Σάββατο 27.11.2021
More

  Στο 91,6% η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου

  Σύμφωνα με νέα μελέτη

  Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V έδειξε υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας απέναντι στον Covid-19, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.

  Τα ευρήματα, από την προκαταρκτική ανάλυση μιας μεγάλης κλίμακας κλινικής δοκιμής, που δημοσιεύθηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό Lancet, έδειξαν ότι το Ρωσικό εμβόλιο ήταν 91,6% αποτελεσματικό ενάντια στον Covid-19 και προσέφερε πλήρη προστασία έναντι σοβαρών περιπτώσεων. Μάλιστα, η μελέτη σημειώνει ότι δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες.

  Το εμβόλιο βρέθηκε επίσης να είναι εξίσου ασφαλές και αποτελεσματικό και στους ηλικιωμένους. Η μελέτη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τη Μόσχα να προωθήσει το εμβόλιό της, προσφέροντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στον Βλαντιμίρ Πούτιν να κερδίσει ένα μερίδιο στην παγκόσμια αγορά εμβολίων.

  Η Ρωσία, που είναι τέταρτη στην παγκόσμια λίστα με τις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα Covid-19 , έχει «επενδύσει» στο Sputnik V και εκτιμά ότι θα έχει εμβολιαστεί το 60% του ρωσικού πληθυσμού μέχρι το τέλος του έτους.

  Το εμβόλιο εγκρίθηκε από τις ρωσικές αρχές τον Αύγουστο πριν καν υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας. Η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

  Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια άτομα έλαβαν το εμβόλιο το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις. Το εμβόλιο «Sputnik V» είναι πλέον καταχωρημένο στις λίστες 15 χωρών. Την περασμένη εβδομάδα, η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ η οποία παρήγγειλε δύο εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου.

  Επαφές των παρασκευαστών  με γερμανική φαρμακευτική εταιρεία

  Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, παρασκευαστές του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» ξεκίνησαν επαφές με γερμανική φαρμακευτική εταιρεία. To επιβεβαιώνει το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το δίκτυο MDR.

  Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η συνεργασία των Ρώσων παρασκευαστών του εμβολίου «Sputnik V» με την εταιρεία IDT Biologika στο κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο MDR.

  Η πρωτοβουλία προήλθε από το Ινστιτούτο Gamaley της Μόσχας και το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF). Οι Ρώσοι ερευνητές εμβολίων χρειάζονται συνεργάτες για τις επιδιωκόμενες παραδόσεις του ρωσικού εμβολίου στην ΕΕ. Η IDT Biologika εργάζεται για βιοφαρμακευτικές εταιρείες και εδρεύει στην πόλη Ντέσαου.

  Το RDIF ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα μπορέσει να παραδώσει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου «Sputnik V» το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Προϋπόθεση είναι ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα εγκρίνει το δραστικό συστατικό. Σχετική αίτηση υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

  Σύμφωνα με το RDIF, η παράδοση του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι δυνατή μόλις ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος του μαζικού εμβολιασμού στη Ρωσία. Οι εμβολιασμοί γίνονται στη Ρωσία από τον Δεκέμβριο.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ