Παρασκευή 26.04.2024
More

    Ερευνητικές δραστηριότητες του εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας για τον κορωνοϊό

    Το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει αναπτύξει μια πολύπλευρη ερευνητική δραστηριότητα συμμετέχοντας ενεργά στην εθνική και παγκόσμια προσπάθεια ανάπτυξης της γνώσης και καταπολέμησης της λοίμωξης COVID-19.

    Σε συνεργασία με διάφορα επιστημονικά ιδρύματα της χώρας συμμετέχει στο εθνικό ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών. Η δράση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική που αναπτύσσει η χώρα για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

    Επιπλέον το Εργαστήριο έχει ξεκινήσει κυλιόμενη οροεπιδημιολογική μελέτη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο σκοπός αυτής της μελέτης είναι ο υπολογισμός του οροεπιπολασμού της λοίμωξης COVID-19 στον πληθυσμό των πληγεισών περιοχών της Ελλάδας ώστε να καταστεί δυνατή η σύγκριση του οροεπιπολασμού στον εξεταζόμενο πληθυσμό με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα, η καταγραφή της πορείας του οροεπιπολασμού, και η συσχέτιση του οροεπιπολασμού με την ηλικιακή ομάδα, το φύλο και την περιοχή.

    Στα πλαίσια της Μελέτης Υγείας Ηπείρου, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του Eργαστηρίου, έχουν αναπτυχθεί νέα ερωτηματολόγια που αξιολογούν πιθανή νόσηση από COVID-19, τις γνώσεις και τις αντιλήψεις της κοινότητας για την πανδημίας. Επίσης, προγραμματίζονται αναλύσεις σε δείγματα αίματος για την εύρεση αντισωμάτων εναντίον του SARS-CoV-2.

    Επιπρόσθετα, σε συνεργασία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili (URV) και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Sanitaria Pere Virgili (IISPV) της Ισπανίας επιχειρούμε την αξιολόγηση του αντίκτυπου που μπορεί να έχουν τα πρόσφατα μέτρα εγκλεισμού στο σωματικό βάρος, τις διατροφικές συνήθειες, τη συμπεριφορά, τις αλλαγές του ύπνου και της διάθεσης και το πως αυτές μπορούν να επιβαρύνουν την υγεία του πληθυσμού. Το ερωτηματολόγιο είναι διαθέσιμο και μπορεί να συμπληρωθεί ακολουθώντας τον εξής σύνδεσμο https://forms.gle/ZwzVWMwiqLBnLFha6

    Άλλες ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου αφορούν στην ανίχνευση και αποτίμηση εναλλακτικών μεθοδολογιών καταγραφής της διασποράς, όπως για παράδειγμα ανάλυση λυμάτων. Επιπλέον επιχειρείται η αποτίμηση των αντιλήψεων σχετικά με τον κίνδυνο λοίμωξης και νόσου, και η «ζωντανή» αποτίμηση της αναδυόμενης τεκμηρίωσης.

    Τέλος, ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας έχει ενεργοποιήσει εδώ και 4 εβδομάδες πλατφόρμα πληροφόρησης σχετικά με τον κίνδυνο και την ενίσχυσης της συναρμογής της κοινότητας (Risk Communication and Community Engagement Platform). Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα από τα σταθερά μέτρα σε περιπτώσεις κρίσεων και φυσικών καταστροφών. Η πλατφόρμα απευθύνεται στους φοιτητές Ιατρικής και η διαδικασία υποστηρίζεται μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams στην οποία έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλα τα μέλη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας.

    Σχετικά με τις δραστηριότητες του εργαστηρίου μίλησε στο itv ο Επίκουρος Καθηγητής του τομέα Ιατρικής και Ψυχικής Υγείας, Ευάγγελος Ευάγγελου.

    «Προσπαθούμε να παράξουμε νέα γνώση για τον κορωνοϊό. Έχουμε αναπτύξει διάφορα πρωτόκολλα που είναι πολυεπίπεδα. Το εργαστήριο συμμετέχει σε μια εθνική προσπάθεια για την γενετική ανάλυση. Θα προσπαθήσουμε να συλλέξουμε δείγματα από 3.500 χιλιάδες άτομα για να ερευνήσουμε διάφορα δεδομένα για τον ιό αλλά και για όλα τα υπόλοιπα που συνδέονται με την νόσο. Ηλικιακές ομάδες, φύλλο περιοχές θα μπουν όλα στα δεδομένα. Ένα ακόμη πρότζεκτ που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει να κάνει με αναλύσεις σε λύματα. Εκεί καταλήγουν διάφορες χημικές ουσίες και βλέποντας τις συγκρίσεις των συγκεντρώσεων. Υπάρχουν πολλές δράσεις σε εξέλιξη και συμμετέχουν πολλά τμήματα του Πανεπιστημίου. Επίσης, σημαντικές είναι οι έρευνες που γίνονται και αφορούν τον εγκλεισμό μας και την αύξηση π.χ. του σωματικού βάρους ή την αλλαγή της διατροφής και πολλά άλλα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ευαγγέλου.

    Τέλος, αναφέρθηκε στην διεργασία που είναι σε εξέλιξη και αφορά όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου και κυρίως αυτά του τομέα υγείας.

     

     

     

     

     

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ