Σάββατο 27.04.2024
More

    Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών υπονομεύει την αποτελεσματικότητα τους

    Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών υπονομεύει επικίνδυνα την αποτελεσματικότητά τους και αυξάνει τον κίνδυνο της μικροβιακής αντοχής, η οποία θα μπορούσε να ευθύνεται για 10 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως έως το 2050, προειδοποίησε το ευρωπαϊκό παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    «Ενώ η AMR (η μικροβιακή αντοχή, η οποία περιλαμβάνει τα αντιβιοτικά) είναι ένα φυσικό φαινόμενο, η ανάπτυξη και η εξάπλωση των υπερμικροβίων έχει επιταχυνθεί από την κακή χρήση αντιμικροβιακών, καθιστώντας τις λοιμώξεις πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά», υπογράμμισε μετά λύπης του ο ΠΟΥ Ευρώπης που περιλαμβάνει 53 χώρες και εκτείνεται ως την Κεντρική Ασία.

    «Όλες οι χώρες της περιοχής μας έχουν εφαρμόσει κανονισμούς που στοχεύουν στην προστασία των πολύτιμων αντιβιοτικών από την κακή χρήση (…). Η εφαρμογή αυτών των κανονισμών θα επέτρεπε την επίλυση των περισσότερων προβλημάτων σχετικά με την καταχρηστική χρήση αντιβιοτικών», τόνισε ο Ρομπ Μπάτλερ, διευθυντής του τμήματος Μεταδοτικών Ασθενειών της ΠΟΥ Ευρώπης.

    Ο οργανισμός πιστεύει ότι, χωρίς άμεση παρέμβαση, η AMR θα μπορούσε να προκαλέσει έως και 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως έως το 2050.

    Η κύρια πηγή ανησυχίας για τις υγειονομικές αρχές: η εσφαλμένη συνταγογράφηση. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 14 χώρες της περιοχής, που βρίσκονται στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, δείχνει ότι οι λόγοι που αναφέρθηκαν για να δικαιολογήσουν τη χορήγηση αντιβιοτικών είναι, στο 24% των περιπτώσεων, το κοινό κρυολόγημα, ακολουθούμενο από συμπτώματα γρίπης (16%) , πόνος στο λαιμό (21%) και βήχας (18%).

    «Η κατάσταση αυτή είναι ανησυχητική, γιατί τα συμπτώματα αυτά προκαλούνται συχνά από ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Γεωργία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Μολδαβία, το Τατζικιστάν, την Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν, το ένα τρίτο των 8.200 ατόμων που ερωτήθηκαν χρησιμοποιούν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή. Σε ορισμένες χώρες, πάνω από το 40% των αντιβιοτικών λαμβάνονται χωρίς ιατρική συνταγή, ποσοστό πέντε φορές υψηλότερο από αυτό που υπολογίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με μελέτη του 2022.

    Για τον ΠΟΥ, ένας άλλος κίνδυνος αντοχής στα αντιβιοτικά είναι ότι επιδεινώνει τις ανισότητες , αφού οι λιγότερο μορφωμένοι και αυτοί με τα χαμηλότερα εισοδήματα είναι αυτοί που έχουν τις χειρότερες πρακτικές, σύμφωνα με τη μελέτη. Η μελέτη «δείχνει ξεκάθαρα την ανάγκη για εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση», επέμεινε ο Ρομπ Μπάτλερ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Η αντίσταση στα αντιβιοτικά μπορεί να «πηγάζει σε μαθημένα κοινωνικά και πολιτιστικά πρότυπα», όπως «το να μην τελειώσεις μια σειρά αντιβιοτικών για να σώσεις μερικά για την επόμενη φορά που θα αρρωστήσεις» ή «να μοιράζεσαι ένα φάρμακο με έναν άρρωστο συγγενή ή γείτονα», τόνισε.

     

    Πηγή: Digi24.ro

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ