Τρίτη 30.04.2024
More

    Και οι αεροδιακομιδές στο Μηχανισμό Εναέριας Έρευνας – Διάσωσης

    Με μία σημαντική προσθήκη σε σχέση με το Νόμο 4989/2022 κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που αναφέρεται στη σύσταση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών.

    Η αλλαγή που επέρχεται στο νομοσχέδιο για τη σύσταση του μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης που φέρει το όνομα του νεαρού Θεοφάνη Ερμή Θεοχαρόπουλου που έχασε τη ζωή του στα Τζουμέρκα πριν από δύο χρόνια, αφορά στην προσθήκη στο σχέδιο των αρμοδιοτήτων και των αεροδιακομιδών που γίνονται σήμερα με πτητικά μέσα του ΕΚΑΒ ή των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Όπως ανέφερε ο εισηγητής του νομοσχεδίου, βουλευτής Κέρκυρας της Ν.Δ Στέφανος Γκίκας, μιλώντας στο ITV το βράδυ της Τετάρτης, στο Μηχανισμό Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης θα μετέχει ως ισότιμος εταίρος και το ΕΚΑΒ, αναλαμβάνοντας την εκτέλεση των αεροδιακομιδών.

    Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο ο ΕΜΕΔΑ (Εθνικός Μηχανισμός Έρευνας, Διάσωσης και Αεροδιακομιδών) ενεργοποιείται εντός του χερσαίου χώρου της Ελληνικής επικράτειας και για την παροχή συνδρομής στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) για τη διενέργεια επιχειρήσεων αεροδιακομιδών προσώπων που χρήζουν επείγουσας ιατρικής βοήθειας.

    Για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού συστήνεται και λειτουργεί στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) έκτη Μονάδα Διάσωσης και Αεροδιακομιδών («Unit6-HEMS»), η οποία είναι αρμόδια για την επιχειρησιακή διαχείριση των αιτημάτων εναέριας διάσωσης και αεροδιακομιδών, που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Μηχανισμού.

    Η Μονάδα στελεχώνεται από προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.), του Ε.Κ.Α.Β. και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

    Ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Γκίκας μέχρι να αποκτήσει η χώρα ίδια μέσα για την εναέρια έρευνα και διάσωση στο χερσαίο χώρο, θα προχωρήσει εντός του 2024 στη μίσθωση ιδιωτικών μέσων με το ανάλογο προσωπικό.

    «Αυτό που κάναμε με την τροποποίηση του προηγούμενου Νόμου ήταν να ενσωματώσουμε την εμπειρία και άλλων κρίσεων που προέκυψαν, στοχεύοντας στην πρόληψη κατά κύριο λόγο και στην άμεση αντιμετώπιση συμβάντων. Θεωρούμε, ότι σύντομα μπορούμε να αποκτήσουμε ένα σύστημα εναέριας έρευνας και διάσωσης σε συνεργασία όμως με το ΕΚΑΒ που θα είναι ισότιμος εταίρος στη λειτουργία του Μηχανισμού για τις αεροδιακομιδές», ανέφερε ο κ. Γκίκας που επιβεβαίωσε πως η μία από τις έξι βάσεις των ελικοπτέρων διάσωσης θα λειτουργήσει στα Ιωάννινα.

    Προσλήψεις προσωπικού

    Στο νομοσχέδιο ορίζονται με σαφήνεια θέματα σχετικά με τη λειτουργία και τη στελέχωση της έκτης Μονάδας Έρευνας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών ενώ με ΚΥΑ θα εγκρίνεται και η πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (12 μηνών, με δυνατότητα παράτασης μέχρι μία φορά και συνολικής διάρκειας 24 μηνών, κατ’ ανώτατο όριο), για την κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών του Μηχανισμού.

    Αυτοτελή Τμήματα στους δήμους

    Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται και οι θεσμικές αλλαγές στη σύσταση Αυτοτελών Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας στους δήμους, όπως και στις Περιφέρειες, με μόνιμο προσωπικό.

    Εισάγεται έτσι, η υποχρέωση σύστασης Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας από όλους τους Δήμους, ανεξαρτήτως πληθυσμού αυτών.

    Τηρείται, στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας κάθε Περιφέρειας και στο Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας κάθε Δήμου, κατάλογος – μητρώο διαθέσιμων μηχανημάτων έργου με καταγραφή των ιδιοκτητών τους και των σχετικών χειριστών, τα οποία επιτάσσονται, σε περίπτωση άμεσου κινδύνου πολιτικής προστασίας ή κατάστασης ειδικής πολιτικής κινητοποίησης για παροχή συνδρομής, έναντι εύλογης αποζημίωσης.

    Με ΚΥΑ τέλος, καθορίζεται το ύψος της αποζημίωσης για τη χρήση των μηχανημάτων και για τους χειριστές τους, το χρονικό διάστημα για το οποίο αυτή καταβάλλεται καθώς και κάθε θέμα σχετικό με τη διαδικασία καταβολής της.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ