Πέμπτη 02.05.2024
More

    Μεγάλες πλέον οι δυνατότητες πρόγνωσης

    Πιο γρήγορα και κυρίως με μεγαλύτερη ασφάλεια γίνεται πλέον η εκτίμηση κινδύνου για την πιθανότητα καρκινικών αλλοιώσεων γύρω από την παθολογία τραχήλου, και αυτό από μόνο του συνιστά μία «επανάσταση» σε προγνωστικό επίπεδο. Η βελτίωση αυτή των δεικτών εκτίμησης κινδύνου και γενικότερα της πρόγνωσης έχει προχωρήσει ήδη και στο επόμενο στάδιο, αυτό της διαπίστωσης του αντικειμενικού ίχνους μίας λοίμωξης που είναι ενεργή με τη χρήση mRna μεθόδων οι οποίες σταδιακά αντικαθιστούν τις γενετικές αναλύσεις dna.

    Τα παραπάνω θα αποτελέσουν μέρος μόνο των συζητήσεων και ανακοινώσεων που θα γίνουν στη διάρκεια του Σεμιναρίου – Συνεδρίου Παθολογίας Τραχήλου που διοργανώνει το Κέντρο Παθολογίας Τραχήλου της Μ/Γ κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Παθολογίας Τραχήλου που πραγματοποιείται από σήμερα στην πόλη των Ιωαννίνων, με εκατοντάδες συμμετοχές κορυφαίων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Όπως εξήγησε ο Ευάγγελος Παρασκευαϊδης, Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κολποσκόπησης και Τραχήλου, διαπιστώνεται ακόμη και σήμερα ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνεται χρήση των βέλτιστων πρακτικών πρόγνωσης και εκτίμησης κινδύνου.

    «Αυτό που πρωτίστως μας απασχολεί πλέον είναι να παγιωθεί η αντίληψη και η νοοτροπία στο ιατρικό προσωπικό της χώρας και διεθνώς, ότι υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις πρόγνωσης κινδύνου που να οδηγούν σε μία ασφαλή εκτίμηση άρα και σε μία ορθή αντιμετώπιση. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα βλέπουμε περιστατικά σοβαρά που δεν έχουν αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που έπρεπε και δεν έχουν ενσωματωθεί στην καθημερινή κλινική πρακτική. Επιπλέον έχουμε περάσει πλέον και σε επόμενα στάδια όπως αυτό που ορίζουμε ως «life style αλγόριθμος» στην παθολογία τραχήλου όπου μπορούμε μόνο μέσα από τις απαντήσεις σε λίγες ερωτήσεις να πάρουμε αμέσως την πρώτη εικόνα για τους κινδύνους εμφάνισης καρκινικών αλλοιώσεων και που η πιθανότητα να επιβεβαιωθεί στην πράξη. Σήμερα, υπάρχουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες εκτίμησης και πρόγνωσης κινδύνου σε ποσοστό 99%», ανέφερε ο κ. Παρασκευαϊδης.

    Νέα προϊόντα στην αγορά

    Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στο συνέδριο θα γίνει από την Μαρία – Ευγενία Αναφορίδου, μαιευτήρα – γυναικολόγο στο νησί της Νάξου που θα μιλήσει για τις μαιευτικές επιπλοκές στην περίπτωση των αφαιρετικών θεραπειών. «Προσπαθούμε, όσο γίνεται πλέον να αποφεύγουμε τις χειρουργικές επεμβάσεις, αξιοποιώντας άλλα πλεονεκτήματα και δυνατότητες όπως είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού αλλά και η χορήγηση προϊόντων, ενδοκολπικά, που αποδεικνύεται ότι βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση χαμηλόβαθμων αλλοιώσεων», ανέφερε.

    Διεθνής αναγνώριση και καταξίωση

    Ο κ. Παρασκευαϊδης πρόσθεσε πως το συνέδριο αποτελεί μία εξέχουσα εκδήλωση υψηλού επιπέδου όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το ότι σήμερα το απόγευμα με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κολποσκόπησης και εθνικών εταιρειών της Γηραιάς Ηπείρου, πραγματοποιείται μία ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μετά από αρχική συντηρητική θεραπεία προκαρκινικών αλλοιώσεων και η ανάγκη εξισορρόπησης τους», ένα πεδίο στο οποίο η ομάδα του Κέντρου Παθολογίας Τραχήλου Ιωαννίνων  έχει δημοσιεύσει τόσο δευτερογενή όσο και πρωτογενή έρευνα.

    Φέτος συμπληρώνονται 32 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Παθολογίας Τραχήλου που ιδρύθηκε το 1991, στη Μαιευτική & Γυναικολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

    Στη διάρκεια της λειτουργίας του αντιμετωπίστηκαν περίπου 100.000 περιστατικά από τη Β.Δ. Ελλάδα κυρίως, αλλά και από τα Ιόνια νησιά και όλες τις άλλες περιοχές της χώρας. Τα περιστατικά αυτά αφορούσαν προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου κυρίως αλλά και παρόμοιες του κόλπου και του αιδοίου, καθώς και τις περιπτώσεις αρχόμενων διηθητικών καρκίνων των αντίστοιχων οργάνων.

    Στη διάρκεια αυτών των χρόνων έγιναν περίπου 30.000 επεμβάσεις θεραπείας προκαρκινικών αλλοιώσεων αλλά και άλλων καλοηθών βλαβών (π.χ κονδυλώματα) σε βάση εξωτερικού ιατρείου με τοπική αναισθησία, με προφανή οφέλη όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά και για το σύστημα υγείας, λόγω της αποφυγής ενδονοσοκομειακής νοσηλείας.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ