Τρίτη 03.08.2021
More

  Ποιοι φόροι πρέπει να πληρωθούν έως αύριο 31 Δεκεμβρίου

  Μια σειρά από φόρους πρέπει να καλυφθούν σήμερα Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου κι αύριο 31 Δεκεμβρίου καθώς εκπνέουν πολλές προθεσμίες

  Ειδικότερα, μπορεί τα Τέλη Κυκλοφορίας να πήραν αναβολή ως το τέλος του Φεβρουαρίου, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για το φόρο εισοδήματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, ακόμα κι εκείνων που πλήττονται ή παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας λόγω Covid. Συνεπώς η δόση του Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά, όπως επίσης οι δόσεις ρυθμίσεων καθώς και ο ΦΠΑ.

  Επιπλέον, όσοι έχασαν τις υπερπολύτιμες ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων, γιατί δεν πλήρωσαν κάποιες δόσεις στην διάρκεια του πιο «καυτού» καλοκαιριού των τελευταίων πολλών δεκαετιών, έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν εφόσον καταβάλουν τη δόση του Δεκεμβρίου.

  Στις 31 του μήνα εκπνέει και η προθεσμία δήλωσης των αναστολών συμβάσεων εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις, δηλαδή και για τις κλειστές με κρατική εντολή και για τις πληττόμενες.

  Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι των οποίων συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν και οι συμβάσεις εργασίας τους τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Δεκέμβριο δεν προβαίνουν σε καμία δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν να τροποποιήσουν μισθώματα ή ΙΒΑΝ. Επίσης, δεν απαιτείται δήλωση ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

  Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά κατά τον μήνα Δεκέμβριο, υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη του.

  Οι επιχειρήσεις εργοδότες που έχουν ΚΑΔ ο οποίος εντός του μήνα Δεκεμβρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι κλειστό από δημόσια αρχή και στη συνέχεια είναι πληττόμενο για το υπόλοιπο του μήνα, τότε υποβάλλεται ξεχωριστό έντυπο- δήλωση αναστολής για κάθε [ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ] (πληττόμενο ή κλειστό από δημόσια αρχή αντίστοιχα). Στη δήλωση των αναστολών Νοεμβρίου παρατηρήθηκαν πολλά τέτοια σφάλματα, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να μην πάρουν εξαρχής το προβλεπόμενο ύψος της ειδικής αποζημίωσης που δικαιούνταν.

  Οι πληρωμές για τις αναστολές συμβάσεων του Δεκεμβρίου θα γίνουν μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, σε αναλογία των 534 ευρώ επί των 30 ημερών. Με το «κλείσιμο» των αναστολών του Δεκεμβρίου ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του υπολοίπου Δώρου Χριστουγέννων από το Κράτος.

  Σημειώνεται πάντως ότι μέχρι σήμερα 30 Δεκεμβρίου 2020 θα πρέπει να υποβληθεί χειρόγραφη τροποποιητική φορολογική δήλωση, από εργαζόμενους που τους καταβλήθηκαν ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που αφορούν το έτος 2017.

  Ποιες άλλες προθεσμίες εκπνέουν στις 31 Δεκεμβρίου

  • οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τα λάθη στις δηλώσεις COVID της περιόδου Μαρτίου- Αυγούστου
  • να συμπληρωθούν οι δηλώσεις COVID από τους ιδιοκτήτες για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου
  • οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα φορολογικές δηλώσεις για όσους απεβίωσαν το 2019
  • μισθωτοί και συνταξιούχοι να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις για αναδρομικά μισθών ή συντάξεων ή και ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που αφορούν το 2017
  • να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις όσοι έλαβαν ειδοποίηση και πράξη επιβολής εκτιμώμενου φόρου ότι εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει εισοδήματα από το 2014
  • λήγει η προθεσμία υποβολής της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ έτους 2020
  • θα πρέπει να υποβληθεί η αίτηση αναστολής ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα με άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2020
  • υποβολή φορολογικών δηλώσεων για όσους μετέφεραν την κατοικία τους στην αλλοδαπή κατά το προηγούμενο έτος

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ