Δευτέρα 28.11.2022
More

  Πετρέλαιο: Κάτω από 100 δολάρια το βαρέλι η τιμή του μπρεντ

  Πρώτη φορά εδώ και τρεις εβδομάδες

  Το πετρέλαιο μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαΐου, υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από τρεις εβδομάδες κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

  Ουσιαστικά, το μπρεντ έφτασε σε αυτήν την τιμή για πρώτη φορά μετά τη δεύτερη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Γύρω στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) έφτασε στα 98,89 δολάρια το βαρέλι, συνεχίζοντας την καθοδική πορεία στην τιμή των τελευταίων ημερών στο πετρέλαιο.

  Γύρω στις 21:20 η τιμή του ανέβηκε στα 99,29 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας η υποχώρηση σε ποσοστό 7,12%, ενώ το αμερικανικό αργό WTI, παράδοσης Απριλίου, έπεσε στα 95,95 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 6,85%.

  Πλέον, η αγορά του «μαύρου χρυσού» αρχίζει και… ψαλιδίζει τις συνέπειες από τις επιπτώσεις που προκάλεσε η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και κινείται σταθερά στα «κόκκινα». Είναι ενδεικτικό ότι στις 8 Μαρτίου η τιμή του μπρεντ είχε φτάσει στα 127,98 δολάρια το βαρέλι.

  Μένει να φανεί εάν και πότε αυτή η μείωση στην τιμή του πετρελαίου θα περάσει και στα πρατήρια υγρών καυσίμων στην Ελλάδα, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να βρίσκονται σε δυσθεώρητα για τους καταναλωτές επίπεδα. Η αμόλυβδη βενζίνη τιμολογείται στα 2,11 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο, το πετρέλαιο κίνησης (diesel) στα σχεδόν 2 ευρώ το λίτρο (κατά μέσο όρο) και το πετρέλαιο θέρμανσης κοντά στα 1,62 ευρώ το λίτρο (κατά μέσο όρο).

  Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: «Όχι» στη λήψη οριζόντιων μέτρων για τα καύσιμα

  Υπέρ της λήψης στοχευμένων και όχι οριζόντιων μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας τάχθηκε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της Έκθεσης για την πορεία της οικονομίας το 4ο τρίμηνο του 2021.

  Όπως χαρακτηριστικά τόνισε o Φραγκίσκος Κουτεντάκης, δεν θα πρέπει να είναι βασική επιδίωξη τα οριζόντια μέτρα, ειδικά στο θέμα των καυσίμων, και αυτό διότι, όπως σημείωσε, θα ευνοούνταν άνθρωποι που δεν το έχουν ανάγκη, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνεται σημαντικά ο προϋπολογισμός, χωρίς να είναι σίγουρο ότι τα μέτρα θα φέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα για την κοινωνία.

  Ανέφερε επίσης ότι μεγαλύτερη αναγκαιότητα προκύπτει για μέτρα στήριξης αναφορικά με το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης και έπονται τα καύσιμα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ