Παρασκευή 26.04.2024
More

    «Κοτόπουλο-θαύμα»: Απολίθωμα 67 εκατ. χρόνων «ξεκλειδώνει» τα μυστικά της εξέλιξης των πτηνών (φωτογραφίες)

    Ένα απολίθωμα πουλιού που ανακαλύφθηκε προσφάτως, ίσως είναι ο πιο πρώιμος πρόγονος των πουλερικών στον πλανήτη.  

    Το μοναδικό αυτό απολίθωμα ηλικίας 67 εκατομμυρίων χρόνων αποκαλύπτει στοιχεία για τα πρώτα κοτόπουλα που έζησαν στη γη, προτού αυτή χτυπηθεί από έναν πελώριο αστεροειδή που αφάνισε τους δεινοσαύρους.   Τα πουλιά έλκουν την καταγωγή τους από τους δεινοσαύρους. Ωστόσο, το πώς ακριβώς εξελίχθηκαν σε πτηνά στη σημερινή μορφή τους, δεν έχει απαντηθεί ακόμα. Κι αυτό εξαιτίας της έλλειψης διαθέσιμων απολιθωμάτων.

    Το νέο αυτό εύρημα, λοιπόν, το οποίο είναι καλά διατηρημένο, ίσως βοηθήσει την Επιστήμη να καλύψει κάποια κενά στην εξέλιξη του είδους.

    «Πρόκειται για μοναδικό είδος: Το αποκαλούμε “κοτόπουλο – θαύμα”» σημειώνει ο δρ Ντάνιελ Φιλντ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, προσθέτοντας: «Είναι, προς το παρόν, το μόνο σχεδόν πλήρες κρανίο ενός πρώιμου πτηνού από την εποχή των δεινοσαύρων και μπορεί να μας πει πολλά για την πρώιμη εξελικτική ιστορία των πουλιών».

    Στο απολίθωμα δόθηκε η επιστημονική ονομασία Asteriornis maastrichtensis (από την Αστερία, την Ελληνίδα θεά των νυχτερινών χρησμών και των διαττόντων άστρων που μεταμορφώθηκε σε ορτύκι και τη βελγική πόλη Μάαστριχτ όπου και εντοπίστηκε το αρχαίο οστό).

    Ο πτηνό που ζύγιζε περίπου 400 γραμμάρια, θεωρείται πως ήταν ένας από τους πρώτους προγόνους των σημερινών πουλερικών.

    Την εποχή εκείνη, τμήματα του Βελγίου καλύπτονται από θάλασσα και οι καιρικές συνθήκες ήταν τροπικές. Με πόδια λεπτά και μακριά, το πτηνό πιστεύεται πως ζούσε στις ακτές.

    «Τα πουλιά είναι ξεχωριστές και σημαντικές ομάδες των ζώντων ζώων. Και το να μπορούν να μας αποκαλύψουν κάτι νέο για το πώς εξελίχθηκε το είδος στο σημερινό πτηνό είναι κάτι σημαντικό για τους παλαιοντολόγους και τους εξελικτικούς βιολόγους» προσθέτει ο δρ Φιλντ, καταλήγοντας: «Το κοτόπουλο – θαύμα κατατάσσεται στα πραγματικά σπουδαία απολιθώματα που θα βοηθήσουν να εξηγήσουμε τους παράγοντες που οδήγησαν στα σύγχρονα πετούμενα».

    Με πληροφορίες από BBC

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ