Τετάρτη 24.04.2024
More

  Κορυφαία η συνεισφορά της Βιοανόργανης Χημείας

  Μεγάλη η συμβολή της εφαρμοσμένης έρευνας και στην Ιατρική

  Η συγκλονιστική τοποθέτηση μίας Αμερικανίδας που πάσχει από καρκίνο και η οποία κατάφερε να διαψεύσει τις ιατρικές εκτιμήσεις για τον μέγιστο χρόνο ζωής που της έχει απομείνει, ήταν μία από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες στιγμές του 16ου Διεθνούς Συμποσίου Εφαρμοσμένης Βιοανόργανης Χημείας, που διεξάγεται στην πόλη των Ιωαννίνων.

  Στη διάρκεια της τελετής έναρξης του Συμποσίου, η Αμερικανίδα που θέλησε να βρίσκεται στα Ιωάννινα για το Συμπόσιο προκειμένου να μοιραστεί με τους συμμετέχοντες την προσωπική της εμπειρία μέσα από τη μάχη που έδωσε και δίνει με τον καρκίνο, ανέδειξε τη σπουδαιότητα της έρευνας στην Βιοανόργανη Χημεία στον τομέα παραγωγής ιατρικών και θεραπευτικών σκευασμάτων άρα και θεραπευτικών σχημάτων, που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ενός ασθενούς.

  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι θεράποντες ιατροί της είχαν δώσει ελάχιστους μήνες ζωής, έχοντας εισέλθει στο τελικό στάδιο του καρκίνου, όμως τότε είχε την τύχη να ξεκινήσει μία νέα θεραπεία με βάση ερευνητικά επιτεύγματα στην Βιοανόργανη Χημεία, και σήμερα έχει συμπληρώσει ήδη δύο χρόνια από την τότε διάγνωση και εκτίμηση ενώ αισθάνεται πολύ πιο δυνατή και αισιόδοξη για το μέλλον.

  Η βιωματική εμπειρία της Αμερικανίδας όπως ανέφερε ο Καθηγητής και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου Σωτ. Χατζηκακού ήταν μία μικρή μόνο επιβεβαίωση της επανάστασης που έχει φέρει ήδη στην ιατρική επιστήμη η βιοανόργανη χημεία και η έρευνα, κομμάτια της οποίας γίνονται και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

  Η περίοδος της πανδημίας άλλωστε ανέδειξε ακριβώς τη συγκεκριμένη χρησιμότητα των επιστημονικών εξελίξεων σε αυτόν τον τομέα, καθώς παρήχθησαν καινοτόμα αντισηπτικά, μάσκες υψηλής προστασίας από υλικά που παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και ούτω καθεξής.

  «Όλοι αυτοί οι επιστήμονες που βρίσκονται στο Συμπόσιο δεν ήρθαν στην Ήπειρο, γιατί ήξεραν πόσο όμορφη είναι και ήθελαν να τη γνωρίσουν. Ήρθαν πρωτίστως γιατί γνωρίζουν την πρωτοποριακή προσπάθεια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στον κλάδο της Βιοανόργανης Χημείας. Δε μιλάμε για θεωρητικά σχήματα, αλλά για εφαρμοσμένη έρευνα στην ανόργανη Χημεία, για δοκιμές και φάρμακα που ήδη υπάρχουν στο εμπόριο και στηρίζονται σε ανακαλύψεις του κλάδου μας, που δείχνει το μέλλον για τις επόμενες δεκαετίες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηκακού.

  Στο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη συμμετέχουν 300 επιστήμονες από 31 χώρες και των πέντε ηπείρων του πλανήτη.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ