ομάδα. Και για πολλές ομάδες είναι σημαντική ανάσα αυτές τις εποχές.

  Ακόμη περισσότερο και για τις χαμηλότερες κατηγορίες. Αμεσα, επίσης, η Super League 2 θα λάβει 3 εκατ. ευρώ, που θα φτάσουν τα 7,5 εκατ. όταν ξεκινήσει και η Football League, η Basket League 3 εκατ. ευρώ και η Volley League 1,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή ένα συνολικό ποσό περίπου στα 29,2 εκατ. ευρώ.

  Συγκεκριμένα, ο επαγγελματικός αθλητισμός θα λάβει το 50% της συνολικής χρηματοδότησης, με το ποσό να αγγίζει περίπου τα 50 εκατ. ευρώ και το άλλο 50% θα το λάβει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός.

  Στον επαγγελματικό αθλητισμό κατανέμεται ισόποσα ως εξής:

  • Super League 1 50% (22 εκατ.)
  • Super League 2 15% (7,5 εκατ.)
  • Basket League 15% (7,5 εκατ.)
  • Volley League 8% (4 εκατ.)
  • Ευρωπαϊκά Κύπελλα 12% (8,5 εκατ.)Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό κατανέμεται ως εξής:
  • Α΄ Εθνική ποδόσφαιρο γυναικών 3% (1,5 εκατ.)
  • Α1 μπάσκετ γυναικών 3% (1,5 εκατ.)
  • Α1 βόλεϊ γυναικών 3% (1,5 εκατ.)
  • Α1 πόλο ανδρών 3,5% (1,7 εκατ.)
  • Α1 πόλο γυναικών 3% (1,5 εκατ.)
  • Α1 χάντμπολ ανδρών 3,5% (1,7 εκατ.)
  • Α1 χάντμπολ γυναικών 3% (1,5 εκατ.)
   λοιπά ερασιτεχνικά σωματεία 39% (19,5 εκατ.)
  • Eυρωπαϊκά κύπελλα 9% (4,5 εκατ.)
  • Eθνικές ομάδες 30% (15 εκατ.)Επιπλέον, το 7% του ποσού που θα λαμβάνει εκάστη αθλητική ομάδα, θα καταβάλλεται στη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματός της, ενώ θα πρέπει να φροντίζουν για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και εγκαταστάσεών τους. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εν λόγω καταβολές βαραίνουν τον προϋπολογισμό της ΓΓΑ και για τα ερασιτεχνικά σωματεία δικαιούχοι είναι όσα έχουν καταχωριστεί στο ηλεκτρονικό μητρώο.

  «Η χρηματοδότηση του αθλητισμού, ερασιτεχνικού και επαγγελματικού, από τα έσοδα της φορολογίας των κερδών από τα τυχερά παίγνια, αποτελεί μία ακόμα σημαντικότατη τομή και εξέλιξη στη μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης», τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

  Οι προϋποθέσεις

  Αξίζει να σημειωθεί ότι για να καταβληθούν τα ανωτέρω ποσά στις ομάδες των Volley League ανδρών και γυναικών θα πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 4 οι ομάδες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ισόποσα έσοδα της χρηματοδότησης από χορηγίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα, συνδρομές μελών, εισιτήρια. Σε περίπτωση που το ποσόν από αυτές τις πηγές είναι μικρότερο από το ποσό που τους αναλογεί από την παρούσα χρηματοδότηση θα παίρνουν ποσό ίσο με τα έσοδα από τις δικές τους πηγές.

  Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι το ποσό που θα λαμβάνουν οι αθλητικές ομάδες, θα πρέπει να χρησιμοποιούν ποσοστό τουλάχιστον ύψους 50% για τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν (αγώνες, προπονήσεις, αναπτυξιακά τμήματα κ.λπ.), σε συνεργασία όπου χρειάζεται με τους ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων αυτών. Προκειμένου να ελέγχεται η ορθή χρήση της χρηματοδότησης, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να αναρτούν στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» όλα τα παραστατικά που αποδεικνύουν τις συγκεκριμένες δαπάνες.

  Λόγω της πανδημίας, φέτος τα λεφτά θα δοθούν χωρίς περιορισμούς, αλλά από του χρόνου θα υπάρχουν οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις. Υπάρχουν και χρήματα για τις ομάδες που θα παίζουν στα ευρωπαϊκά Κύπελλα και θα αυξάνονται ανάλογα με την πορεία τους στις διοργανώσεις. Όσο πιο μακρυά φτάνουν, τόσο θα αυξάνεται και το ποσόν.

  Η Υπουργική απόφαση αναφέρει μεταξύ άλλων:

  Αντικείμενο – Σκοπός

  1. Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η εξειδίκευση των διατάξεων του άρθρου 79 του ν. 4764/2020, δυνάμει του οποίου αντικαταστάθηκε το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 60 του ν. 2961/2001 (Α’ 266), σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καταβολή της χρηματοδότησης στις αθλητικές ομάδες.

  2. Η εν λόγω χρηματοδότηση είναι έσοδο της αθλητικής ομάδας και επί αυτής τυγχάνει εφαρμογής η παρ. 7 του άρθρου 51 του ν. 2725/1999.

  3. Το ποσό που θα εισπράττουν οι αθλητικές ομάδες από τον νέο τρόπο φορολογίας των τυχερών παιγνίων, θα πρέπει να διατίθεται για την ανάπτυξη των φυτωρίων των αθλητικών ομάδων, για την συντήρηση, ανάπτυξη και ενίσχυση των εγκαταστάσεων και των υποδομών.

  4. Από το ποσό που θα λαμβάνουν οι αθλητικές ομάδες, με τον τρόπο και τα κριτήρια που κατωτέρω καθορίζονται, θα πρέπει να χρησιμοποιούν ποσοστό τουλάχιστον ύψους 50% για τον εκσυγχρονισμό, την βελτίωση και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν για τους σκοπούς των αθλημάτων που καλλιεργούν (αγώνες, προπονήσεις, αναπτυξιακά τμήματα κ.λπ.), σε συνεργασία όπου χρειάζεται με τους ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων αυτών. Προκειμένου να ελέγχεται η ορθή χρήση της χρηματοδότησης, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να αναρτούν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ όλα τα παραστατικά που αποδεικνύουν τις συγκεκριμένες δαπάνες.

  5.Ειδικά αναφορικά με την πρώτη καταβολή που θα γίνει, για το τρέχον έτος, ορίζεται ρητά ότι εξαιρείται από τις ρυθμίσεις της παρ. 4 και θεωρείται ως ενίσχυση των αθλητικών ομάδων που επλήγησαν από την πανδημία.

  Άρθρο 3

  Τρόπος κατανομής του ποσού από την φορολογία των κερδών

  Ειδικά για το 2021, έτος πανδημικής κρίσης, το ποσοστό επί του ποσού της αύξησης των εσόδων από τη φορολογία των τυχερών παιχνιδιών του άρθρου 79 του ν. 4764/2020 που θα διατεθεί στη Γ.Γ.Α., ορίζεται στο 60%, ενώ στην συνέχεια σε τουλάχιστον 50%.

  Άρθρο 4

  Δικαιούχοι χρηματοδότησης – Προϋποθέσεις

  1)Δικαιούχοι της χρηματοδότησης είναι οι αθλητικές ομάδες, οι επαγγελματικές και εκείνες οι ερασιτεχνικές που φέρουν ειδική αθλητική αναγνώριση με απόφαση αρμοδίου οργάνου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α) και έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό Μητρώο ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων.

  2)Οι δικαιούχοι, κατά την προηγούμενη παράγραφο, της χρηματοδότησης από την φορολογία των κερδών τυχερών παιγνίων οφείλουν να έχουν συμπληρώσει στο Ηλεκτρονικό Μητρώο τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN, Τράπεζα), στον οποίο και θα καταβάλλεται το ποσό της χρηματοδότησης.

  3)Στη Γ.Γ.Α. δημιουργείται Μητρώο ΑΑΕ και ΤΑΑ, στο οποίο θα πρέπει οι επαγγελματικές ομάδες (ΑΑΕ) να εγγραφούν καταχωρώντας τα στοιχεία τους. Ειδικότερα, οι ΑΑΕ και τα ΤΑΑ, υποχρεούνται να προσκομίσουν στο Τμήμα Επαγγελματικών Διοργανώσεων της Διεύθυνσης Επαγγελματικού Αθλητισμού και Επαγγελμάτων Αθλητισμού, στη Γ.Γ.Α. τα εξής δικαιολογητικά:

  α) επικυρωμένο αντίγραφο του καταστατικού τους.

  β) βεβαίωση καταχώρισης στο ΓΕΜΗ (ισχύει μόνο για τις ΑΑΕ)

  γ) επικυρωμένο αντίγραφο πρακτικών Δ.Σ. από το οποίο να προκύπτει η σύνθεση του Δ.Σ. και η νόμιμη εκπροσώπηση του δικαιούχου,

  δ) έγγραφο από το οποίο να προκύπτει το ΙΒΑΝ σε τραπεζικό ίδρυμα της Ελλάδος, του δικαιούχου και ότι είναι ο νόμιμος δικαιούχος του τραπεζικού λογαριασμού,

  ε) βεβαίωση εκτυπωμένη από το taxis από την οποία να προκύπτει ο ΑΦΜ του δικαιούχου.

  4)Ο αιτών φέρει την ευθύνη για τη συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού, ο οποίος είναι έγκυρος και ενεργός και στον οποίο η αθλητική ομάδα να είναι υποχρεωτικά αποκλειστικός δικαιούχος.

  5)Προκειμένου να εισπράξουν οι αθλητικές ομάδες που είναι δικαιούχοι της χρηματοδότητης, θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ισόποσα της χρηματοδότησης έσοδα από χορηγίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα, συνδρομές μελών και εισιτήρια (απλά και διαρκείας). Σε περίπτωση που το ποσό των εσόδων τους από άλλες πηγές είναι μικρότερο από το ποσό της παρούσας χρηματοδότησης που δικαιούνται, θα εισπράττουν από την χρηματοδότηση έως του ποσού των εσόδων τους.

  Άρθρο 5

  Διανεμόμενο Ποσό

  1)Το ποσό που θα λαμβάνει η Γ.Γ.Α. από την ως άνω φορολογία, θα κατανέμεται ισόποσα σε έκαστο του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού κατά ποσοστό 50% εις έκαστο.

  2)Στον Επαγγελματικό Αθλητισμό η κατανομή του αναλογούντος ποσού γίνεται ως εξής:

  i.Α’ Εθνική Επαγγελματική Κατηγορία Ποδοσφαίρου – Super League ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 50% και έως του ποσού των 22.000.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

  ii.Α2 Επαγγελματική Κατηγορία – Super League 2 – Football League ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 15% και έως του ποσού των 7.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέ- χουσες στην κατηγορία ομάδες.

  III.Α1 Ανδρών Μπάσκετ – Basket League ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 15% και έως του ποσού των 7.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

  iv. Α1 Ανδρών Βόλεϋ – Volley League ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 8% και έως του ποσού των 4.000.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

  ν. Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις: Αναφορικά με τη συμμετοχή των δικαιούχων στις Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις, θα κατανέμεται ποσοστό 12% και έως του ποσού των 8.500.000 ευρώ. Το ποσό που θα λαμβάνει κάθε ομάδα θα εξειδικεύεται με υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, ανάλογα με τον αριθμό των ευρωπαϊκών διοργανώσεων που θα συμμετέχουν αθλητικές ομάδες και τον αριθμό των προκρίσεων.

  3)Στον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό η κατανομή του αναλογούντος ποσού γίνεται ως εξής:

  i. Α1 Γυναικών Ποδοσφαίρου ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 3% και έως του ποσού των 1.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

  ii. Α1 Γυναικών Μπάσκετ ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 3% και έως του ποσού των 1.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

  iii. Α1 Βόλεϋ Γυναικών ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 3% και έως του ποσού των 1.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

  iv. Α1 Πόλο Ανδρών ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 3,5% και έως του ποσού των 1.700.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

  ν. Α1 Πόλο Γυναικών ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 3% και έως του ποσού των 1.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

  vi. Α1 Χάντμπολ Ανδρών ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 3,5% και έως του ποσού των 1.700.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

  vii. Α1 Χάντμπολ Γυναικών ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσοστό 3% και έως του ποσού των 1.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

  viii.Λοιπά ερασιτεχνικά σωματεία, ποσοστό 39% και έως του ποσού των 19.500.000 ευρώ. Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

  ix.Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις: Αναφορικά με τη συμμετοχή των δικαιούχων στις Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις, θα κατανέμεται ποσοστό 9% και έως του ποσού των 4.500.000 ευρώ. Το ποσό που θα λαμβάνει κάθε ομάδα θα εξειδικεύεται με υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, ανάλογα με τον αριθμό των ευρωπαϊκών διοργανώσεων που θα συμμετέχουν αθλητικές ομάδες και τον αριθμό των προκρίσεων.

  4) Εθνικές Ομάδες: Αναφορικά με τις Εθνικές ομάδες κάθε αθλήματος και κάθε ηλικιακής κατηγορίας, θα κατανέμεται ποσοστό 30% και έως του ποσού των 15.000.000 ευρώ. Το ποσό που θα λαμβάνει κάθε ομάδα θα εξειδικεύεται με υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, ανάλογα με τον αριθμό των διοργανώσεων που θα συμμετέχουν εθνικές ομάδες και τον αριθμό των προκρίσεων.

  5) Υποχρεωτικά το 7% του ποσού που θα λαμβάνει εκάστη αθλητική ομάδα, θα καταβάλλεται στη διοργανώτρια αρχή, για τη διοργάνωση των πρωταθλημάτων.

  6) Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή της παρούσας και λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία covid-19 προκαταβάλλεται στην Α’ Εθνική Επαγγελματική Κατηγορία Ποδοσφαίρου – Super League 1 ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται, ποσό 22.000.000 ευρώ έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη κατηγορία, στην Super League 2 προκαταβάλλεται ποσό 3.000.000 ευρώ, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη κατηγορία, στην Α1 Ανδρών Μπάσκετ – Basket League ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται ποσό 3.000.000 ευρώ, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη κατηγορία και στην Α1 Ανδρών Βόλεϋ – Volley League ή όπως αλλιώς αυτή θα ονομάζεται προκαταβάλλεται ποσό 1.200.000 ευρώ, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Τα ποσά αυτά καταβάλλονται στις 29 Μαρτίου 2021 και κατανέμονται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ