Σάββατο 25.06.2022
More

  Επίδοση δικογράφων με ψηφιακά μέσα

  Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών επίδοσης εγγράφων από την Ελληνική Αστυνομία

  Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών επίδοσης εγγράφων από την Ελληνική Αστυνομία, πρωτοβουλία που είχε ανακοινωθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Πολιτικής.

  Στο πρώτο από τα άρθρα του νομοσχεδίου αναφέρεται επί λέξει ότι «η επίδοση στον ενδιαφερόμενο διάδικο ή μάρτυρα διενεργείται με ηλεκτρονικά μέσα. Το προς επίδοση έγγραφο εκδίδεται μέσω του gov.gr (…) Η επίδοση με ηλεκτρονικά μέσα συντελείται με ηλεκτρονική αποστολή του εγγράφου στην ψηφιακή θυρίδα του πολίτη ή σε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του, εφόσον έχει δηλωθεί». Σύμφωνα με όσα είχε παλαιότερα δηλώσει δημόσια ο κ. Θεοδωρικάκος, η ψηφιοποίηση της διαδικασίας επίδοσης –ετησίως– των περίπου 1,5 εκατομμυρίων δικογράφων και άλλων εγγράφων στους πολίτες θα αποδεσμεύσει 1.000 αστυνομικούς, οι οποίοι θα επιστρέψουν στα αμιγώς αστυνομικά καθήκοντά τους.

  Στο νομοσχέδιο προβλέπονται εξαιρέσεις από τον γενικό κανόνα, το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις τα έγγραφα θα επιδίδονται με φυσικό τρόπο, όπως συμβαίνει σήμερα, ενώ υπάρχουν ακόμα άρθρα που αφορούν τη λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων. Το άρθρο 29, για παράδειγμα, αλλάζει εκ νέου τις προϋποθέσεις για τη μεταγωγή κρατουμένων στις Αγροτικές Φυλακές.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ