Κυριακή 23.06.2024
More

  Θρίλερ στις αμερικανικές εκλογές

  Θα παραμείνει ο Ντόναλντ Τραμπ στο πόστο του ή θα τον διαδεχθεί ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο;

  Το θρίλερ στις αμερικανικές εκλογές 2020 συνεχίζεται κι η πιθανότητα επανεκλογής του Ρεπουμπλικανού προέδρου είναι ορατή σ’ ένα αποτέλεσμα που θα έχει επιπτώσεις για ολόκληρη, όπως εκτιμούν αναλυτές, την επόμενη δεκαετία όχι μόνον για τις ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη, για την δημοκρατία ανά την υφήλιο, την πρόοδο, τη διεθνή πολιτική, τους διατλαντικούς δεσμούς, τις σχέσεις μεταξύ των υπερδυνάμεων, την κλιματική αλλαγή.

  Το Fox λέει ότι πιθανότατα δεν θα ανακοινώσει σήμερα το νικητή των εκλογών.

  Ανατροπή με τη νίκη Τραμπ στη Φλόριντα

  Τα δύο τρίτα των πολιτειών έχουν αποφασίσει, ο Τζο Μπάιντεν εξασφαλίζει πολλές εξ’ αυτών που παραδοσιακά στηρίζουν τους Δημοκρατικούς, ο Τραμπ κερδίζει σε ρεπουμπλικανικά προπύργια, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποτελέσματα σε σημαντικές πολιτείες – κλειδιά. Οι ελπίδες των Δημοκρατικών για μια γρήγορη «νίκη νοκάουτ» σε πολιτείες του Ρεπουμπλικανού προέδρου – εξαιρουμένης όπως φαίνεται της Αριζόνα – έχουν διαψευστεί προς το παρόν, όπως στην περίπτωση της Φλόριντα.

  Ο Τραμπ έχει ανατρέψει μέχρι στιγμής τις δημοσκοπήσεις σε αρκετές πολιτείες με σημαντικότερη τη Φλόριντα με τους 29 εκλέκτορες, εξασφαλίζοντας ακόμη περισσότερες ψήφους απ’ ό,τι το 2016. Κέρδισε επίσης την πολύ σημαντική πολιτεία του Τέξας, αλλά ο Μπάιντεν πιθανώς να κερδίσει, όπως εκτιμά το Fox news, την Αριζόνα με τους μόλις 11 εκλέκτορες, που είχε κατακτήσει ο Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια. Η Αριζόνα, θα μπορούσε να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του Δημοκρατικού υποψηφίου.

  Ο Μπάιντεν απέσπασε άλλη μια νίκη στη δεύτερη εκλογική περιφέρεια της Νεμπράσκα με έναν εκλέκτορα, που μπορεί να αποδειχθεί αρκετός σε περίπτωση που τα πράγματα οδεύουν προς μια ισοπαλία.

  Τα μάτια στρέφονται τώρα στην Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, αλλά λόγω του μεγάλου αριθμού των επιστολών ψήφων και της περίπλοκης καταμέτρησης μπορεί το αποτέλεσμα να αργήσει και η αγωνία να συνεχιστεί.

  Σκληρή αναμέτρηση στη Γερουσία και στη Βουλή

  Σκληρή είναι και η αναμέτρηση στη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί χρειάζονται τέσσερις έδρες για να πάρουν τον έλεγχό της. Αυτή τη στιγμή το Fox News φέρνει ισόπαλα με 46 έδρες το καθένα τα δύο στρατόπεδα.

  Στη μάχη της Βουλής των Αντιπροσώπων με τις 435 έδρες οι Ρεπουμπλικανοί χρειάζονται 21 για να εξασφαλίσουν τη νίκη. Το Fox News τους δίνει αυτή τη στιγμή 158 και 145 στους Δημοκρατικούς.

  Μηνύματα από Μπάιντεν και Τραμπ

  Μιλώντας σε υποστηρικτές του, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε αισιόδοξος και πρόσθεσε ότι ίσως χρειαστεί να αναμένουμε μέχρι αύριο για τον τελικό νικητή.«Γνωρίζαμε ότι θα τραβούσε πολύ όλο αυτό, αλλά κοιτάξτε, νιώθουμε καλά για το σημείο που βρισκόμαστε. Πραγματικά το νιώθουμε. Πιστεύω ότι είμαστε στο δρόμο να νικήσουμε στις εκλογές αυτές».

  Από την άλλη, με μία ανάρτηση στο twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι «είναι μπροστά» τονίζοντας, όμως ότι «προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές». «Δεν θα τους αφήσουμε ποτέ να το κάνουν. Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει αφού κλείσουν οι κάλπες», πρόσθεσε.

  Καθυστερούν τα αποτελέσματα σε τέσσερις πολιτείες

  Όπως φαίνεται τα αποτελέσματα θα καθυστερήσουν στην Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και τη Τζόρτζια, τέσσερις πολιτείες με 62 εκλεκτορικές ψήφους, αριθμός πολύ μεγάλος σε μια κούρσα που οι μονομάχοι διεκδικούν 270 κι αυτός είναι ο λόγος που πιθανώς να μην γνωρίζουμε σήμερα τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου.

  Τι συμβαίνει με τους εκλέκτορες

  Τα αμερικανικά μέσα παρουσιάζουν τους χάρτες τους για τους εκλέκτορες με διαφορετικές ενσωματώσεις. Σε κάθε περίπτωση στους εκλέκτορες μέχρι αυτή την ώρα προηγείται ο Τζο Μπάιντεν.

  • FOX: 237 εκλέκτορες ο Μπάιντεν, 213 ο Τραμπ
  • ΑΒC: Μπάιντεν 209 – Τραμπ 212
  • Politico: Μπάιντεν 223 εκλέκτορες – Τραμπ 212
  • CNN: Μπάιντεν 219 – Τραμπ 209
  • Bloomberg: Μπάιντεν 224 – Τραμπ 213

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ